Laatste reacties

Ventweg langs de S9 volgen vanuit Epe, richting Nunspeet. Juist voor de rotonde in Tongeren, met de afslag naar 't Harde, aan de rechterzijde in het b...
Hallo Willem,
Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader ...
Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren...
Goedemorgen!
Hoewel dit een oud bericht is, toch even proberen! Hebben jullie toevallig een adres voor mij? Dit lijkt mij een prachtige plek om te f...
Beste heer Van den Esschert,
Verrassend om op deze pagina iets over mijn grootvader te lezen! Ik weet dat hij ruim 20 jaar schoolhoofd in Epe is gewe...

Zoeken

Hoe verhuur je een recreatiewoning?

Stel, ik heb een tweede huis in de gemeente Epe, bij voorbeeld in een van de parken aan de Hanendorperweg in Emst, dat officieel te boek staat als een recreatiewoning. Stel, ik moet die bedrijfsmatig verhuren. Ik mag er zelf maar 120 dagen in en voor de andere 245 dagen word ik door de gemeente verplicht te proberen die te verhuren. Hoe doe ik dat, zonder dat ik daadwerkelijk vreemde mensen in mijn huis moet toelaten?

Laten we de vraag of de gemeente dit wel mag, even buiten beschouwing laten. Dat zal over pakweg een half jaar wel blijken, als de Raad van State en rechters daar een oordeel over vellen. En er komt weliswaar ook nog een evaluatie van dit beleid waarbij de gemeenteraad kan besluiten ermee te stoppen of meer uitzonderingen dan alleen Rabbit Hill toe te staan, maar dat kan nog een paar jaar duren. Dus in ieder geval komend half jaar kunnen eigenaren nog lastig gevallen worden door de gemeente, die met dwangsommen dreigt als zij zich niet aan de regels houden. Het is daarom zaak de woning te huur te zetten en mazen in het net te vinden.

Volgens de gemeente draait het in dit geval om 245 woningen, waarvan er 185 voor handhaving in aanmerking komen. Met andere woorden: de gemeente gaat onderzoeken of haar indruk juist is dat de eigenaren van die 185 huizen zich niet aan de opgelegde regels houden. Daar heeft ze 800.000 euro (!) voor uitgetrokken. Jawel, 800.000 euro; hoewel veel Epenaren zich schamen voor de regeling waarmee Epe landelijk te kakken is gezet, betalen we er allemaal 25 euro per persoon aan mee, baby’s, peuters, kleine kinderen en hoogbejaarden in verzorgingshuizen meegeteld.

Volgens velen is deze regeling niet te handhaven, maar de gemeente gaat het zichzelf heel gemakkelijk maken door van iedereen bewijsmateriaal op te vragen. De eigenaren moeten bewijzen dat zij hun woning verhuren door een bult paperassen te overleggen: de hele administratie, inclusief onder meer huurovereenkomsten. Daarmee moeten ze niet alleen bewijzen dat ze hun best doen hun huis te verhuren, maar ook dat ze daar inkomsten uit genereren. En je weet het, als je ergens aan verdient, ben je ook meteen de pineut bij de belastingdienst.

Het wordt dus lastig, maar niet onmogelijk. Een paar uitgangspunten:
1.    Het gaat om een inspanningsverplichting, maar als je je ergens voor inspant, wil dat niet zeggen dat je er succes mee boekt.
2.    Je moet er netto niets aan overhouden want anders krijg je een aanslag van de inkomstenbelasting.
3.    Het gaat volgens wethouder Joop van Nuys om ‘wisselende bezetting’, dus familieleden en vrienden die er gebruik van maken mag je bij de 245 dagen tellen.
4.    Je gaat de verhuur niet uitbesteden, maar helemaal zelf regelen.
5.    Je moet een marktconforme huurprijs vragen.

Aan het werk. Bouw een website. Die kan er zo uit zien. (Gebruik geen groot lettertype en vul geen (meta)trefwoorden in zodat je website niet of nauwelijks gevonden kan worden. Je kunt een witte letter op een witte achtergrond gebruiken, maar dat lijkt me niet echt nodig.)
Natuurlijk moeten de reserveringsmogelijkheden daaruit blijken. Ik houd me keurig aan de regels en heb mijn 120 dagen zorgvuldig gepland; ik wil er elk weekend en de hele kerstvakantie zelf zitten. Mijn woning is in de praktijk alleen op de incourante dagen van maandag t/m donderdag te huur. Maar net als op elk ander park zijn maandag en vrijdag mijn vaste aankomst- en vertrekdagen. En natuurlijk zit er een gastenboek bij, als bewijs dat er ‘wisselende contacten’ in mijn huis hebben gezeten.

Dan de vrienden en familie. Die krijgen natuurlijk flinke korting. Vraag 100 euro voor een week, 75 euro voor een midweek en 50 euro voor een weekend. Huur vervolgens een van de mensen die er in zitten in als schoonmaker. Betaal die 100 euro als je gasten er een week in hebben gezeten, 75 euro als ze er een midweek waren en 50 euro als ze er een weekend hebben gezeten. Houd hun verblijf nauwkeurig bij op je kalender (probeer het ver vooraf te plannen waardoor de verhuurmogelijkheden nog verder verminderen) zodat je kunt laten zien hoe vaak en wisselend gebruik er van je huis wordt gemaakt en houd ook de financiële administratie netjes bij. Je draait dus omzet, maar het eindresultaat is 0 euro, dus voor de belastingdienst is niets te halen. Laat je gasten wel toeristenbelasting betalen en draag die af aan de gemeente. Daarmee houd je je ook wat dat betreft keurig aan de regels.

Het is even wat werk, maar dan heb je wel wat.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Emmy

  Ik ben in nog in geen enkel artikel tegen gekomen dat Epe inkomsten van de forensenbelasring gaat verliezen. Bij verhuur hoeft de eigenaar dit niet meer te betalen. Moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Heeft met het aantal dagen te maken dat de eigenaar er zelf gebruik van maakt.
  Wij betalen al zo'n 500 euro forensenbelasting per jaar. Reken eens uit wat voor een bedrag Epe misloopt voor 185 huisjes.

 • s.rikmanspoel

  :o tja ,zo werkt het in Epe echt Veluwe ,laten ze maar druk maken om de echte problemen binnen de gemeente waar je dan ook flink gemeente belasting voor betaalt kan het me goed voorstellen als recreatiewoning bezitter dat je op deze manier knap gek kan worden,,,,,,,

 • RvD

  Onze recreatiewoning moet nog aangepast worden aan de eisen van deze tijd. De renovatie gaat zeker een halfjaar duren......mogelijk 10 jaar want ik ben niet zo snel en bovendien straatarm.
  De eerste overnachtingen zouden dan dus pas , op z'n vroegst, in de winter geboekt worden.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.