De kleuren en de klanken van de winter

foto copyDecember is een maand waarin het hoort te sneeuwen, het liefst in de kerstnacht, maar een witte kerst is een zeldzaam verschijnsel geworden. Gelukkig is er veel warmte en gezelligheid en iedereen is lief en zo aardig voor elkaar, tenminste zo hoort het, want kerst is een feest van vrede en nederigheid, van een schreiend Kindje in het stro in een stalletje, zonder kerstverlichting, kerstgans, kerstliedjes en kerstcadeautjes, want dit alles was er zo’n 2000 jaren geleden nog niet.

De kleuren en geluiden van december zijn stemmingsvol; een mooie winterse zonsondergang, de bomen verdwijnend in de nevel en dan ook nog het echte decembergeluid: de roep van de midwinterhoorn. Hoe mooi kan december zijn in onze rijke sluimerende natuur. Die droeve tonen van de midwinterhoorn horen bij de sombere decemberdagen, ze reiken verder, ze zijn de klanken van de Goede Boodschap, de overwinning van het Licht. Het gedicht is al eerder gepubliceerd, en ook de hoorns klinken dit jaar weer, alles hoort bij elkaar in deze donkere tijd.

Terwijl ik dit schrijf is er nauwelijks sprake geweest van winterweer, ja, af en toe ’s morgens even de autoruiten krabben, maar daar bleef het bij. De foto’s zijn bij gebrek aan sneeuw en ijs dus van vorige jaren, eigenlijk is er niets nieuws onder de winterzon.

midwinter

 

traag rolt de mystiek
van een verre hoorn
door de melkige nevel

bomen met hun kanten takken
zweven boven het witte niets
tegen vervagende bosranden

oergeluid tot onzichtbare einders
deze weemoedige roep
van bezinning op mijn verre heide

herinneringen aan ‘n ver verleden
gedachten komen tot rust
in de intimiteit van de sluimerende natuur

Op 29 november is er in de Regenboogkerk een benefietconcert gehouden door Jaap Bosch en Willem Veldkamp. Klassieke muziek werd op een speelse en bewonderenswaardige manier door Jaap ten gehore gebracht en toegelicht. We kunnen hem gerust een jongere oudere -of is het een oudere jongere- noemen. Hij is niet alleen musicus, maar ook componist. Het gedicht Midwinter inspireerde hem tot het maken van een heel mooie improvisatie. Je kunt die vinden in de bijlage. Klik 29 november aan en zet de recorder op 1.49.25. https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/21336

IMG 6583

IMG 6695 Aangepast 1

IMG 6798 Aangepast

IMG 6813 Aangepast 1

foto

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.