Welkom in de Nicolaas

Als je het Centraal Station in Amsterdam de rug toekeert zie je niet ver daarvandaan een grote en twee kleinere torens boven de oude gevels afsteken. Je kijkt dan naar de Sint Nicolaaskerk, een neobarokke/renaissancekerk gebouwd in 1887. Als je een dag hebt doorgebracht in het altijd drukke en bruisende Amsterdam en je wilt een mooie afsluiting van de dag, ga dan deze kerk binnen. Je komt in een wereld van gewijde stilte, brandende kaarsen, glimlachende heiligen op een voetstuk, unieke kruiswegstaties, een blik omhoog naar de prachtige koepel en het Sauerorgel en ook nog vriendelijke gidsen.

De meesten van ons kunnen het niet laten, tijdens vakantie of een dagje uit een kerk binnengaan om daar gewoon even te zitten of een kaarsje te branden. Voor deze kerkgangers is er een prachtig boek verschenen: Kerkinterieurs in Nederland. Op zo’n 400 prachtig geïllustreerde bladzijden maak je een rondgang langs de mooiste kerken van Nederland. Ook de Nicolaaskerk komt uitgebreid aan bod. Een mooi sinterklaascadeau!

 

nicolaas

 

haastige voetgangers zoekende toeristen

de blikken verankerd in de smartphone

verdiept in de vluchtigheid van de dag

opgeslokt afwezig rusteloos wezenloos

 

welkom in mooi amsterdam

waar niemand ooit stilstaat

voortgedreven en opgejaagd

langs grachten en gevels

 

welkom in deze stemmige schuilplaats

waar het leven vertraagt

even de blik naar boven

in de warmte van de plotse stilte

 

van dit heilig huis in een wereldstad

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.