De M.U.L.O.

Enige tijd geleden heb ik samen met Gert van den Esschert in de serie "Heden & Verleden" een aantal keren aandacht besteed aan de Beekstraat en in deel 4, dat hier staat, staat op de oude foto uit 1925 de M.U.L.O. In 1992 is de M.U.L.O. gesloopt om plaats te maken voor de Weemehof, maar ik heb er voordat het werd gesloopt een paar keer gebruik van kunnen maken.

Het was ongeveer 1990 dat ik het idee opvatte om eens een kijkje te nemen in de bouwval wat de M.U.L.O. toen was, wachtend op de sloop. De school kende ik niet van binnen, want ik ging naar de L.T.S. Het idee om er binnen eens een kijkje te nemen, was om er eens te fotograferen. Maar hoe kom je er binnen, dacht ik toen. De gemeente gebeld en bij Wim Jalving kon ik toen de sleutel halen van de ingang aan de kant van het schoolplein.

Mijn zoon ging ook mee en samen klommen we toen over het hek aan de kant van de Polweg. Wat we daar toen binnen aantroffen, was één ravage, er waren heel veel ramen ingegooid, je liep bij binnenkomst gewoon over rinkelend en knerpend glas. Kastdeuren stonden open, er lagen schriften en boeken her en der. Veel muren waren al voorzien van grafitti en er groeiden ook al planten door de ramen naar binnen. Het had dus al een tijdje leeggestaan. De trap naar de bovenverdieping was echter wel een fraaie. Had ik het maar eerder ontdekt, dacht ik toen. Afijn, we waren rond geweest en van plan om te vertrekken en we stonden nog niet bij de buitendeur, of er kwamen twee agenten op ons af. Bovendien waren ze ook nog met twee auto's gekomen, eentje stond er aan de voorkant en eentje aan de achterkant. Ik dacht: wat is dit nou, zijn wij boeven of zo? Na de twee agenten uitgelegd te hebben wat we er deden, gingen ze weer, zonder arrestanten dus. Wat bleek nu, iemand uit de Polweg had gezien dat er twee mensen over het hek klommen en heeft toen de politie gebeld, met de gedachte van: wat moet dat tuig daar. Maar dat was ik dus met mijn zoon.

In 1990 en 1991 ben ik daarna een aantal keren in die school wezen fotograferen. Zo heb ik er foto's gemaakt met de toenmalige Eper band "Baby Kemp Band", een trouwreportage, met een aantal modellen gewerkt en een Rock and Roll serie gemaakt. Helaas heb ik van het gebouw destijds geen foto's gemaakt, maar van die andere series heb ik wel foto's. Dit was al met al mijn belevenis met de M.U.L.O.

Voor de techneuten onder de lezers: ik gebruikte toen een kleinbeeld camera, een Mamiya 4,5 x 6 cm en een Mamiya tweeoog camera 6 x 6 cm. Uitsluitend allen met zwart-wit film, die ik dan ook zelf ontwikkelde. Hieronder een selectie uit die series van 1990-1991.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.