Een gratis rondje

vingerhoedskruid20120CustomOp open plekken in het bos en in je tuin kun je het vinden: het vingerhoedskruid, een giftige schoonheid die wel ruim een meter hoog kan worden. Vooral die met paarse bloemen is opvallend mooi; stap eens van je elektrische fiets en bekijk deze zogenaamde alledaagse plant eens rustig. De vlekken aan het begin van de kelk vallen meteen op. Wat is hiervan het nut, is het een soort uithangboord om hommels te lokken? Zo van: welkom in de paarse kroeg’? Ook die kleine haartjes vallen op en zullen vast wel hun nut hebben, zoals alles in de natuur, maar vaak willen we of kunnen we dat niet ontdekken.

De plant bevat een sterk gif dat wel als medicijn gebruikt wordt bij behandeling van hartritmestoornissen en hartfalen. Zo zijn er in de natuur en ook in je mooie tuintje heel veel giftige planten te vinden. Denk maar eens aan de berenklauw, taxus, klimop, ridderspoor, narcis, brem en nog veel meer. Een normaal mens eet liever andijvie, witlof en boerenkool, dus er zullen echt geen doden vallen door het eten van giftig spul en je kinderen zullen ook genoeg chips, chocomel en cola te verstouwen krijgen waardoor ze niet aan de vingerhoedskruidbladeren en narcissen hoeven te sabbelen.

het paarse café

de felgekleurde statige torens
lokken bloemlezende nectariërs
die graag naar de paarse kroeg gaan
en daar contant betalen met stuifmeel
ze lezen er de raadselachtige tekens
en socialiseren zo zacht zoemend
wij mensen doen ongeveer hetzelfde
maar dan in onze bruine posthoorn
waar het ook zo machtig gezellig is
onder de geur van bloeiende linden

Intussen bezoeken hommels dus de paarse kelken, ze geven stuifmeel af en nemen uit de bezochte kelk weer verse korrels mee. Als beloning mogen ze zich vol laten lopen met nectar, daartoe moeten ze wel helemaal in de bloemkelk kruipen en daardoor verloopt de bestuiving optimaal. De natuur blijft een fascinerend wonder, vooral in het kleine. Sommige slimmeriken bijten echter een gaatje bovenin de kelk en omzeilen zo het bestuivingsritueel. Wij kennen dit soort lieden ook wel: ze geven nooit een rondje in de kroeg, die wij zo graag af en toe bezoeken om wat samen te zoemen en een lekker vocht in te nemen. Proost!

vingerhoedskruid201.jpg2

vingerhoedskruid203.jpg4

vingerhoedskruid201

vingerhoedskruid202.jpg3

vingerhoedskruid202

vingerhoedskruid205.jpg6

vingerhoedskruid206

vingerhoedskruid207

vingerhoedskruid208

vingerhoedskruid209

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
Powered door Komento