De luchtigheid van de berk

berken 2Vaak zie je ze aan de bosrand: berken. Ze staan daar niet alleen voor de sier, ze kunnen een bosbrand vertragen doordat ze veel water bevatten. Vooral in het voorjaar bevat een berk heel veel vocht. Vroeger tapten we dat wel af en smeerden het in ons haar. Bij onze dorpskapper kon je zelfs ‘dr. Dralle Berkenhaarwater’ kopen en als je mij kent kun je aan mij wel zien dat dit een magisch en effectief watertje was voor het hoofdhaar.

De berk is ook een rommelmaker, in het voorjaar verspreidt hij een ongelooflijke hoeveelheid stuifmeel en minuscule schubjes. Als je allergisch bent voor boompollen zou je elke berk het liefst omhakken en dat zou toch jammer zijn, want het is een prachtige boom. Voor de oude Germanen was het een boom van de wijsheid.

 

 

berken

dansende lichte stammen
zwart wortelend in wit zand

bedekt met geel en paars
van dorre grassen en heide

luchtig gepenseelde bomen
zomaar gestrooid, gegroeid

door de teer aangestipte bladerkronen
zie ik verre wolken

en hoor ik de wind spreken
in dit wonderlijke schilderij

 

In het Kroondomein bevinden zich veel berkensingels, ze dragen in hoge mate bij aan de schoonheid van dit toch al ongelooflijk mooie stuk Veluwe. Als dan de vroege lentezon schijnt in een prachtig blauwe lucht is het een hele dag feest met de ‘luchtig gepenseelde bomen’.

berken

berken 1

berken 2a

berken 3a 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento