Vergane glorie: Huize Ooster

Naast een serie foto’s van de woningen van de Hoge Weerd van vroeger heeft Herman Veldhuis nog meer fraaie foto’s van Epe in oude tijden. Vandaag laten we er nog een zien, van Huize Ooster, dat in het parkje tegenover het postkantoor heeft gestaan.

,,Bij de kruising bij het postkantoor, daar heeft het ongeveer gestaan’’, weet Herman. ,,Waar nu de bushalte is, recht voor het postkantoor, tegenover de Rabobank. Je keek zo naar het Hof van Gelre. De kleuterschool zat er in, Willem Zonnenberg heeft er ook nog gewoond.’’

Op de site van – wie anders dan – prentbriefkaartenverzamelaar Gert van den Esschert is ook een foto van het pand te vinden. Gert heeft er meer informatie over verzameld.

Hij weet onder meer dat er vóór 1900 ook al een woning moet hebben gestaan: het huis van de familie Van der Willigen. ,,Later woonde op deze plek nog de heer Cats, die de eerste commandant was van de in 1889 opgerichte vrijwillige brandweer. Het pand Ooster werd ook wel de ‘Villa van de Burgemeester’ genoemd. En inderdaad, hier heeft tot 1912 burgemeester Sweerts de Landas gewoond, tot hij in 1912 verhuisde naar het pand naast de N.H. Kerk genaamd Vijvervreugd aan de Beekstraat. Daarna woonde er mevrouw Van der Does en later mejuffrouw Ooster.’’

De gemeente kocht het pand na haar dood als mogelijke plek voor het gemeentehuis. ,,Het huis werd behalve door diverse gezinnen ook nog enige tijd als kleuterschool gebruikt, tot het zo verwaarloosd was, dat het in februari 1968 werd afgebroken. De gemeente had kennelijk door het stadhuis plannen geen geld meer over voor het nodige onderhoud. De laatste bewoner was de bekende Eper familie W.W. Zonnenberg, een tien leden tellend gezin dat in 1968 verhuisde naar de Schotweg. De familie Zonnenberg werd door een brand in 1956 dakloos en door de gemeente (tijdelijk) opgevangen in het pand Ooster’’, schrijft Gert onder meer.

Op de plek staat nu het kunstwerk dat een echtpaar verbeeldt dat een 'natte' wandeling heeft gemaakt.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.