Hertenkamp: voor (bijna) niks op de eerste rang

Vooral op mooie zondagen zijn er mensen die het mijden. Te druk. Omdat zo veel anderen er dan juist wel heen gaan. Maar ook op doordeweekse dagen zijn er op vrijwel elk moment van de dag mensen. Het hertenkamp aan de Dellenweg is een van de grootste gratis attracties in de regio.

Hoewel de gemeente daar heel anders over denkt. Die is 10.000 euro per jaar kwijt aan het herten- en hoenderkamp in Epe. En daar wil ze al een hele tijd van af. Volgend jaar is er nog geld voor gereserveerd, maar in 2014 staat er door bezuinigingen niets meer op de begroting. De gemeente probeert de kosten van het kamp – onderhoud, voer, gezondheid – op het bordje te leggen van omwonenden, waaronder de horecazaken restaurant De Hertenkamp, Golden Tulip Hotel en de kiosk naast het hertenkamp.

Vooropgesteld: er lopen herten achter gaas. Die beesten horen in de vrije natuur thuis. Maar koeien horen niet permanent in een stal, varkens niet in een flat en kippen en ander gevogelte niet in een piepklein hokje. Het terrein is fantasieloos ingericht: een stuk vierkant gras met gaas er omheen en daar binnen een schuur en wat bomen.

Maar het hertenkamp is wel een geweldige publiekstrekker. Op mooie zondagen is het zo druk, dat je je auto haast niet kwijt kunt langs de Dellenweg en de Renderklippenweg en op de parkeerplaats achter het hertenkamp. Het staat er dan mudvol, er is geen plekje in de buurt vrij. ’s Woensdagsmiddags, als de basisscholen dicht zijn, wandelen veel moeders met hun kleine grut langs het gaas. De kinderen kunnen er kennismaken met dieren als herten, pauwen, konijnen en hoenders en mogen ze voeren. Er worden enorme hoeveelheden brood door en over het gaas gemieterd. De bankjes zijn dikwijls bezet, door wandelaars, fietsers en ‘s zomers ook door ouderen die er ’s avonds een soort hangplek vinden. Sommige mensen nemen eigen stoelen mee om er úren te genieten, er staan ’s zomers regelmatig campers en ik heb rond de picknickbank achter het kampje al heel wat groepjes zien eten, drinken en gezellig zijn. Voor financieel minder bedeelden is het een van de weinige gratis attracties in de omgeving.

Kortom, het hertenkamp voorziet duidelijk in een behoefte, niet eens zozeer van toeristen en dagjesmensen, maar vooral in die van de eigen bevolking. Als gemeenteraadslid zou ik me daarom niet druk maken om 10.000 euro per jaar. Voor zo weinig geld zo’n attractie, is geen geld.

 

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento