Het Complot tegen Amerika

IMG 5709 AangepastOp zaterdag 4 mei om 20.00 uur is het overal in Nederland 2 minuten stil om hen die voor onze vrijheid vielen te herdenken. Vrijheid is niet een vanzelfsprekende zaak, er is bloedig voor gevochten, en omdat we in de meeste Europese landen sinds 1945 geen oorlog meer hebben gehad, zijn we aan die vrijheid gewend geraakt, eigenlijk zijn we verwend. Daarom is het goed te herdenken, is het goed dat we het besef, dat vrijheid een kostbaar goed is, doorgeven.

 

Rassen- en vreemdelingenhaat, fascisme, antisemitisme, censuur en populisme, alles wat onze vrijheid bedreigt steekt telkens weer als koppig onkruid de kop op. Ik las onlangs een indrukwekkend boek: Het Complot tegen Amerika van de Amerikaanse schrijver Joseph Roth. Hij schreef deze roman waarin fictie en werkelijkheid elkaar afwisselen. In de jaren 30 van de vorige eeuw wordt de zittende Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in de verkiezingsstrijd overtuigend verslagen door de beroemde piloot Charles A. Lindbergh.

Lindbergh was, ook in werkelijkheid net als Henri Ford en Walt Disney, een overtuigd antisemiet en in het boek wint hij de verkiezingen door het volk ervan te overtuigen dat Amerika niet mee moet doen aan de oorlog, want die oorlog is een Joods complot. De populaire piloot is een succesvolle volksmenner en gaandeweg het boek krijgen de Joodse Amerikanen het steeds moeilijker, dit alles doet denken aan de anti-Joodse maatregelen die de Nazi’s bedachten, maar het gif van de rassenwaan werkt hier nog sluipender en geraffineerder.

De ontknoping aan het einde van het boek is verrassend en in mijn ogen een beetje gezocht, uiteraard is hier sprake van fictie, maar de werkelijkheid ligt toch angstig dichtbij. Sluimerend antisemitisme waar dan ook kan o zo makkelijk ontwaken en aangewakkerd worden, zonder dat men het door heeft, het wordt vergoelijkt, zo van: het valt allemaal wel mee, die Joden hebben het er zelf naar gemaakt, ze waren toch al nooit te vertrouwen. Maar als de treinen naar de kampen echt gaan rijden is er geen houden meer aan, het is dan hopeloos te laat.

Het Complot tegen Amerika: een boek dat tot nadenken stemt.

 

 

eens breekt de zon door

racisme na een borreltje
giftig en verdund geleuter
zo onschuldig onbedoeld

geloof jij ook in vooroordelen
kleur jij ook die ander in
en doe jij ook zo dapper mee

de rechterarm heilloos geheven
de geest verdoofd geketend
juichend met de stomme massa

met de marcherende meute
brallend dreunend stampend
het geweten stilgeschreeuwd

of ben je misschien een held
durf je te geloven in de kracht
van je kritiek en stille moed

durf jij wel te nuanceren
blijf jij wel overend in de storm
wil jij wel de waarheid vertellen

van razzia’s en gaskamers
van redeloze discriminatie
van blinde tomeloze rassenhaat

doe eens wat je niet durft
dan verdwijnt zwarte verstikking
komt heldendom boven de horizon

 

IMG 5709 Aangepast

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Daniël Verveer

    Als ik nalees waar het boek over gaat, dan lijkt het geen complot tegen Amerika. Behalve als je Amerika gelijk stelt met - het paranoïde - beeld dat de VS eigenlijk een Joodse schaduw regering zou hebben. Een betere titel zou zijn :' Amerika als vierde Rijk' . En dit zit eigenlijk niet zo ver af van wat er na WW2 is gebeurd. Veel Nazi wetenschappers [ oa. Werner von Braun ], zijn naar de VS gegaan en zijn daar doorgegaan met wat ze eerst voor Hitler deden. Maar ook in het VK en Rusland vonden wetenschappers een onderdak. De meeste waren waarschijnlijk geen oorlogsmisdadigers. Behalve als je de slachtoffers in het VK toeschrijft aan de maker van de V1, V2 en V3 raketten, Werner von Braun.

  • Sander

    Beantwoordde: Daniël Verveer

    Von Braun heeft vooral bijgedragen aan de totstandkoming van de NASA en de basis gelegd voor de maanlanding, voor zover ik mij kan herinneren van de literatuur en geschiedenislessen. Vergis je er niet in dat er ook (nazi)wetenschappers gedwongen werden tot het werk, ook toen zij (al dan niet gedwongen) naar de VS werden gehaald. Buiten dat heeft de VS deze wetenschappers willens en wetens het land binnengehaald, net als dat de Russen probeerden, om er wetenschappelijk voordeel uit te halen. Dit blijkt onder andere uit de eerste ruimtereis door de Russen en de eerste maanlanding door de Amerikanen. De geschiedenis vooraf, afschuwelijk, maar de wetenschappelijke vooruitgang die onder andere Von Braun heeft gebracht inzake de maanlanding op basis van die raketten is opzienbarend. Het boek 'De Ruimte' van James A. Michener vertelt op een mooie en genuanceerde manier de geschiedenis achter de totstandkoming van de maanlanding, een aanrader!

Powered door Komento