Epe van toen: vergane glorie in Tongeren

TongerenkleinWat mij betreft is Tongeren één grote ansichtkaart. Maar het prachtige landhuis met de twee statige torens op bijgaande prentkaart staat daar niet meer op. Het is tachtig jaar geleden al afgebroken.

Het is landhuis het Hul, waarover Gert van den Esschert op zijn site een verhaal heeft geschreven. De villa is in 1883 voor 35.000 gulden gebouwd door prof. dr. Nicolaas Willem Pieter Rauwenhoff, hoogleraar plant- en landhuiskunde en directeur van de Hortus Botanicus van de Universiteit van Utrecht. Ook een koetshuis, een tuinmanswoning (’t Hulletje) en een theekoepel behoorden tot het domein. Het landhuis werd in 1936 in verband met hoog oplopende onderhoudskosten afgebroken nadat de sloop was aanbesteed.

Toevallig kwam ik in een krantenarchief een bericht tegen over een inbraak in ’t Hul. In 1919 bezochten leden van het inbrekersgilde het pand. Ze namen dekens, lakens en ‘tafelgoed’ mee. Ze waren jarenlang spoorloos, tot de politie ze in 1923 in een ‘naburige gemeente’ opspoorde. De daders bekenden en een deel van de buit kwam al gauw boven water. De daders kwamen er goed van af. Het Openbaar Ministerie eiste geen zware straf omdat de inbraak al vier jaar geleden had plaatsgevonden, de daders daarna niet meer over de schreef maar wel aan het werk waren gegaan en zich keurig hadden gedragen. Daardoor kregen ze slechts zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Tongeren.jpg

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Rien

    Ja een werkelijk schitterend mooi gebouw wat mooi bij het landgoed hoorde. Helaas zijn er zo veel van deze mooie panden in Epe afgebroken voor de " vooruitgang" daarom moeten we erg zuinig zijn op de oude gebouwen in onze gemeente die wij nu nog hebben. Al is het Waaghuis in Epe nog niet zo oud, maar laten we beginnen om dit pand geheel te renoveren naar de oude staat waar dan b.v. kleine appartementen in gerealiseerd kunnen worden voor 1 of 2 persoons huishoudens.

Powered door Komento