Ouwe jongens op de heide

eik 2Puur natuur, onze heidevelden! Dat is niet helemaal waar, want als we geen schapen lieten grazen of als onze vrijwilligers bij het Geldersch Landschap en Kasteelen niet op gezette tijden de opslag van dennen en berken zouden verwijderen, bleef er geen heidevlakte meer over. Natuurlijk cultuurlandschap of cultureel natuurlijk landschap, je mag kiezen. Onze mooie Veluwe is eigenlijk een groot park, niks oerbossen.

Gelukkig laat de bosbeheerder verspreid over de heide wat bomen als stoffering staan. Ik heb iets met eenzame bomen en tijdens mijn fietstochten ga ik vaak een poosje onder het ruisend blad zitten. Soms krabbel ik een schetsje voor een gedichtje, maar vaak zit ik alleen maar een beetje voor me uit te staren en heel zelden komen er uit mijn diepste onderbewuste ook nog eens heel mooie gedachten naar boven.

 

 

 

 

 

 

honderd jaar

hij staat er al een eeuw
of nog wel veel langer,
mijn boom op de heide
eigenlijk aan de rand

hij heeft een mooi uitzicht
tot aan de verre verre einder
met verspreide verre vrienden
ook van die eiken groot en stoer

eeuwenoude kennissen
zien elkaar in de mist
in de zon, regen en storm
harde jongens samen

deze is een echte vriend
af en toe een bezoekje
aan dit stukje eeuwigheid
even rust onder ruisend blad

 

Niet allemaal tegelijk: zoek een oude en dikke boom op en ga eens een poosje met je rug tegen de stam zitten, voel de ruwe stam, adem rustig in en uit, hoor het ruisen van het blad en de roep van een verre koekoek, kijk naar het blauw van de lentelucht, probeer figuren in de wolken te zien, kortom ontspan je. Een boom is je beste therapeut en beste vriend!

eik 2

eik 3

eik 4

eik 1

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.