De hemel huilt

monumentOp 27 januari 1945 bevrijdt het Russische leger het beruchte concentratiekamp bij Auschwitz, een verzameling van enkele kampen. Er kwamen 1,1 miljoen Joden, 150.000 Polen, 23.000 Roma en Sinti en 60 homoseksuelen om. Volgens de vele tegenwoordige bezoekers is het hier nog altijd koud, winderig en regenachtig. ‘De hemel huilt er nog steeds’. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking in Amsterdam. Op de televisie was een indrukwekkend verslag te zien. Opvallend is dat de belangstelling voor deze herdenking steeds groter wordt, een lichtpunt in een wereld waarin demagogie, discriminatie en rassenhaat aan de orde van de dag zijn.

Onlangs vernielde een gestoorde de ruiten van een joods restaurant in Amsterdam, veel Joden durven niet meer met een keppeltje op over straat, joodse scholen worden permanent bewaakt. Pas zag ik op de televisie een filmpje gemaakt door een joodse restauranthouder in Berlijn. Er stond een voor het oog keurige en beschaafde man voor de deur van zijn bedrijf die 6 minutenlang op rustige toon een verbijsterende boodschap uitsprak in deze geest: ‘Jullie weten toch dat jullie hier niet welkom zijn, waren die 6 miljoen nog niet genoeg? Het is afgelopen met jullie, verdwijn gewoon.” Het venijn zit niet alleen in de spreekkoren van hooligans, maar misschien wel vooral in de zogenaamde beschaafde burger, type kantoorklerk, getrouwd, 2 kinderen, redelijke baan en nooit iets strafbaars gedaan.

Nooit meer Auschwitz, nooit meer oorlog, weg met discriminatie en racisme; vaak zijn we roependen in de woestijn, maar in deze tijd van wereldwijde rassendiscriminatie moeten we blijven roepen. Het spiegelmonument van Jan Wolkers schreeuwt het dag en nacht uit van verdriet. Een schreeuwen dat allen waakzaam moet houden.

 


gebroken


jan wolkers: auschwitzmonument

onder deze hemel
die ooit anders was
werden ze vernietigd
door opgeklopte haat
slechts onze herinnering rest

zes gebarsten spiegels
onze hemel is geschonden
de trage regen vloeit
als menselijke tranen
over ‘n gebroken mensbeeld

 

monument1

monument2

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Iets melden of vragen?
[email protected]

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.