Een verbaasde Rembrandt

IMG 5358 AangepastHij is onze grootste schilder: Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Hij schiep niet alleen 300 schilderijen, maar ook nog eens 300 etsen en 2000 tekeningen. Al tijdens zijn leven was hij een beroemdheid; alleen de rijken konden zich een schilderij van hem veroorloven. Rembrandt is ook een belangrijk exportartikel, het Rijks Museum presenteert momenteel voor het eerst een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen uit de eigen collectie en zoals bij alle thema-exposities is succes verzekerd. Het lijkt wel of de halve wereldbevolking koers heeft gezet naar het Museumplein.


Rembrandt was een meester in de beheersing van licht en donker, was een scherp waarnemer, zijn fotografische geheugen stelde hem in staat de burgers, de bedelaars, de rijken in het Amsterdam van de Gouden Eeuw verrassend te vereeuwigen. Veel van zijn tekeningen en etsen hebben trouwens heel vaak bedelaars als onderwerp. De befaamde Gouden Eeuw was blijkbaar gereserveerd voor een kleine bovenlaag…

 

de oude meester


kijkt ons hogelijk verbaasd aan
als de halve wereld bij hem langskomt

hij blijft kalm en weet heel zeker
dat velen door hem geraakt worden

en zich niks aantrekken van de drukte
want zijn kunst raakt de liefhebber in de ziel

 

 

Rembrandt zal verbaasd hebben opgekeken over al die belangstelling voor zijn meester-werken. Hij was zich uiteraard heel goed bewust van zijn kunstenaarschap, maar dat zelfs zijn meest bescheiden tekeningen zo in de belangstelling zouden komen te staan, had zelfs hij niet kunnen vermoeden. In elk geval hadden mijn dochter, die trouwens ook heel mooi kan schilderen, en ik afgelopen maandag een mooie dag in Amsterdam, de zon scheen volop, het Rijks stond in de volle zon en alle bloesembomen stonden op springen. Na een stemmig en interessant museumbezoek waren de terrassen uitnodigender dan ooit!

IMG 5332 Aangepast

IMG 5333 Aangepast

IMG 5335 Aangepast

IMG 5338 Aangepast

IMG 5358 Aangepast

IMG 5362 Aangepast

IMG 5365 Aangepast

IMG 5367 Aangepast

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.