Conceptuele kunst

kathedraal van reims 1In het Kroondomein, achter hotel-restaurant De Echoput, bevindt zich het conceptuele kunstwerk De Kathedraal van Marinus Boezem. Het werk bestaat uit 40 bronzen boomstronken van ongeveer 1 meter hoog, die zo zijn geplaatst dat de plattegrond van de beroemde kathedraal van Reims zichtbaar is. Het kost wat moeite de plek te vinden, want bordjes ontbreken en op de plek zelf staat nergens een inlichtingenbord. Je bent overgeleverd aan je eigen waarneming en beleving. De meningen over dit kunstwerk zullen divers zijn, de een zal zich in een hemelse kathedraal voelen en deze plek als een soort bedevaartsoord regelmatig bezoeken maar de ander zal de 40 bronzen stronken, die allemaal hetzelfde zijn, zien als verspilling van materiaal.

Conceptuele kunstwerken kunnen van alles voorstellen, van een porseleinen toiletpot tot de beschreven achterkant van een stuk schilderslinnen met de tekst Don’t forget that everything will be forgotten. De kunstenaar streeft er niet naar iets moois te maken, iets wat je aan de wand zou willen hangen om indruk te maken bij je mooie buurvrouw. Vaak stelt het zelfs helemaal niks voor. Deze kunst breekt dus met alle tradities en zal door velen becommentarieerd met de opmerking ‘Zonde van het geld’ of ‘Dat kan mijn kind van 4 jaar ook’, en meer woorden van gelijke strekking.

gouden spiegels

de dolende mens
in vrijheid gevangen
tussen begrenzing
en oneindigheid

schept zijn orde
in de groene chaos
van deze oergrond

hier raakt de hemel
veertig keer zacht goud
verscholen in de kleuren
van de vier seizoenen

 

Op internet is heel wat te vinden over Marinus Boezem en ik ben onze Henk Vreekamp nog steeds dankbaar dat hij me ooit het bos in stuurde om De Kathedraal te zoeken. Toen ik me later bij hem meldde met de mededeling dat ik niets had kunnen vinden, vertelde hij me fijntjes dat dat ook bij deze kunstbeleving hoort: blijf zoeken naar het bijzondere en beleef het genoegen van het vinden. Ik behoor dus duidelijk bij de bezoekers die een bijzondere plek hebben gevonden in een onwaarschijnlijk mooie omgeving, de bossen rond Het Loo. Ook met dank aan onze Prinses Beatrix voor dit geschenk aan het Nederlandse volk ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag.

 kat 1

kat 2

kat 3

kat 4

kathedraal van reims 1

kathedraal van reims 2

kathedraal van reims 3

kathedraal van reims 4

kathedraal van reims 5

kathedraal van reims 6

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Leonhard Vreekamp

  Een hekwerk in een bos om zwijnen tegen te houden. Dat is versprilling!
  Een gemeentelijk monument ( vwb burgers dan....)bij de Hertenkamp aan de grond slaan.
  Dat is verspilling!
  Mensen van de campings afknuppelen zonder dat je je eigen taak om betaalbare woonruimte aan te bieden vervult.
  Dat is een schande!

  Maar dit hier zo diep verstopt in het bos. Dit is zoveel meer idd dan je ziet ( maar je moet het wel zien ??)

 • bert

  Veel mensen vonden het niet alleen een verspilling van materiaal maar ook van geld,ik weet niet precies wat het gekost heeft,maar het zal een aanzienlijk bedrag geweest zijn,en een kunstwerk wat zo moeilijk te vinden is en zo weinig wordt bezocht,is eigenlijk ook wel een verspilling,of was dat juist de opzet,dat het een beetje geheim moest blijven van onze Bea?

Powered door Komento