Oppassen

oppassenRegelmatig passen wij in Soest op onze kleindochter en -hond. Het kind, ze heet Linde, zit de hele dag op school, doet aan schilderen en tekenen, gitaarspelen en aan voetballen met bijbehorende keeperstraining. Als ze dan eens thuis is zit ze, samen met een vriendinnetje, met haar hoofd in een kikkersloot en dan doen ze een wedstrijdje wie het smerigst wordt.

Meer dan tijd genoeg dus om met de hond te wandelen. Dit is een hovawart, als iemand tijdens de wandeling dit ras herkent krijg je altijd enthousiaste verhalen en terecht, want Amel, zo heet ze dus, is een prachtige hond, die je kunt herkennen aan de mooie houding en de sierlijke gang; een trotse tippelaarster. Hovawarts zijn waakhonden die zelfstandig een groot boerenerf kunnen bewaken. Het zijn dan ook wat eigenzinnige dieren, waar je echt mee op cursus moet, maar na een goede training heb je een lieve, aanhankelijke en waakzame huisgenoot.

 

Amel voelt zich in het bos bij Soestdijk merkwaardig op haar gemak. Voor haar zijn het paleis en de Naald aan het einde van de lange allee bekende plekken en ze neemt met grote vanzelfsprekendheid plaats op de koninklijke bank in het bos en ziet dan wat meewarig neer op de mens. Onze 12-jarige kleindochter is heel creatief en zij heeft een heel eigen kijk op haar liefste dier…

 

een koninklijke hond

na eindeloos stokken apporteren
grommend snuivend en hijgend
wordt het tijd voor gepaste rust

hier in dit koninklijke bos
voelt deze hond zich pas thuis
op de troon onder de kroon

de majesteiten in soestdijk
zijn al jaren verleden tijd
ze staan in brons op ’t gras

eens zwaaiden zij vanaf ’t bordes
naar bijna heel ‘t nederlandse volk
langs de rododendrons schuif’lend

zoiets voelt ook dit verheven dier
als zij welwillend ziet naar de mens
die deze foto’s van haar mag maken

 

oppassen

Oppassen 1

Oppassen 2

Oppassen 3

Oppassen 4

Oppassen 5

Oppassen 6

Oppassen 7

Oppassen 8

Oppassen 9 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.