In het gouden dal

orval 2Omstreeks 1076 rustte gravin Mathilde van Toscane bij een bron in een dal in de Belgische/Franse Ardennen. Ze deed haar handen in het water en verloor haar gouden ring. Ze smeekte God om hulp en na een tijd kwam er een forel aanzwemmen met de gouden ring in zijn bek. Ze moet toen uitgeroepen hebben: “Dit is een gouden dal!” Latijn: aurea vallis, vandaar Orval.

Vissen met een gouden ring bij zich komen wel meer voor in verhalen. Ik denk ook aan de legende van het Vrouwtje van Stavoren, maar dit terzijde. Uit dankbaarheid stichtte de gravin op de plek van de bron een klooster. Dat waren nog eens tijden.

Dit klooster kent een bewogen geschiedenis, het is enkele keren verwoest en weer opgebouwd. Tijdens de Franse Revolutie was de verwoesting zo grondig dat de plek jarenlang onbewoond was en gedegradeerd werd tot steengroeve. Van 1926 tot 1948 werd een geheel nieuwe abdij gebouwd met een zeer bijzondere architectuur. Het huidige klooster van Orval wordt wel het Versailles onder de kloosters genoemd vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het geheel, de gebouwen en de tuinen.

 

 

bach in orval

 

over dit groengouden dal
ligt een milde stilte
in bomen en gebouwen

de mens spreekt met ‘t hart
in de gewijde momenten
voor het dagelijks brood

hier speelt bach klavecimbel
de stilte hemels verbreidend
in onze verwarde gedachten

de geruisloze dienende monnik
toont een subtiele muzikale glimlach
loopt eventjes in de brandenburgse pas

de solist zwijgt op grote hoogte
maar wij rijzen verder met het orkest
zo bereikbaar kan de hemel zijn

 

orval 2

 

retraite in het cisterciënzerklooster
van orval in de belgische ardennen

Wij zijn er paar jaar geleden als gast geweest. Een bijzondere ervaring: er wordt van je verwacht dat je je aan de regels houdt, dus zwijgen tijdens de maaltijden en in de gangen. Tijdens de maaltijden krijgen de gasten het beroemde Orvalbier of water. Een monnik leest gedeeltes uit de Bijbel en verder hoor je rustige klassieke muziek. Je bent geheel vrij in je bewegingen, wij hebben tijdens het verblijf een enorme rust ervaren. En we denken nog vaak aan het geweldige abdijbier (volgens kenners de champagne onder de bieren) en de bijzondere abdijkaas. Ook denk ik graag terug aan die maaltijden, aan die monnik die het niet kon nalaten tijdens het derde Brandenburgse Concert van Bach af en toe een subtiel vreugdesprongetje te maken.

Blijdschap zit soms in het onzegbare…..

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento