100 dagen voor de kerst

kroondomein 8Grote droefenis! Het Kroondomein Het Loo is vanaf 15 september tot en met 25 december gesloten voor het publiek. Je komt er als wandelaar, trimmer of fietser niet meer in. Er is wat protest, zo organiseerde De Faunabescherming in Wiesel een bijeenkomst met als doel de jachtpartijen die in die 100 dagen zullen plaatsvinden tegen te houden.

Ik ben opgegroeid in een tijd en omgeving waarin de jacht als sport werd beschouwd; het was nodig om de wildstand op peil te houden en dus goed voor de natuur. Dat deze visie in ons inmiddels erg dichtbevolkte land is gekanteld is begrijpelijk. Veel dieren en mensen in een klein land is geen ideale combinatie. Ik heb trouwens het idee dat er van de meeste mensen wel gejaagd mag worden, maar ze willen het niet zien. Net zoiets als je vleesproducten als kroketten en pasteien eet, maar intussen wel de slager verkettert. Wel zwijnen dulden, maar verbieden in te grijpen als ze een echte plaag vormen.

In elk geval is het gewoon jammer dat het Kroondomein dicht is. Gelukkig duurt het niet eeuwig. Voor de kerst, het feest dat voor vele dieren het absolute einde betekent, is het park weer open en dan kunnen we weer genieten van de unieke landschappen. Voor mij geldt dat alles niet, ik heb over de toegang een afspraak met onze Koning gemaakt. De foto is het sluitende bewijs. Mij kun je dus, als de kogelregens even ophouden, gewoon op de fiets tegenkomen in Het Kroondomein, maar dan ben jij dus wel op verboden terrein… Handig zo’n netwerk.

 

 

advent

100 dagen lang wordt er gewandeld
noch gefietst in kroondomein het loo
herten reeën vossen en ook zwijnen

zullen zich rot rennen om te ontkomen
aan de jaarlijkse koninklijke kogelregen
tot en met de vierentwintigste december

de meeste zullen daarna deel uitmaken
van een overvloedige kerstmaaltijd
ze zullen daar een ereplaats krijgen

op een vorstelijk versierde kersttafel
dan is ‘t weer vrede in de veluwse bossen
en de mensen groepen vreetzaam bijeen

IMG 3410

boom11

boom 2

 

vos 4

kroondomein 2

kroondomein 3

kroondomein 4

kroondomein 5

kroondomein 6

kroondomein 7

kroondomein 8
 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Sjaak Bijl

    Ook ik ben - net als de meerderheid van de tweede kamer - tegen deze sluiting. Sterker nog: de kroon gaat in tegen een democratisch genomen besluit om het kroondomein het gehele jaar open te stellen. Ook juist de herfst - als het bos mooi kleurt - leent zich bij uitstek voor fiets- en wandeltochten, maar helaas niet in het kroondomein. Met de modernisering van het koningshuis moet ook deze traditionele sluiting verdwijnen, ongeacht of dhr. Posthouwer jokt een dealtje met de koning te hebben.

  • D.Verveer

    Jagen was vroeger een sport voor de adel. Nu is het een noodzaak om ellende zoals bij de Oostvaarders Plassen te voorkomen. Ik denk dat het meest afschot ook door jagers zal worden gedaan, niet -meer- door de koninklijke familie. Een de ene kant kun je de vraag stellen of een privé jachtdomein nog past in de huidige Nederlandse samenleving. Aan de andere kant is er het besef dat zonder het kroondomein de Veluwe vol had kunnen liggen met Vinex locaties... ..ik denk dat we allemaal blij zijn met de Veluwe als natuur !

  • Martin Ellenbroek

    Mag ik dan achterop zitten?

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.