‘Boeren van toen’ over het boerenerf bij Hagedoorns Plaatse

Bijna iedereen kent het beeld wel, al is het maar van de oude school-platen: de boerin aan het werk in de moestuin of bij de pomp naast de boerderij en de boer achter bij de schuur, op de deel of op het land. Boerderij, erf en het land eromheen vormen één geheel, waarin de boer en boerin hun plaats hebben. “Nut ging altijd vóór sier en niets was toevallig”, weet museumboerderij Hagedoorns Plaatse in een persbericht te melden.

De taken tussen de boer en de boerin waren verdeeld en daarmee de grond rondom de boerderij ook. De “voor-en achterkant” van de boerderij worden door een denkbeeldige lijn van elkaar gescheiden.

Deze lijn kan globaal over het gehele erf worden doorgetrokken, waardoor de functionele scheiding tussen wonen en werken zichtbaar wordt.
Dit vormt in feite het verhaal voor het thema van de expositie van 2012 ‘Boeren van Toen’ in de museumboerderij aan de Ledderweg in Zuuk.


In de grote glasvitrine: werkkleding en opknappersgoed, ondergoed, schorten, speelgoed en voorwerpen van het boerenhuishouden.
In de kleine vitrines: verstelwerk, gereedschappen, huishoudglas, zeep en schaalmodellen van boerenwagens.
Op de bovenste verdieping is een expositie van oude ansichten van boerderijen en boerenerven. Verder is er nog een nieuwe tentoonstelling ingericht van oude bosbouwgereedschappen .

Hagedoorns Plaatse is te bezoeken van 3 april t/m 29 december.

Voor de openingstijden zie: www.hagedoornsplaatse.nl
Tel. 0578 627162

Ondersteun het Eper erfgoed en word lid van de ‘Vereniging van vrienden van het Veluws Streekmuseum’ voor slechts 12,50 euro per jaar !

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.