Rood met witte stippen

roodmetwittestippen (3)suizen

‘t late licht boven de horizon
streelt met kleurige vingers
langs de speelse berken

in de held’re herfsthemel

en over de giftige schoonheid
van vliegenzwammen tussen
‘t ritselend gevallen bladgoud
 
de roep van de buizerd
klaagt in de suizende stilte
van mijn verre verlaten heide
over ‘t afscheid van de zomer

De vliegenzwam is wel de bekendste paddenstoel. Ieder kind kent het liedje Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen. De kabouter zit heen en weer te wippen. Een normaal mens, zelfs een kabouter, doet zoiets niet en daarom denk ik dat hij behoorlijk gedrogeerd is geweest.

De vliegenzwam is giftig en je schijnt na het innemen van een portie zwam te kunnen hallucineren, maar in Japan wordt hij ook wel gegeten, als de bereiding op de juiste wijze geschiedt.

Waar de naam vliegenzwam vandaan komt weet ik niet, maar volgens mijn grootmoeder legde men vroeger wel de hoed van de paddenstoel met wat suiker op een schoteltje om vliegen te lokken en te doden.

Vliegenzwammen groeien vaak in de buurt van berken, ze hebben elkaar nodig en dat heet symbiose. (Komt bij de mens ook voor.) Vroeger dacht men dat paddenstoelen iets te maken hadden met hekserij. We kennen nog het woord heksenkring. ’s Nachts was er op die plek een heksenfeest geweest, de toverkollen hadden een rondje gedanst en elke voetafdruk zorgde voor een giftige zwam.

Mooi, die geheimzinnige verhalen. In onze nuchtere wereld worden ze niet meer geloofd, maar je weet nooit wat je tegenkomt, als je ’s nachts ronddwaalt in onze bossen en als je dat niet durft: overdag er is in de herfstbossen veel moois te zien. Een voorproefje in woord en beeld......

 

 

roodmetwittestippen (2)

roodmetwittestippen (3)

roodmetwittestippen (7)

roodmetwittestippen (1)

roodmetwittestippen (4)

roodmetwittestippen (5)

roodmetwittestippen (6)

roodmetwittestippen (8)

roodmetwittestippen (9) 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento