75 jaar na D-Day

omaha CustomDe landingsstranden in Normandië liggen er tegenwoordig stil en vrijwel verlaten bij, niets wijst erop dat hier op 6 juni 1944 duizenden geallieerde en Duitse militairen de dood vonden. De elf beroemde foto’s van Robert Capa geven, juist omdat ze bewogen zijn, een indringend sfeerbeeld van de landing op Omaha Beach. Lange tijd is gedacht dat vele van Capa’s foto’s waren verprutst door een zenuwachtige laborant in de Kodak-ontwikkelcentrale in Londen, maar uit dagboekfragmenten blijkt dat hij bang was, zo bang dat hij alleen nog maar kon denken: this is very serious business. Hij beschrijft hoe hij van de loopplank van het landingsvaartuig werd geschopt en toen zijn weg zocht tussen drijvende lichamen. De hele dag heeft hij zich verschanst achter een tank.

 

Een van de beroemdste oorlogscorrespondenten was de Amerikaan Ernie Pyle, hij schreef het oorlogsboek De Mens, tegenwoordig helaas alleen nog antiquarisch verkrijgbaar. Hij ervoer de verschrikkingen aan den lijve: We zaten daar op de eerste rij bij een groot militair drama. Granaten van oorlogsschepen huilden over onze hoofden en af en toe dreef een dode man met zijn gezicht naar beneden langs ons heen. We zaten midden in de hel van de oorlog. Dagen later loopt hij over het veroverde strand: Dode lichamen dreven de zee in. Later keerden ze weer terug. Toen ik daar dwaalde zag ik twee stukken wrakhout uit het zand steken. Het waren de voeten van een soldaat. Hij was helemaal met zand bedekt, behalve zijn voeten; de tenen van zijn soldatenschoenen wezen naar het land waarheen hij van zo ver was gekomen en dat hij maar zo kort had gezien…..

omaha beach

toegang tot europa,
de vrijheid van de geest

was eens geblokkeerd,
’t gele zand rood bevlekt

de golven van de tijd
zij ruisen nu reinigend

over de duizenden
zo keurig in ’t gelid

een vredig strand
de verre zee waakt

 

Boven het Omaha-strand is een Amerikaanse begraafplaats met bijna 10.000 graven. De grootste Duitse begraafplaats in Normandië telt bijna 21.000 graven. Stille getuigen niet alleen hier, maar overal in Europa en waar ook ter wereld. Op de Franse stranden is onze vrijheid bevochten, sneuvelden duizenden jonge mannen, die van verre kwamen, voor de vrijheid van landen waar ze misschien nog nooit van hadden gehoord. De erevelden zijn een signaal voor ons, vrijheid is een ongelooflijk kostbaar goed. De duizenden, eeuwig in het gelid, kunnen geen duidelijker boodschap uitspreken.

 

omaha Custom

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento