Eikels

Ze zijn er weer, de Eper zwijnen. Terug van weggeweest, eventjes gehinderd door het inmiddels beruchte zwijnenraster, maar nu nooit meer te stuiten. Rollend over de roosters, gebruik makend van de illegaal geopende hekjes, zoekend naar onderdoorgangen, laten ze trots hun bij nacht en ontij geboekte resultaten in bermen en tuintjes zien. Eigenlijk wel leuk om in een dorp te wonen waar je zo dicht bij de natuur leeft en waar Eikels in overvloed voorkomen….

foto Gerrit van Vemde Customeikels

hallo, hallo, daar zijn we weer, terug van weggeweest
we woelen weer vrolijk in bermen en sappige gazons

het zwijnenraster heeft ons heel even opgehouden
er waren overal roosters en van die schuine hekjes

even wennen aan al dat gaas en dat ijzer in de grond
maar we leren zo snel, we rollebollen over de roosters

en al die hekjes zetten we nu zelf open
maar bij de hertenkamp is het helemaal feest

daar gaan we comfortabel over ‘t asfalt naar het dorp
waar nog veel meer Eikels zijn dan in de eper bossen...

 

(De foto van de Eper zwijnen is natuurlijk van Gerrit van Vemde.)

 


 


Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Rob

  En dit zomaar voor je deur.

 • Jan van de Vlekkert

  Ja Henk, en het wrange van die sappige bermen is dat de gemeente daar zelf een beetje verantwoordelijk voor is. Ontstaan door bezuinigingen enkele jaren geleden toen stuiken en heesters moesten verdwijnen en gras heilig werd verklaard. In combinatie met onze particuliere biljart lakens lijkt het wel een uitnodiging tot smullen en schranzen, hasjikidee !!
  Heerlijk voor onze ruige mede-bewoners, sappig, vol emelten en vitamines en nog gratis ook. Het blijft dan ook discutabel om steeds weer vandalisme als schuldige aan te wijzen voor de toename van deze ruige nozems van het bos. Het eigen falen toegeven blijft altijd lastig.
  Ook leuk, volgens een artikel in de Stentor hedenmorgen, gaat de gemeente samen met de Wildbeheereenheid proberen het proberen het probleem te tackelen door de zwijnen terug te jagen in het bos, zo van terug in je hok anders schieten we je dood. Je bent ook wel van een beetje humor Henk, maar eigenlijk is dit toch te triest voor woorden. Afschieten is in 2011 ook al gebeurd en het resultaat is /was zoals te verwachten nihil.
  Misschien moeten we met z,n allen maar eens accepteren dat we in de nabijheid van de natuur wonen en dat dieren daarin een rol spelen. In andere landen is dit in grote mate acceptabel geworden. Het veel gehoorde argument ,,veiligheid,, vind ik een wassen neus, ik rijdt s,avonds in het dorp makkelijker een fietser zonder licht van de sokken, dan dat ik door een wild zwijn boos word aangekeken. Misschien kunnen we daar eens een Fiets Beheer Eenheid op zetten !!!

  Eikels, een mooi gedicht, en met de foto,s erbij lijkt het wel of Epe is verworden tot een dorp met;

  100% Wild (Schade) Garantie.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.