Wodan en Sint Nicolaas

50 plus 1113 7697 0312071717 SleipnirWodanraafHet plaatje van de illustrator Isings zal bij de wat ouderen onder ons herinneringen oproepen. Wij lazen op school de geschiedenisboekjes Toen en Nu. Er waren 3 delen waarin W. G. van de Hulst onze vaderlandse geschiedenis op eigentijdse wijze behandelde. Geschiedenis was en is een prachtig vak, iedereen houdt van mooie verhalen en een leraar kan een levenslange liefde voor onze historie stimuleren, maar tegenwoordig kijken we wel anders aan tegen al die verhalen die ons verleden zo ophemelden.

 

Maar ik kon als onbevangen 10-jarige urenlang kijken naar het eerste plaatje van het eerste deel, dat met Wodan en Sleipnir, zijn achtbenige paard en de Walküren, onstuimige dames die op de een of andere manier zeer tot de verbeelding spraken. Het hele gezelschap galoppeerde luidruchtig door de lucht, en tijdens stormachtige nachten moest je oppassen voor het woeste rumoer ver boven je. Bovendien had Wodan ook nog eens spionnen in de vorm van zwarte raven.

woden1th 3 1Geen wonder dat onze verre voorouders doodsbang waren voor al dit geweld en ze zullen na een stormachtige onweersnacht opgelucht adem hebben gehaald. Die ruiter op zijn witte paard in de lucht komt ons natuurlijk bekend voor: Sinterklaas op zijn schimmel op de daken, met zijn Zwarte Pieten, de opvolgers van de raven. Vaak zie je dat heidense verhalen een christelijk tintje krijgen. We hebben weer een behoorlijke en vaak onverkwikkelijke zwartepietendiscussie gehad, maar Zwarte Piet heeft dus niet alleen zijn oorsprong in de slavernij, maar heeft ook wortels in de Germaanse mythologie. Misschien in het vervolg een paar zwarte raven op de schouders van onze Sint?

 

 

 

 

in ruimer kring 4

de voorouders van snieklaas

 

opstekende storm, wilde luchten
windstoten teisteren de bomen
angstig vlucht het veluwse volk

in hun schaam’le hutten bijeen
ineengedoken bij het vuur
luisterend naar het woeden

de kolkende nachthemel
siddert vol razen en flitsen
wodan en donar heersen

de hamer flitst blauwe slangen
de bokkenwagen rateldondert
het primitieve volk huivert

de ruisende lenteregen zingt
het onweer langzaam weg
een ontwaken uit verstarring

de eerste sterren zijn zichtbaar
door het rookgat van de hut

men durft weer omhoog te kijken

 

(bron: w. g. van de hulst: toen en nu deel 1)

50 plus 1113 7697 0312071717 SleipnirWodanraaf

eb466f388569d53da99765091b234194

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.