Liefde van het zuiverste water

71933014 2079460958820500 7794597676317671424 nDe foto van deze waterval in Putten zal een eeuw geleden genomen zijn. Hoe langer je naar een dergelijke foto kijkt, des mooier en interessanter hij wordt. Het geheel doet me denken aan de geboorteplek van mijn moeder, haar ouderlijk huis stond in Putten, aan de Beekweg. De familie hoorde de hele dag het ruisen van de waterval naast de boerderij. Eerlijk gezegd is de afgebeelde waterval niet die aan de Beekweg, maar wel een gelijksoortige in de buurt.

Zij was het oudste meisje in een groot boerengezin. Opa en oma zullen het niet slecht hebben gehad, mijn opa had een behoorlijke stal koeien en een mooie boerderij. Er lag echter een schaduw over de idylle aan die mooie waterval en die heldere beek: hij had graag onderwijzer willen worden, maar zijn stiefmoeder besliste anders, hij moest boer worden.

Aldus geschiedde, hij is dat zijn hele leven, hij werd 72 jaar, gebleven. Deze wat humeurige man, gefrustreerd, en ook nog geplaagd door astma-aanvallen, heeft vaak zijn heil gezocht in boeken over sterren, geschiedenis en verre landen en er zijn 8 kinderen over verteld. Zo was hij toch een beetje onderwijzer in Putten op die prachtige plek aan een beek met het zuiverste water.

 

 

 

71933014 2079460958820500 7794597676317671424 nDe beek en de waterval waren van levensbelang, de melk werd hierin gekoeld, de bussen gespoeld en men sjouwde de ganse dag water naar binnen voor het huishouden. Ik moet bij het zien van een waterval altijd aan mijn moeder denken: hoe een knap meisje opgroeide bij het ruisende heldere water, hoe ze daar visjes ving en hoe ze pootjebaadde in de schaduw in de ondiepe snelstromende beek.

Het leven was toen een ernstige zaak, ik zie haar op foto’s nooit lachen, wat ging er in dit melancholieke meisje om toen ze met haar grote klas, ze staat op de bovenste rij naast de meester met bolhoed en sigaar, voor de fotograaf stond? Het oudste meisje van een zich gestadig uitbreidend gezin: kreeg ze als oudste extra verantwoordelijkheid? Wat gebeurde er thuis toen ze gefotografeerd werd? Ze heeft geen vervolgschool bezocht, dat zat er niet voor een boerenkind.

Ze werd dienstmeisje in een doktersfamilie waar ze zich moest schikken naar de grillen van een narrige doktersvrouw, die dacht dat ze beter was dan dit boerenwicht dat het in haar ogen nooit goed kon doen, maar die, ook al had ze maar 6 jaar lagere school, nooit een taalfout maakte in de brieven die ze later aan haar kinderen schreef. Maar die haar luimige bazin vooral de baas was in het geven van warmte en zuivere liefde die ze later aan haar man en kinderen zou schenken.

Eerlijk, zuiver en gelovig. In 1944, tijdens de oktoberrazzia, werd daaraan door mijn jongste broer, hij was toen 11 jaar, heel even getwijfeld. Mijn vader had zich op de zolder verstopt en toen een Duitser mijn moeder trachtte te intimideren door te dreigen hem dood te schieten als hij hem zou vinden, antwoordde ze uiterlijk kalm dat hij er niet was, hij was naar de kerk.

Mijn broer heeft toen even gedacht, dat hier iets niet klopte: mijn moeder liegt toch nooit? Hij heeft zijn mond gehouden. Wat was er gebeurd als deze eenvoudige moedige vrouw zich had laten overdonderen door die mof of als mijn broer iets verkeerds had gezegd? Ik elk geval hadden jullie dit dan niet gelezen…

 

 

zuiverheid

meer dan een eeuw geleden
geboren bij een klare bron

je schreef in jouw lange leven
de wereldtaal van moederliefde

uiteindelijk ‘n kwijnend restje mens
maar zelfs groots in de ontluistering

de liefde en warmte, jouw talenten,
vergaan voor mij nimmermeer

eens stond je, een flinke moeder
op je klompen in ‘t veluwse zand

tussen de golvende roggevelden
met klaprozen en korenbloemen

bloedrood en hemelblauw
kleuren om nooit te vergeten

 

IMG 8054 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.