Mooi stukje historie van geliefd vakantieoord De Blauwvoet

foto 1 AangepastWe zijn bevoorrechte mensen. Krijgen we zomaar een met drie juweeltjes van foto’s geïllustreerd leuk verhaal over De Blauwvoet, het historierijke vakantiehuis op de hoek Bergweg-Wachtelenbergweg in Epe. Daar zaten in de Tweede Wereldoorlog acht joodse mensen ondergedoken, die door verraad zijn opgepakt.

Over die zwarte bladzijde in de geschiedenis van de vakantiewoning is uitgebreid geschreven door onder anderen Dick van der Veen in het boek ‘Epenaren in de Tweede Wereldoorlog’ van Stichting Het Doorgeefluik, Willem Veldkamp in zijn boek ‘Verzet in Epe’ en Fonds Baede in zijn ‘schets’ van het leven van Kittie Koperberg (pdf).

Wij kregen een verhaal over de eigenaren van Wim Koster, wiens schoonvader, A.C. Jordaans, in die tijd eigenaar was van De Blauwvoet, dat zijn vader had laten bouwen. Hij kwam er op toen hij de verhalen op deze site las over de heldendaden van de familie Van Essen, die in de boerderij tegenover De Blauwvoet woonde. (Klik hier voor een overzicht.)

Hij schrijft:
‘Vlak na de Eerste Wereldoorlog kwam de familie Jordaans in de vakanties al in Epe in een pension in het dorp. Dat beviel blijkbaar zo goed, dat de grootvader van mijn vrouw, C. Jordaans, in 1922 een perceel aan de Wachtelenbergweg kocht en daarop een houten huisje zette. De familie was nogal op de hand van de Vlaamse vrijheidsstrijders, die het lijflied “Vliegt de blauwvoet, storm op zee” hadden. Daarom werd het huisje De Blauwvoet genoemd en de poeren van het huisje werden ook hel blauw geschilderd. De beide grootvaders van mijn vrouw waren timmerman. Het onderhoud was daarmee in goede handen.

Voor de familie en veel vrienden was Epe een geliefd vakantieoord geworden. Omdat de familie Jordaans in Schiedam woonde, hield Van Essen toezicht op het huisje. Hij had ook de sleutel, en in de oorlog zorgde hij voor de contacten.

Ook voor ons gezin is De Blauwvoet jarenlang een vast vakantieadres geweest. Daar kwam de klad in toen de gemeente besloot een sporthal tegen ons terrein te laten zetten. Mij is nooit duidelijk geworden waarom die hal juist daar moest komen. Op allerlei niveaus is geprobeerd die beslissing gewijzigd te krijgen, echter zonder resultaat. Eén van de sterke punten van het huisje was de ligging. Van ons terrein keek je op de weilanden en boerderijen van drie boeren, Jan Knippenberg, Evert van Loenen en Anton Broekhuis. Onderstaande foto’s illustreren de situatie.

foto 1 Aangepast

Rechts een stukje van de boerderij van Jan en Juffrouw Knippenberg. Links de boerderij van Evert en Mientje van Loenen. De vader van Evert heeft nog een tijdlang bij hen ingewoond. De opname is van 1968.

foto 2 Aangepast

De boerderij van Jan Knippenberg. Op ons verzoek komt hij er zelf ook bij staan. De opname is van 1958.

foto 3 Aangepast

De boerderij van Broekhuis. Opname van 1968. In die tijd woonde Anton Broekhuis en zijn broer Frits, die ernstig geestelijk gehandicapt was, nog thuis.

Toen dat uitzicht ons werd ontnomen en met het vooruitzicht van de bouw van een groot sportcomplex, besloten wij ons aandeel te verkopen aan een aangetrouwde oom, de heer Vogel, uit Den Haag. De familie Vogel heeft De Blauwvoet nog steeds in bezit.

Van de ons bekende buren leeft waarschijnlijk niemand meer. Evert en Mientje hebben we nog jaren bezocht in hun nieuwe huis en later in de bejaardenwoning. Frits Broekhuis, die was opgenomen in een tehuis in Wilp, hebben we zo’n 20 jaar geleden nog eens opgezocht. Hij herkende mijn vrouw nog onmiddellijk en riep haar naam.

Dat alles is geschiedenis, maar wat blijft is een mooie herinnering en gelukkig hebben we de foto’s nog.’

De Blauwvoet wordt nu nog verhuurd als vakantiewoning.

06. De Blauwvoet

De Blauwvoet

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.