Stukje Eper historie uit Canada

Het kan niemand ontgaan zijn: wij van Epernet zijn dol op historie. Vooral op ‘onze’ historie. Omdat je geschiedenis moet kennen om het heden te begrijpen en omdat er veel moois uit Epe is verdwenen. Daarom zijn we ook zo blij met de reacties op de serie ‘Heden & Verleden’. Mensen schrijven daar hun persoonlijke herinneringen met prachtige details en anekdotes, die anders voor het nageslacht verloren zouden gaan. We genieten er met volle teugen van.

Daarom zijn we ook blij dat John DeVries uit het Canadese Kitchener ons wat historisch materiaal heeft gestuurd. Hij is oud-Epenaar en was in zijn jonge jaren bekend als Jan de Vries, of ‘Jan van de Friese bakker’. Zijn vader had namelijk een bakkerswinkel aan de Hoofdstraat, ‘De Friesche Bakker’. Jan, die ruim 66 jaar geleden naar Canada emigreerde, ging naar de School met den Bijbel (nu Anne de Vriesschool).

John dacht nog aardig wat materiaal van vroeger van zin ouders te hebben, maar uiteindelijk viel de oogst hem bitter tegen. Toegegeven, het is niet veel, maar wel prachtig. Kijk maar even mee.

Een opmerkelijk bericht over de viering van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina in 1938. Het jubileum werd van 6-8 september gevierd. Op de laatste dag van de viering werd Jan geboren. De 'Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen afdeeling Epe en omstreken' verblijdde de familie met een wiegje vol spullen. In een bericht daarover wordt tevens melding gemaakt van het Levertraanfoonds van deze vrouwenvereniging.

jandevries (7)

Dit zat er in:

jandevries (8)

,,Mijn moeder had bijna alles klaar voor mijn komst en heeft dubbele  dingen weer terug gegeven voor gebruik door iemand anders’’, weet Jan. ,,Mijn moeder vertelde me later dat de wieg met warme kruik naar binnen kwam, kant en klaar.  Zo je kunt zeggen dat ik de wereld in kwam als een winnaar.’’

Jan volgde les aan de School met den Bijbel.

jandevries (4)

Op 30 mei 1951 hield de school een avond waarop de leerlingen het volgende programma brachten:

jandevries (5)

Jan had vaak oorpijn en kon daardoor niet altijd naar school. Toen hij in 1952 om die reden weer eens thuis was en zijn vader een aantal dagen naar Joure moest, nam hij zoonlief mee. Klasgenoten stuurden hem een kaart om hem beterschap te wensen.

jandevries (6)

jandevries (9)

Een vergrote versie van een piepkleine foto van de eerste winkel van Jans vader aan de Hoofdstraat (nummer 148), die helaas onscherp is.

jandevries (1)


Een raadspelletje van de Friesche Bakker met een Friese koek als prijs. Van wanneer deze advertentie is, is niet bekend. Let vooral op de prijzen en op de ‘Jodenkoeken’, een benaming die toen nog algemeen geaccepteerd was, maar inmiddels net als ‘negerzoenen’ helaas uit onze taalcultuur aan het verdwijnen is.

jandevries (3)

De winkel van de vader van Jan na de Tweede Wereldoorlog. Ze verkochten er producten die je nergens anders in Epe kon krijgen, weet Jan. ,,De winkel was waar de Hema nu staat. De muur tegenover de kassa is ongeveer waar onze winkel was.’’

jandevries (2)


Nog een foto uit het verzamelingetje van Jan de Vries met een nostalgisch beeld dat veel oudere Epenaren zich ongetwijfeld nog goed voor de geest kunnen halen: de spoorwegovergang op de Dellenweg.

jandevries (10)

 

Nog even over de emigratie van de familie De Vries naar Canada: ,,We zijn vanuit Wisselseweg 46 naar Canada vertrokken. Bij het vertrek met de Sibajak in Rotterdam zei mijn moeder tegen mij: 'Dit moet je goet onthouden, want dit zie je nooit weer'. Ik ben het aantal keren vergeten dat we terug zijn geweest. Mischien wel 12 of 14 keer. Wij zijn van plan om in de zomer van 2015 weer eens naar Nederland (en Epe) te komen.''

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.