De parel

parelIk zal het maar bekennen: ik heb een tweede liefde. Mijn Ineke weet daarvan en zal me niet tegenhouden als ik haar ga bezoeken in Den Haag in het Mauritshuis. Er zijn meisjes die minder riant wonen en ook niet zo beroemd zijn. Het gaat hier dus om het Meisje met de Parel van onze Johannes Vermeer. Was zij een bekende van de schilder, een buurmeisje of misschien wel familie, niemand die het weet. Maar dat hoeven we ook niet te weten, want die kennis voegt niets toe aan de grenzeloze bewondering van hen die haar hebben gezien.

In 2006 werd Het Meisje met de Parel uitgeroepen tot het mooiste schilderij van Nederland. Onlangs was de film gebaseerd op het boek Girl with a Pearl Earring nog op de televisie. De film is in Delft opgenomen. Zowel in het boek als in de film is men ervan uitgegaan dat de hoofdpersoon een dienstmeisje was. De Amerikaanse singer-songwriter David Olney heeft voor zijn album Sweet Poison een lied, Mister Vermeer, over dit schilderij gecomponeerd. Bewonderaars genoeg dus.

 

de parel

af en toe naar den haag
waar ze op mij wacht

een geheime afspraak
niemand zal ons zien

ik bestorm zes trappen
een snelle ontmoeting

een verrast glimlachen
ze doet dat al eeuwen

maar alleen vandaag
is haar blik voor mij

 

Haar fanclub heeft nog geen ledenstop en zal die ook nooit krijgen, dus gaat allen naar Den Haag en sta in stille verbazing en met verheven gedachten geruime tijd stil voor deze ongelooflijke, mysterieuze schoonheid in het Mauritshuis. Zij is in haar stille pracht beroemder dan haar buurman in het Torentje, ze heeft niets te maken met de dagelijkse politiek, met de waan van de dag. Zij glimlacht al eeuwen en zal altijd mensen zoals ik blijven betoveren.

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.