High Society in het Rijks Museum

rijks 6Momenteel kun je de expositie High Society in het Rijks in Amsterdam bezichtigen. Wereldberoemde schilders portretteerden de meest uitlopende figuren, van losbandige markiezinnen tot notoire vrouwendieven, van hooghartige vorsten tot zwangere mooie dames. Uiteraard gaat ieders belangstelling vooral uit naar Rembrandts Marten en Oopjen.

Beiden gekleed in zwarte, dus zeer kostbare trouwkleding, kijken ze ons aan. Rembrandt kende vele tinten zwart en het is ongelooflijk hoe hij met schijnbaar nonchalante penseel-streken in voornamelijk zwart en wit deze onsterfelijke meesterwerken wist te scheppen.

Zij was schatrijk en bracht een bruidsschat van 30.000 gulden in, hij ‘slechts’ 12.000. Als je die twee zo ziet, lijkt het me dat ze een verstandshuwelijk hebben gesloten. Oopjen is dan wel zeer vermogend, maar of ze in de eerste huwelijksnacht erg veel plezier heeft gehad kan ik bijna niet geloven. En dat zal ook wel gelden voor Marten.

Niemand kan zo indrukwekkend iemands karakter schilderen als Rembrandt. O ja, er is behalve Rembrandt nog veel meer moois te zien in Amsterdam, in het Rijks Museum.

Ga ook even langs bij Albrecht V, Livia da Porto en haar dochtertje Porzia, Hendrik de Vrome, de vrouwen- en mannenliefhebber Samuel-Jean Pozzi en vergeet vooral Luisa Casati niet, een uiterst flamboyante, aanvankelijk schatrijke Italiaanse markiezin, die de laatste jaren van haar leven al gin drinkend sleet in een somber appartementje in Londen.

Zo is deze expositie een afspiegeling van het leven van alle tijden, soms is het een feest, maar meestal maakt geld en macht niet gelukkig. Maar van een bezoek aan ons Rijks word je dat wel!

 

 

high society in amsterdam

de rijken, de verwenden, de bandelozen, de machtigen
de pronkers, de hooghartigen, de vrouwenverslinders

zij zijn bijeengekomen in het rijks in amsterdam
te kijk gezet door de allergrootste kunstenaars

vanaf het doek kijken vijfentwintig mensen ons aan
wij zien hen zoals de schilder hen te kijk zet

mensen zoals wij, met hun fouten en zachte kanten
mensen zoals wij, verzot op status, aandacht en liefde

de mens is door de eeuwen heen niet veranderd

 

rijks 2

rijks 1 

rijks 3

rijks 4

rijks 5

rijks 6

rijks 7

rijks 8

rijks 9

rijks 10

rijks 11

rijks 12

rijks 13

rijks 14

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.