Appels en peren

perenEind augustus is het traditioneel weer zover: de fruitpluk. Tonnen fruit hangen te wachten in de boomgaarden. Bij Arnold Bosgoed in Welsum plukken Polen, Moldaviërs, maar ook veel mensen uit onze omgeving. Het plukloon is o.a. bestemd voor de reparatie van een kerkdak, voor Sidney and Friends (een project voor gehandicapte kinderen), voor muziekinstrumenten en voor straatkinderen in Columbia. Dat laatste project wordt door de ZWO-commissies van de Grote Kerk, de Goede Herderkerk en de Regenboogkerk ondersteund. Men verwacht hiervoor minstens 6000 euro bij elkaar te plukken.

 

Het werken in een boomgaard is leuk, maar wel inspannend. Als het einde van de dag nadert duurt het laatste uur wel iets langer dan het eerste! De oogst is dit jaar heel goed, geen spoor van de droogte. Een ervaren plukker plukt ongeveer 1000 kilo appels of peren per dag, dat zijn 6000 vruchten! Ik heb altijd weer respect voor het vakmanschap van Arnold Bosgoed, al pratend, vragend en rondkijkend merk je dat ook deze tak van landbouw een Hollands specialisme is van hoog niveau.

Iedere amateurtuinder kan dit beamen als hij zijn armoedige wormstekige bellefleurs of goudrenetten in zijn achtertuintje vergelijkt met de overvolle takken met prachtig blozend fruit in Welsum. Dat fruit moet gedurende ongeveer zes weken voldoende jaarsalaris opbrengen voor de boer. De rest van het jaar is hij aan het snoeien, rooien en planten, bemesten, maaien, spuiten, onderhoud plegen aan de machines. Zijn vriendin Jacoline is zijn rechterhand en zijn prachtige hond, die vorig jaar een ernstig ongeluk overleefde, wijkt nooit van zijn zijde.

Mocht je nog gezellig hele of halve dagen fruit willen plukken voor een goed doel, of gewoon voor je eigen portemonnee, dan weet je waar je moet zijn: bij Arnold Bosgoed aan de Ruwerdweg in Welsum. Nog een paar weken!

 

 

de plukkers

de dagen beginnen vroeg voor het plukkersleger
druk pratend stort men zich reeds bij zonsopgang
op de buitengewoon rijke fruitoogst in Welsum

de bomen buigen onder de zware en kostbare last
zij smeken om verlossing van de wakkere werkers
afkomstig uit Polen, Moldavië, Zwolle, Emst en Epe

zij plukken voor Sidney and Friends, de muziek
voor een nieuw kerkedak en columbiakindertjes
of voor het babyuitzet voor een nieuw Pooltje

dit alles onder het toeziend oog van boer Arnold
hoog torenend boven ‘t talrijke werkzame volk
ziet hij alles, geen enkele appel of peer blijft hangen

de trekkers met tonnen fruit rijden de ganse dag
’s avonds brengt een bovenmaatse vrachtauto
de dagopbrengst naar de lidl, de jumbo en appie

ja, de dag begon heel vroeg en eindigt heel laat
bij zonsondergang is het doodstil in de boomgaard
iedereen is onderhand echt wel uitgekletst over alles

zwijgend raapt het plukkerslegioen nog valappels
thuis is ’t nog even nagenieten bij het schillen
van de elstars bestemd voor de appelmoes

binnenkort zal heel Welsum uitgestorven zijn
een heel jaar lang zonder ‘t plukkerslegioen

Arnold heeft zijn snoeischaar al geslepen

 

 appelsenperen 1

appelsenperen 2

appelsenperen 3

appelsenperen 4

appelsenperen 5

appelsenperen 6

appelsenperen 7

appelsenperen 8

 

 

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.