Nieuwe serie oude foto's: 1. Anne de Vriesschool in 1947

01 klas anne de vriesschool CustomEen oudere Epenaar heeft ons verblijd met een prachtige serie nostalgische foto’s, die we de komende weken plaatsen. Jaartallen en namen van mensen zijn niet altijd bekend; wie meer over de prenten weet te melden, nodigen we van harte uit om te reageren met informatie en herinneringen.

We beginnen de serie met een foto van de huidige Anne de Vries school uit 1947. Links staat meester Geerts en rechts meester Marinussen. De school heette toen, zoals op de gevel te zien is, ‘School met den Bijbel’. Het was vroeger de enige protestants-christelijke school, weten we dankzij het boek ‘Ons dorp van toen’. Toen Epe groeide kwamen er in de jaren 60 en 70 twee scholen bij, de W.G.van der Hulstschool met de kleuterschool Rozemarijntje en de K.Norelschool met de kleuterschool Woeltje. De naam van De School met den Bijbel werd toen veranderd in Anne de Vriesschool, met de kleuterschool Bartje (,,Ik bid niet voor bruune bonen’). Piet van Helden, oud-hoofd van de school, bedacht de naam. Anne de Vries schreef onder meer kinderbijbels, net als W.G.van der Hulst.

Maar dat was dus allemaal nadat bijgaande foto was genomen. De School met den Bijbel is op 31 maart 1904 geopend. Herman Helmert Kerkhoven werd er hoofd.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Hannie Tijman-Logtenberg

  Ik zag nu pas de vraag. Ik heb ook bij Ellie in de klas gezeten. Als leerkrachten hadden we achtereenvolgens: juffrouw Van Klaveren, juffrouw Kamphuis, meester Zwolschen Geerts, Marinissen en Van Helden.

 • Keimpe Keuning

  Hallo Willem,
  Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader heeft in het schoolbestuur gezeten en was prominent lid van de ARP.
  Mijn broer kan ongetwijfeld nog wel wat meer vertellen over de schoolperiode bij o.a. hoofdmeester P.J. van Helden. Zijn mailadres:
  d_keuning@hotmail.com

  met vriendelijke groet,

  Keimpe Keuning

 • Willem Veeneman

  Ik ben al 52 jaar getrouwd met Eleonora Henriëtte Jozina (Elly) van Doornum die geboren is in het gezin van G.J.van Doornum als 2e kind in een gezin van 5 kinderen op 11 mei 1943. Vader zat in de verf en werkte bij Vettewinkel en was vele jaren actief in de gemeenteraad voor de AR partij als raadslid en wethouder.
  Elly herinnert zich vrijwel niks van haar tijd op de school met den bijbel in Epe waar haar vader in het bestuur zat.
  Zijn er nog mensen die zich haar herinneren en wellicht nog iets over haar schooltijd (1949-1955) herinneren?
  Wij wonen in Ede .
  Met vriendelijke groeten
  Willem veeneman

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.