Horses fokken

paard 2Op een markt ergens in onze omgeving ontmoette de plaatselijke paardenfokker een Engelse collega. Hij probeerde een gesprek in zijn beste Engels aan te knopen, maar dat verliep niet zoals hij had gedacht:

,,Hello Englishman, I fok horses too”.
,,I beg your pardon?”
,,Yes, yes, poardn.”

Paarden: iedereen heeft er wel wat mee en ik dus ook. Hoewel ik geen echte kenner en liefhebber ben, stap ik altijd even af om zo’n nieuwsgierig, dus bijna menselijk dier te begroeten en om, als er geen medemens in de buurt is, een gesprekje mee te voeren. Geeft rust, koeien trouwens ook.

 

paard 3

Er zijn veel beroemde paarden: Jolly Jumper van Lucky Luke, Bonfire en Salinero van Anky van Grunsven, het Peerd van Ome Loeks bij het station van Groningen en dan ook nog het paard van Troje, maar dat was van hout, een nepper dus.

Er zijn ook paarden die ‘onder ’n droad hen vretten’. Dat betekent in de mensenwereld vreemdgaan, ooit was deze uitdrukking het mooiste Twentse dialectgezegde van het jaar.

Dank zij de musical en de Spielburgfilm War Horse worden de 6 tot 8 miljoen paarden die in de Eerste Wereldoorlog omkwamen herdacht. 8 Miljoen paarden en 30 miljoen mensen opgeofferd in een alles vernietigend conflict.

Waar je zoal niet aan denkt als het toch over paarden hebt. En tot slot: in juni is er in De Ring een tentoonstelling voor amateurkunst met als thema Het Paard. Dit heeft uiteraard te maken met de 25ste Paarden4daagse te Epe. Even kijken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor deelname!

 

het paard

vele kilo’s rustige kracht
onder een zachte vacht

begroeten fietser en loper
nodigen ze uit aan ‘t hek

voor een zinnig gesprek
van ‘t paard tot de mens

en ook van mens tot paard
in een sfeer van vertrouwen

bij hem heb je altijd gehoor
kom daar maar eens om

bij zo’n moderne stinktrekker

 

paard 1

paard 1

paard 2

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.