Schapen en machinegeweren

Klompenpad 1We weten het onderhand wel, maar toch kan het niet genoeg worden gezegd: we wonen in een wonderschone omgeving. Onze Bert Hanekamp ontdekt met grote regelmaat mooie plekjes in de buurt van zijn woning en trakteert ons dan op lyrische plaatjes. Ik wil niet achterblijven en zal wat vertellen over klompenpaden. Bert heeft die, zo vertelde hij me, nog nooit gelopen, maar de kans is levensgroot dat hij dit wel gaat doen na het lezen van mijn artikel en gedicht. En misschien geven mijn bescheiden foto’s hem en zijn trouwe Wilma wel het laatste zetje. Dus Bert en Wilma: even naar het VVV-kantoor en dan: klompen aan, rugzak op en gaan!

 

Het laatste klompenpad dat ik heb gelopen was het Horsthoekerpad, 15 kilometer lang. Het leuke van die paden is dat je op plekken in je directe woonomgeving komt waar je nog nooit bent geweest. Zo dacht ik dat dat ik door mijn vroegere marathontrainingen en mijn huidige fietstochten wel elk plekje kende in deze omgeving. Niet dus, dit klompenpad voert langs een watermolen, dwars door weilanden zonder agressieve stieren, over leuke trappetjes en bruggetjes. Je komt over het mooie landgoed De Bonenburg en langs de voormalige Leprozenopvang. Tegenwoordig is dit eigendom van de organisatie Jeugd met een Opdracht. Zo leer je ook nog eens wat.

Als je bij de Renderklippen start kom je natuurlijk ook onze onvolprezen schaapherder tegen. Er waren net schietoefeningen aan de gang in de Legerplaats ‘t Harde. Gelukkig maar, er wordt constant gewerkt aan onze veiligheid en de schapen voelden zich dan ook volkomen happy tijdens de salvo’s van het geschut op de Woldberg. Lammert Niesing is een prachtige herder, hij kan niet alleen goed omgaan met zijn schapen en honden, maar hij kan zijn liefde voor de schoonheid van zijn omgeving en zijn beroep aan ieder die het maar horen wil geweldig overbrengen. Door dergelijke ontmoetingen kan je dag niet meer stuk…

 

vijftien kilometer

wandelen in je eigenste omgeving
en ontdekken dat je die nog niet kent
dat er nog veel verborgen schoonheid is

boven ons de wisselende wolkenpartijen
voor ons een grazende kudde met honden
en een herder altijd bereid tot ‘n gesprek

wollige schapen en ver dreunend geschut
blatende onschuld en het geluid van oorlog
wat een kostbare vrede op deze verre heide

onze dag begint met verrassingen
goede herdergesprekken bloeien op
het kanongebulder sterft weg

deze maandag kan nooit meer stuk
hij is vijftien duizend meters lang
en nog maar net begonnen

 

Klompenpad

Klompenpad 2

Klompenpad 1

Klompenpad 3

Klompenpad 4

Klompenpad 5

Klompenpad 6

Klompenpad 7

Klompenpad 8

Klompenpad 9


 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • WIOS Epe

  Hoi Jan, Bert & Henk,
  Het is een bijzonder mooi Klompenpad, zeer gevarieerd, wij hebben hem van de Wandelsportvereniging "WIOS Epe" in 2017 gelopen. Zie het verslag op deze site: https://www.epernet.nl/index.php/startpagina/diversen/7278-wandelsportvereniging-wios-zet-klompenpad-traditie-voort

 • Jan van de Beek .

  Elke dag even kijken op het Epernet en dan kom je een prachtig verhaal tegen over het Horsthoekerpad . Wij als groep van het pad die voor een groot gedeelte het onderhoud bij houden zijn blij met z'n prachtig verhaal en foto s .Ook zijn we blij met al de particulieren die hun grond beschikbaar hebben gesteld waardoor men voor een groot gedeelte geen verkeer tegen komt .Tegen Bert zou ik zeggen het wordt tijd dat jij als geboren Horsthoeker het pad gaat verkennen hij komt bijna langs je geboorte huis .
  Dank namens die groep voor deze prachtige ode aan het Horsthoekerpad .

  Jan van de Beek .

 • Bert Hanekamp

  Beantwoordde: Jan van de Beek .

  Henk Posthouwer en Jan van de Beek, het zit in onze planning.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Het houdt niet op, schijnt het. Appartementen op de plek van de Middenstip, de voormalige RK Kerk en de ABN AMRO-bank. Het centrum wordt er niet mooier op en bestaat straks alleen uit winkels en appartementengebouwen. Dus bouwen voor projectontwikkelaars. Waar blijven de kleine huizen met tuintje voor senioren en starters? Bouwen voor de bevolking!De donaties t.b.v het herstel van de Notre-Dame zijn nu al opgelopen tot 700 miljoen euro! Kan dat geld niet veel beter worden besteed aan de enorme armoede in de wereld?Het wordt steeds gekker in ons land. Hier meer daarover.Niet alleen in Epe, maar in heel het land kunnen ze er wat van. Een goed artikel over de bomenkap in ons land. En hier een filmpjeMooi gesprek tussen Sunny Bergman, u weet wel, de documentairemaakster die vooral bekend is omdat ze jan en alleman van racisme beschuldigt, en cabaretier Theo Maassen, die met zijn show over 'de opkomst en ondergang van de witte man' volle zalen trekt.Kijk eens wat leuk, de werkgroep Twerk van De Passerel aan het werk.,,Ik heb een groen hart.'' Welnee man, je wilt gewoon een vette bankrekening.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is! 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.