Bijna uitgestorven

leeuwerik AangepastRegelmatig hoor je over het verdwijnen van de diversiteit van het leven, van dieren en planten die uitgestorven zijn of dat dreigen te gaan doen. Het is opvallend dat we meer onder de indruk raken van de beelden van een eenzame ijsbeer op een smeltende ijsschots of een trieste gorilla in een gekapt regenwoud dan van de berichten dat miljoenen soorten levende wezens op aarde dreigen te verdwijnen. We hebben duidelijk meer met het leed van het individu.

Over dreigend uitsterven gesproken. Ik mis al jaren de leeuwerik, ooit een veelvoorkomend zangvogeltje, nu een zeldzaamheid. Jammer dat je deze kunstenaarvlieger nauwelijks meer ziet. Het mannetje is beroemd om zijn fenomenale zangkunst. Hij stijgt wel honderd meter om dan luid kwinkelerend met grote snelheid omlaag te vliegen. Wat een conditie moet dit vogeltje van ongeveer 16 centimeter lang hebben.

 

 

een noodsignaal

 

die bijna onzichtbare vogel
net hoorbaar aanwezig
boven mijn weidse vlakte

hij komt zingend uit de hemel
in de felblauwe lentelucht
deze verre nietige doorzetter

een verliefde leeuwerikse
zal eens heel opgewonden raken
van zijn hoogstaande concert

jammer, de concurrentie neemt af
hij is bijna alleen boven mijn heide
een noodsignaal voor ons allen

 

Zaterdag j.l. stond in Trouw een artikel over de kunstenaar O.C. Hooymeijer, hij wil een monument oprichten voor de leeuwerik, waarvan de aantallen met 95 procent zijn afgenomen. Deze vogelkenner wil zo bijdragen aan het bewustzijn dat het niet goed gaat met onze vogels, niet alleen met de leeuwerik, maar ook met de wulp, de kievit, de grutto en zo kunnen we helaas nog wel lange tijd doorgaan.

Hooymeijer schreef en illustreerde diverse vogelboeken. Zijn laatste boek is een echte aanrader. De volgende vogelsoorten worden o.m. besproken: De Duitse Reiger (Ariƫr Stannus Giganticus), uit het Duitse Slochter-Tiefgebiet, en de Engelse Jan (Justius Justus Brithanica), uit Rotterdam-Zuid. Geweldige teksten, geweldige tekeningen, echt een cadeautje voor Moederdag, maar daar is het nu te laat voor, bewaar het maar voor Vaderdag: O.C. Hooymeijer: De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa.

leeuwerik Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.