Geuren

geuren8Geuren blijven je altijd bij, al word je nog zo oud en krakkemikkig. Je zult nooit de geur vergeten van het gebraden draadjesvlees op het sudderpitje in de keuken van je ouderlijk huis. Je zult een chloorlucht altijd associëren met het zwembad waar je in je jeugd een beetje stoer liep te doen en te zijn om indruk te maken op de Puttense meisjes.

 

En ken je de geur van eau de cologne nog? Als het tasje van je moeder openging kreeg je niet alleen pepermuntjes met een parfumsmaak, maar ook een gratis Boldootwalm. Voor alle duidelijkheid: Boldoot was een veelverkocht eau de colognemerk, de flesjes hadden een blauw etiket met veel afbeeldingen van gouden medailles, gewonnen op een prehistorische wereldtentoonstelling. Je had ook het merk 4711, een Duits watertje. Uiteraard spreken de Duitsers over Kölnisches Wasser, en 4711 is het huisnummer van de Glockengasse in Keulen. Je kunt daar nog steeds Keuls Water kopen, er is midden in de zaak zelfs een fontein die constant het beroemde reukwater laat stromen.

 

al die geuren

van versgekapte stammen door de
zonnewarmte op het dennengroen

diepgeploegde donk’re akkers
dampend in de ochtendnevel

van gebraden suddervlees
de koffie op zondagmorgen

haar vroege parfum chanel 5
jouw eerste aftershave old spice

geuren draaien de klok terug
naar je speelse verliefdheid

ze zijn ook de toezegging
van deze lengende lente,

haar klimmende voorjaarszon
natuur en mens mild koest’rend

oh geuren van heimwee
en van heerlijke beloftes!

 

 

De winter is bijna voorbij en de natuur begint weer wakker te worden; op een mooie lenteachtige dag kun je in onze bossen weer de geur van versgezaagd en -gekapt hout ruiken. Vroeger, dat is voor mij ongeveer een halve eeuw geleden, smeerde ik mijn puisterige kop helemaal in met Old Spice-aftershave om goed voor de dag te komen en indruk te maken. De geur roept nog steeds herinneringen op, nog meer dan de peperdure Chanel nr. 5 van mijn Ineke, maar dat komt omdat ik en mijn reukvermogen hiermee nog steeds dagelijks worden verwend. Elke dag een herinnering, elke dag genieten……

geuren8

geuren Custom

geuren1 Custom

geuren2 Custom

geuren3 Custom

geuren4 Custom

geuren5 Custom

geuren6 Custom

geuren7 Custom

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento