Wodan en Sint Nicolaas

50 plus 1113 7697 0312071717 SleipnirWodanraafHet plaatje van de illustrator Isings zal bij de wat ouderen onder ons herinneringen oproepen. Wij lazen op school de geschiedenisboekjes Toen en Nu. Er waren 3 delen waarin W. G. van de Hulst onze vaderlandse geschiedenis op eigentijdse wijze behandelde. Geschiedenis was en is een prachtig vak, iedereen houdt van mooie verhalen en een leraar kan een levenslange liefde voor onze historie stimuleren, maar tegenwoordig kijken we wel anders aan tegen al die verhalen die ons verleden zo ophemelden.

 

Maar ik kon als onbevangen 10-jarige urenlang kijken naar het eerste plaatje van het eerste deel, dat met Wodan en Sleipnir, zijn achtbenige paard en de Walküren, onstuimige dames die op de een of andere manier zeer tot de verbeelding spraken. Het hele gezelschap galoppeerde luidruchtig door de lucht, en tijdens stormachtige nachten moest je oppassen voor het woeste rumoer ver boven je. Bovendien had Wodan ook nog eens spionnen in de vorm van zwarte raven.

woden1th 3 1Geen wonder dat onze verre voorouders doodsbang waren voor al dit geweld en ze zullen na een stormachtige onweersnacht opgelucht adem hebben gehaald. Die ruiter op zijn witte paard in de lucht komt ons natuurlijk bekend voor: Sinterklaas op zijn schimmel op de daken, met zijn Zwarte Pieten, de opvolgers van de raven. Vaak zie je dat heidense verhalen een christelijk tintje krijgen. We hebben weer een behoorlijke en vaak onverkwikkelijke zwartepietendiscussie gehad, maar Zwarte Piet heeft dus niet alleen zijn oorsprong in de slavernij, maar heeft ook wortels in de Germaanse mythologie. Misschien in het vervolg een paar zwarte raven op de schouders van onze Sint?

 

 

 

 

in ruimer kring 4

de voorouders van snieklaas

 

opstekende storm, wilde luchten
windstoten teisteren de bomen
angstig vlucht het veluwse volk

in hun schaam’le hutten bijeen
ineengedoken bij het vuur
luisterend naar het woeden

de kolkende nachthemel
siddert vol razen en flitsen
wodan en donar heersen

de hamer flitst blauwe slangen
de bokkenwagen rateldondert
het primitieve volk huivert

de ruisende lenteregen zingt
het onweer langzaam weg
een ontwaken uit verstarring

de eerste sterren zijn zichtbaar
door het rookgat van de hut

men durft weer omhoog te kijken

 

(bron: w. g. van de hulst: toen en nu deel 1)

50 plus 1113 7697 0312071717 SleipnirWodanraaf

eb466f388569d53da99765091b234194

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.