De hemel huilt

auschwitz 1Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische leger het beruchte concentratiekamp bij Auschwitz, een verzameling van enkele kampen. Hier kwamen 1,1 miljoen Joden, 150.000 Polen, 23.000 Roma, Sinti en homoseksuelen om. Volgens de vele bezoekers is het op deze plek altijd koud, winderig en regenachtig. “De hemel huilt er nog steeds”. Het Nederland Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari een herdenking in Amsterdam. Op de televisie was weer een indringend verslag te zien.

 

Het lijkt erop dat er elk jaar meer belangstelling is voor deze herdenking bij het Auschwitzmonument van Jan Wolkers, ondanks de stromende regen die dit keer het geheel nog indrukwekkender maakte. Vandaag was in het nieuws dat 2,5 miljoen Britten niet geloven dat de holocaust heeft plaatsgevonden en dat de helft van het Britse volk geen notie heeft van het aantal Joden dat in concentratiekampen is omgekomen. Hoe goed is het dat we herdenken, dat we de feiten niet verdoezelen, dat we elkaar en onze kinderen en kleinkinderen blijven vertellen wat er is gebeurd, dat we blijven roepen: “Nooit meer Auschwitz”.

 

gebroken

jan wolkers: auschwitzmonument


onder deze hemel
die ooit anders was
werden ze vernietigd
door opgeklopte haat
slechts onze herinnering rest

zes gebarsten spiegels
onze hemel is geschonden
de trage regen vloeit
als menselijke tranen
over ‘n gebroken mensbeeld

 

auschwitz 1

auschwitz 2

monument1

monument2

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Daniël Verveer

  De concentratie kampen en de shoah zijn een dieptepunt in de geschiedenis. De jaarlijkse herdenking en de -media- aandacht voor dit en andere gruwelen van de WW2 houden het besef dat dit niet meer mag gebeuren in leven. Er zou eigenlijk ook een herdenking moeten zijn voor slachtoffers van de Inquisitie [de katholieke kerk vervolgde mensen die niet katholiek waren] , vaak oude mensen die afwijkten in gedrag en uiterlijk van de burgers en boeren, [ ****s://nl.wikipedia.org/wiki/Jodenhoed ]. De stereotype "heks" in de kinderboeken -en onze gedachten- was gewoon een oude Joodse vrouw die verplicht deze zwarte hoed moest dragen en in het bos woonde omdat ze in dorpen en steden niet welkom waren, alleen omdat ze Joods waren. Ook is het bijna bij ieder onbekend dat Nederland concentratie kampen had in Suriname. Dat waren geen vernietigingskampen, maar de leefomstandigheden waren zeer slecht, [ ****s://www.volkskrant.nl/columns-opinie/nederland-dankt-vrijheid-niet-alleen-aan-blanken~b949a9e7/ ]. Naast dit soort kampen is er ook ander -groot- leed wat vrijwel onbekend is. De geschiedenisles gaat er met een boogje omheen. Voor mij was in het laatste artikel nieuw dat mensen die mee hebben gevochten bij de bevrijding[Afrikanen] geweerd werden van de intocht in Parijs. Dit doet mij denken aan hoe de Molukkers behandeld werden nadat ze in Nederland aankwamen. En vergeet niet de Polen ; daar zijn enkele divisies van geweest die geholpen hebben om Nederland te bevrijden na WW2, nu wordt er geschamperd over Polen die hier komen werken.

 • rene zieck

  Beantwoordde: Daniël Verveer

  je vergeet ook eventjes te melden dat er heel veel polen heel erg actief waren met het doden van Joden in eigen land
  daar had men geen aanmoediging voor nodig van de nazi's
  ook voor de duitse bezetting was er heel veel joden haat in polen en werden er regelmatig aanslagen gepleegd op de eigen joodse bevolking

Powered door Komento