Verdraaid Verstandige Vossen

sluit vriendschap met je vijand
doe aandoenlijk en vertederend

en je scoort de ganse zomer gratis voedsel
je hoeft nooit meer op konijnenjacht

en je hoeft geen kippen meer te mollen
je krijgt je eten gratis thuisbezorgd

maar toch krijg je eens een probleem
straks is jouw bos verboden voor tweevoeters

dan zal de bronstroep klinken
en zul je tijdens de kerstdagen

net als je onbetrouwbare mensenvrienden
toch aan de kippen en konijnen moeten

Een onverwachte ontmoeting

Als je mooie fietstochten wilt maken moet je naar het Kroondomein bij Gortel. Het landschap is heel afwisselend en verrassend, met heidevlaktes waarop schapen, heerlijk sombere beukenbossen en prachtige berkenlanen. Er staat nergens een wegwijzer, je kunt hier heerlijk op je richtinggevoel fietsen en je weet dus nooit precies waar je uitkomt.

Er zit ook heel veel wild. Zo zag ik bij Gortel opeens een vos, die trouwens helemaal niet zo wild was. Sterker nog, hij kwam als een hondje op mij af en besnuffelde mijn schoenen en de derailleur van mijn fiets. Ik heb even gedacht dat ik, net als Sint Franciscus, een geweldige en kalmerende aantrekkingskracht had op mijn medeschepselen.

Dat gevoel was snel verdwenen, toen ik de volgende dag, nu voorzien van een korst oud brood, weer naar Gortel ging en daar wat mensen ontmoette, die allemaal mijn vos aan het lijntje hielden met mooie praatjes en niet uitgefotografeerd raakten en bovendien wisten te vertellen dat hier nog 2 vossen rondliepen. Een voorbijkomende fietser had zelfs hondenbrokjes bij zich.

Een slimme VVV-vos dus, die het makkelijker vindt om brokjes te snoepen dan op ouwerwetse kippenjacht te gaan. Eigenlijk is het niet verstandig wilde dieren te voeren, maar het levert wel leuke plaatjes op. Maar toch heb ik wel meer waardering voor de wildfoto’s van onze Gerrit van Vemde, die nachtenlang bibberend in een schuilhutje doorbrengt om die ene mooie foto te maken…

 

vos 3

vos 4

vos 2

vos 6

vos 5 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • robert

    Ja henk,wij hebben deze vossen ook ontmoet op de langeweg tussen gortel en elspeet.1 ervan was erg tam,en knabbelde zelfs aan mijn vinger! we hadden geen eten bij ons,dus niet gevoerd,wat misschien maar beter is ook.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.