Trauma's van Sinterklaas en Zwarte Piet

Sint en piet 1934 Aangepast

Het mooiste (en ook enige, maar dat terzijde) sinterklaascadeau kregen we van Ben Jonker. We delen het graag op deze bijzondere dag. Het zijn twee schitterende foto’s van Sinterklaas op bezoek in de Dorpsschool in Epe. Ze moeten zo rond 1934 zijn gemaakt. Volgens Ben moeten kinderen ernstige trauma’s hebben overgehouden aan het bezoek.

Daar kunnen we ons alles bij voorstellen. Op zeer jeugdige leeftijd zouden wij zo’n Sint een doodenge man vinden, met zijn koeienogen en zoenlippen. En dan hebben we het maar niet over Zwarte Piet, die zó zwart was, dat zijn gezicht op de foto een zwart vlak is met twee lichtpuntjes.

Ach, het was 1934. We moeten ons even realiseren dat er natuurlijk geen televisie was en foto’s een bijzonderheid waren. Het beeld dat kinderen (en volwassenen) zich gevormd hadden van Sinterklaas, kwam uit vertellingen en boekjes met zwartwit tekeningen. Als je nu tien Sinterklazen naast elkaar zet, lijken ze in ieder geval qua (aan)kleding op elkaar, maar toen was daar nog geen sprake van. En Piet, die was gewoon zwart, zo zwart als maar kon. Geen mens die daar bedenkingen tegen had.

Het sinterklaasfeest zal niet minder geweest zijn vanwege het uiterlijk van beide gasten van de Dorpsschool. De kinderen hebben allemaal een mooie muts op en rechtsboven op de foto is nog iets te zien dat op een slinger lijkt. Kinderen vroegen geen peperdure cadeaus, ze waren met heel weinig heel blij.

Maak vandaag vooral veel foto’s van uw sinterklaasviering. Als het zo doorgaat in onze ontspoorde maatschappij, vormen kinderen die nu nog in de goedheiligman geloven, de laatste generatie die dit kinderfeest vierde. Als ze die foto’s later aan hun kleinkinderen laten zien, zijn ze heel even deelgenoot van een prachtig kinderfeest in Epe en mooie traditie in ons land. ,,Dat mocht toen nog.''

Sint klas 1934 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.