Terug naar de tijd waarin de Hoge Weerd een zandweg was (1)

In een serietje van drie afleveringen gaan we terug naar de tijd waarin de Hoge Weerd een zandweg was en er wat verspreid staande huizen boerderijen stonden. Precies vijftig jaar geleden werden de wegen verhard en vrijwel alle panden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwwijk met ongeveer 560 woningen, die tussen 1962 en 1969 is gerealiseerd. Herman Veldhuis, die jarenlang in een boerderij heeft gewoond op de plek waar nu het cafetaria is, heeft een plattegrond gemaakt van hoe de wijk er destijds uit zag en van de meeste panden één of meer foto’s verzameld. Vandaag de eerste serie foto’s.

Een pension, een bakkerij en een kleine 25 huizen en schuren stonden er destijds. De Hoge Weerd heette de Verlengde Bloemstraat, in de volksmond ook wel de Verlengde Modderstraat genoemd, de Officiersweg heette (deels) Vlijtweg. Sportcomplex de Wachtelenberg was er niet, SV Epe speelde aan de Spoorlaan. ’t Dalletje was een vuilstortplaats waar het krioelde van het ongedierte.

De wijk zag er zo uit op de plattegrond van Herman:

We maken een denkbeeldige wandeling vanaf de Officiersweg en gaan rechtsaf de Verlengde Bloemstraat in. Op het hoekje links stond pension Hermans.

Rechts stond het huis van de familie Brouwer. Op de foto fietst Gijs weg van zijn huis. Links bakkerij Van Aalderen (ook van Hogedoorn geweest), in de verte de boerderij van de familie Veldhuis.

De achterkant van het huis van de familie Brouwer. Op de achtergrond de Spoorlaan met rechts café ’t Verloren Spoor.

Blik op de Verlengde Bloemstraat, met rechts het huis van de familie Brouwer, links het afgebroken pand van Pension Hermans. Daar achter bakkerij Van Aalderen, daar achter het huis van de familie Van de Vlekkert en in de verte de woningen van de families Witteveen en Kromdijk.

We lopen de Verlengde Bloemstraat in en zien rechts de grond en de boerderij van de familie Veldhuis. De familie woonde tussen de huidige De Tippe en de Hoge Hagt, waar nu het cafetaria staat. Het huis was relatief jong, want het is in 1918 gebouwd. Het vorige pand is afgebrand, vermoedelijk doordat de vader van Herman bij de hooiberg in de buurt aan het schremmen was.

Een foto genomen vanaf het land van de familie Veldhuis. Op de achtergrond de huizen van Jan Das en Gait Kromdijk.

8. huize veldhuis

Achter de familie Witteveen woonde Gait Stijf. De vader van Herman heeft heel wat met hem te stellen gehad en hem eens een flink pak ransel gegeven.

9. 5 g stijf

Er woonde nog een Stijf in de buurt: B.Stijf. Die woonde aan de andere kant van de Verlengde Bloemstraat. Z’n boerderijtje stond een beetje achteraf, achter de woningen van B.v.d.Vlekkert en G.Bomhof.

De woning van G.Bomhof.


Binnenkort het tweede deel van deze serie


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.