Sportshop Peeters met Leo Beenhakker en Jacqueline & Jannie

Braderie Sportshop Peeters en Bunde AangepastNaar aanleiding van deze aflevering van onze rubriek Heden & Verleden kregen we een hartstikke leuke reactie van Jacqueline van Doornum. Samen met wat informatie van ‘onze eigen’ Gert van den Esschert levert dat weer een mooi verhaal over vroeger op. Sportshop Peeters staat daarin centraal.

De sportzaak was gevestigd aan de Hoofdstraat, op de plek waar daarvoor de rijwielzaak van Jo Douma had gezeten, naast de modezaak van Bunde en café De Geldersche Bloem. De winkel werd medio november 1966 geopend. Het Veluws Nieuws schreef daarover:

,,De voorzitter van de Middenstandsvereniging de heer A.Jonker heeft dinsdagmiddag de officiële opening verricht van het filiaal van de sport- en campingshop Peeters, waarvan in Apeldoorn drie zaken zijn gevestigd. Het filiaal aan de Hoofdstraat 131 waar voorheen rijwielhandel Douma gevestigd was, is een maand geleden door de heer Peeters gekocht. Dankzij de goede samenwerking met het aannemersbedrijf Roelofs te Oene, elektro-technisch installatiebureau v.d. Berg en de firma Van Dijk is de aantrekkelijke verkoopruimte in drie weken tot stand gekomen. Het winkelpersoneel heeft op vakkundige wijze de inrichting van de winkel verzorgd.
In de winkel is alles verkrijgbaar, wat voor een sportbeoefenaar of sportliefhebber nodig kan zijn. In 75 vierkante meter verkoopruimte zijn voor alle takken van sport de nodige accessoires verkrijgbaar, van veters tot rijbroeken toe.
Naast de winkel staat een eindje van de weg af al een stenen hal, die ingericht zal worden als campinghal. Deze ruimte van ongeveer 25 vierkante meter zal omstreeks februari worden geopend, terwijl op het grasveld achter de zaak tenten zullen worden opgezet.’’

Op woensdag 16 november ging de winkel open voor het publiek, met zéér aantrekkelijke ‘ijsbaanverrassingen’ en ‘voetbalverrassingen’, onder meer Elfstedenpakken voor 69,50 gulden, ijshockeyschaatsen inclusief schoenen voor 44,50 gulden (bij aankoop van een paar schaatsen gratis een originele foto van ‘Cees Verkerk’), Quick-voetbalschoenen van diverse prijzen en Puma-voetbalschoenen van het merk Eusebio voor 49,75 gulden.

Filiaalchef was niemand minder dan Leo Beenhakker, die toen trainer van SV Epe was en later o.a. bondscoach en coach van Real Madrid werd. In de sportshop werkte Beenhakker maar even. De meeste mensen kunnen zich vast nog wel een andere filiaalhoudster herinneren: Jacqueline van Doornum. Ze heeft jarenlang de zaak beheerd, samen met verkoopster Jannie Brehler.

Jacqueline van Doornum kwam op Epernet terecht naar aanleiding van foto’s die haar vriendin Antoinette Buisman (dochter van de toenmalige beheerder van De Remboe in Wissel) zond van waterverlast in haar woonplaats Aalten. ,,Toen dacht ik opeens aan de wateroverlast die ik had meegemaakt in het oude pand van Sportshop Peeters. We hadden naast het "huis" (winkel) een ruimte die denk ik vroeger een schuur of garage was geweest. Daar hadden we de campingafdeling. Een zomerse hoosbui zette de hele boel onder water.

De schade viel best wel mee, maar vanuit de andere drie zaken van Peeters in Apeldoorn kwam alles waar Peeters van af wilde naar Epe. En onder het mom van waterschade ging dat in de uitverkoop. Buiten de verkoopperiodes mocht in die tijd niets in de uitverkoop. Dus dit was een buitenkansje!

Het was een prachtige tijd waarin ik mijn vakdiploma in Amsterdam heb behaald. Toen ik na een wintersportvakantie in het gips terug kwam, was ik gedwongen (vond ik toch zelf wel) om maar even niet in de zaak te verschijnen.’’

Ze stuurde twee foto’s mee:

Sportshop Peeters Epe Aangepast

Een foto die Jacqueline heeft gemaakt van de winkel waarin ze werkte.

Braderie Sportshop Peeters en Bunde Aangepast

Deze foto is gemaakt tijdens de braderie in 1971 of eerder door Henk van Dragt, die bevriend was (en later getrouwd is) met Jacqueline’s collega Jannie Brehler. Beide daems staan links op de foto.

020. Rijwielzaak Hoofdstraat Aangepast

Een foto uit het archief van Gert van den Esschert van de rijwielzaak van Jo Douma.

De laatste mooie woorden van dit verhaal zijn voor Jacqueline van Doornum: ,,Hoewel ik (helaas) al zo lang uit Epe weg ben: het gevoel verandert nooit: er gaat niets boven ons prachtige dorp Epe waar ik een heerlijke jeugdtijd heb gehad.''

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Hans Verbeek

  Hallo Wyno,

  Als oud medewerker van Sportshop Peeters gecondoleerd met het verlies van je moeder.
  In 1976/77 was ik filiaalmanager in Epe en voor mijn diensttijd heb ik op de vestiging aan de Hoofdstraat gewerkt.

  mvg
  Hans Verbeek

 • Wyno Peeters

  Mevrouw Peeters van Sportshop Peeters is op 16 oktober 2019 op 94 jarige leeftijd overleden.

 • Jan

  Mooi stukje over het bijna vergeten Epe.
  Het pand met de drie typerende ronde bolle bovenramen staat er nog.
  Het is alleen wit geschilderd met een blauwe luifel.
  Brezan zit er nu alweer heel wat jaren in.
  Weet nog goed die zaak van Peters en de kledingzaak van Bunde met Peter Bleckman.

Powered door Komento