Terug naar de tijd waarin de Hoge Weerd een zandweg was (3)

In dit derde en laatste deel van de serie over de Hoge Weerd van vroeger komen de woningen in beeld die wat verder van de Officiersweg langs de Verlengde Bloemstraat stonden. Net als van de meeste andere huizen, zijn veel kinderen die er geboren zijn, in Epe blijven wonen.

Eerst weer even de plattegrond, om je te oriënteren.

Ruwweg tussen de huidige Steenderkamp en De Leegte, links van de Verlengde Bloemstraat als je die vanaf de Officiersweg in liep, woonden onder anderen Driesje en Anton Koopman. Anton had een kleermakerij die erg goed bekend stond in het dorp. Driesje schreef liedjes, waarvan het Eper volkslied ‘Epe mien darpien’ verreweg het bekendste is, zong altijd en begeleidde zich daarbij dikwijls op een trek- of mondharmonica. Ze trad ook veel op op bruiloften en evenementen. Heel Epe kende haar. Ze zat altijd vol grappen en grollen. Ze las de kinderen uit de buurt voor uit Dik Trom en werd in een tv-show van Ted de Braak gekozen als ‘de beste druppel van Nederland’, omdat ze als twee druppels water leek op Heintje Davids.

Driesje Koopman (Custom)

Driesje Koopman leek als twee druppels water op Heintje Davids.

De familie woonde in een huis dat uit twee gedeelten bestond: in het ene deel woonden de Koopmans, in het andere deel H.Roke. Hier het deel van de familie Roke.

Wat verder richting de Wachtelenberg, achter de woning van Koopman, stonden de huisjes van de families W.van Mossel en B.Kers. In dat van Van Mossel heeft ook de familie IJzerman gewoond.

23. L huisje van mossel

(Een deel van) De woning van de familie Kers. 

24. k d kers

Tegenover de Kersen stond het huis van de Van de Worps.

25. M GvdWorp

Voor het huis van de Van de Worps staan G.v.d.Worp, Kromdijk en C.v.d.Worp.

26. Verlengde Bloemstraat

Verderop stonden huizen waarvan Herman wel weet wie er woonde, maar waar hij geen foto’s van heeft. Wel in zijn collectie zit nog een heel oude foto van de woning van de familie J.Remmers…

27. fam Remmers

...en de familie De Wilde

De woningen op de foto’s in deze driedelige serie zijn in het begin van de jaren ’60 gesloopt. Van 1962-1969 werd er een geheel nieuwe, ongeveer 560 woningen tellende wijk gebouwd. Een paar panden ontsprongen de dans. Die lagen aan de Wachtelenbergweg. Daar heeft Herman ook nog foto’s van. Centraal in zijn herinneringen staat Knippenberg, wiens woning stond op wat nu de parkeerplaats is van voetbalvereniging SV Epe, die in 1974 het toen nieuwe sportcomplex betrok, en tennisvereniging TV Epe. Onderstaande foto dateert uit 1913.

Nog een foto van de Wachtelenberg, met volgens Herman links het huis van Van Loenen en rechts dat van Knippenberg. ,,De Kniptorre noemden we die vroeger altijd…’’

De boerderij op de parkeerplaats heeft er tot 1980 gestaan en werd het laatst bewoond door Tjada Amsterdam, die als journaliste bij het Noord Veluws Dagblad werkte. Links op de foto staat een witte geit, wat voor Tjada reden was om ook een witte geit te nemen. In 1979 en 1980 werden talrijke panden in Epe in brand gestoken door een pyromaan, die helaas ook dit prachtige boerderijtje als doelwit had gekozen.

31. wachtelenberg

 

Over enige tijd moet op ongeveer dezelfde plek een nieuw gebouw staan, waarin de W.G.van der Hulstschool, de Hoge Weerd School en buurtvereniging Hoge Weerd worden ondergebracht. Zo blijft de wijk in beweging.

 

De wijkvereniging, Buurtraad Hoge Weerd, bestaat dit jaar overigens 40 jaar. Vóór die tijd was er ook een: buurtvereniging de Wachtelenberg. Bestuur en leden vergaderden dikwijls op de zolder van de woning van de familie Veldhuis.

 

Er ontbreken nog een paar foto’s in de collectie van Herman, die zich warm aanbevolen houdt als mensen hem daar nog aan kunnen helpen. En als ze er dan toch zijn, willen wij ze ook graag laten zien.

 

Meer oude foto’s van de Wachtelenberg(weg) staan op de site van prentbriefkaartenverzamelaar Gert van den Esschert, de Lohuizerbrink Epe.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Gerrit Kromdijk

  Beste Herman,
  Ik ben geboren in 1954 op de Hoge Weerd in Epe en per toeval kwam ik op deze site terecht.
  Prachtig vooral de getekende plattegrond. Een herkenning van dat wat ooit was.
  Ik heb geloof ik nog wel een of meerdere foto’s van het witte huis van mijn opa en oma en mijn ouders.
  Wanneer je daar nog belangstelling voor hebt kan ik je een kopie sturen of mailen.
  Vriendelijke groet Gerrit Kromdijk.

 • Daniël Verveer

  Leuke stukjes Jan !

  De verwijzing naar de website van de heer Gert van den Esschert heb ik gelijk gebruik van gemaakt,
  dat was een uur geleden.. :D

  Daniël

Powered door Komento