Laatste reacties

Hallo Willem,
Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader ...
Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren...
Goedemorgen!
Hoewel dit een oud bericht is, toch even proberen! Hebben jullie toevallig een adres voor mij? Dit lijkt mij een prachtige plek om te f...
Beste heer Van den Esschert,
Verrassend om op deze pagina iets over mijn grootvader te lezen! Ik weet dat hij ruim 20 jaar schoolhoofd in Epe is gewe...
Jammer dat ik daar maar één keer heb doorkruist. Nostallgie!

Zoeken

Sorry

Beste eigenaren van een tweede woning in Epe,

Ik kan me levendig voorstellen dat jullie woedend zijn. De meesten van jullie hebben 20 jaar of langer geleden een huisje elders gekocht omdat jullie een vast adres wilden hebben waar jullie wilden genieten van jullie vrije tijd en ondanks dat het van jullie zelf was, toch het gevoel wilden hebben op vakantie te zijn. Zoals een ander, onder wie ook Epenaren, zijn caravan of bungalowtent op een vaste plek heeft staan. Jullie hebben gekozen voor Epe of omgeving, om dezelfde reden waarom wij hier zijn komen of blijven wonen. Wat dat betreft is er geen verschil tussen ons: we houden allemaal van de omgeving, van de rust, van de filevrije wegen, van het gratis parkeren in de dorpen, van de gemoedelijke en vriendelijke omgang met de bevolking, van de plaatselijke winkeliers die nog tijd voor je nemen en hun best doen om je een prachtig product te verkopen, van de vele terrasjes waar je heerlijk mensen kunt kijken, van de talloze mogelijkheden om te fietsen en wandelen.

We hebben het nooit uitgesproken, maar weet dat we blij met jullie zijn. We hebben geen last van jullie zoals we wel hebben van sommige vakantiegangers die het vertikken om ‘goeiemorgen’ terug te zeggen en met hun ontblote of in een campingsmoking gestoken, naar zweet stinkende lijven en met kratten bier voordringen in de supermarkt, herrie maken, hun auto thuis vol stoppen met drank en etenswaren, voorrang nemen in plaats van geven en we dus liever zien gaan dan komen. Jullie geven hier net zo veel geld uit als jullie thuis zouden doen omdat de meesten van jullie het prettiger vinden om hier dan thuis te winkelen. Jullie zijn prima ingeburgerd, halve Epenaren geworden.

Toch heeft een aantal inwoners van Epe ertoe besloten jullie te verplichten jullie bed en toilet ook door anderen te laten gebruiken. Van hen mogen jullie hier niet meer dan 120 dagen per jaar genieten. De rest van het jaar moeten jullie anderen in jullie huisje laten. Ze hebben de zeggenschap over jullie woning overgenomen en jullie opgezadeld met allerlei werkzaamheden waar jullie niet om hebben gevraagd, op zaten te wachten en vreselijk van balen.

Maar realiseer je alsjeblieft dat het maar een paar mensen zijn die daartoe hebben besloten. Iets meer dan 20, terwijl we met z’n 32.000-en zijn. Het lijkt me sterk dat er meer dan die 20 mensen zijn die dit willen. Want geen weldenkend mens wil door de overheid gedwongen worden (een deel van) zijn bezit tijdelijk te moeten afstaan aan of delen met mensen die je helemaal niet kent. Het zou voor mij reden zijn onmiddellijk naar een andere gemeente te verhuizen.

De 20 die jullie onbezorgde leventje voor een deel proberen te vergallen, zijn weliswaar als lid van Nieuwe Lijn, PvdA, CDA, GroenLinks, SGP/CU en Gemeentebelangen gekozen door ons, de meerderheid van de stemgerechtigde bevolking, maar dat zegt niets. Ze nemen de ene na de andere beslissing waar de weldenkende Epenaar die van zijn dorp en omgeving houdt, niet achter staat of zelfs boos over is. Ze hebben bijvoorbeeld ingestemd met het kappen van honderden bomen langs de weg naar Heerde, waar heel Epe tegen te hoop is gelopen. Ze hebben een hek rond een deel van Epe gezet waar honderden mensen en tientallen verenigingen, landgoedeigenaren, jagers en andere organisaties zich tevergeefs tegen verzet hebben. Gelukkig konden we als bevolking nog wel voorkomen dat ze een uniek en historisch belangrijk natuurgebied gingen veranderen in een begraafplaats. Maar dat wisten jullie als halve Epenaren natuurlijk al lang. Zoals jullie ook wel zullen weten dat we hier een familie hebben gehad die in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven meer dan vijftig vluchtelingen een veilig onderdak heeft geboden, dat er mensen en organisaties zijn die op de plek waar dat gebeurd is een informatief en educatief gedenkteken willen plaatsen, maar dat ze daar geen toestemming voor krijgen omdat de gemeente daar een stortplaats voor groenafval heeft gecreëerd die ze veel belangrijker vindt en wil behouden.

Ook met de beweegreden van het groepje van 20 zijn veel Epenaren het trouwens niet eens. Die ‘gekozen bestuurders’ willen nòg meer vakantiegangers naar ons dorp lokken. Met onder meer ‘vitale vakantieparken’ en nota bene de nieuwe slogan ‘100% wildgarantie’, terwijl ze net een hek om Epe hebben gezet om te voorkomen dat wilde zwijnen onze kant op komen en dus makkelijk te spotten zijn. We gunnen de (recreatie)ondernemers het allerbeste, want we gunnen iedereen een goed belegde boterham en realiseren ons ook wel dat we zo’n mooi, groot winkelbestand juist mede dankzij die vakantiegangers hebben, maar het is een keer genoeg. Als je het mij vraagt, zit het gros van de Epenaren niet te wachten op nòg meer drukte in de zomervakantie of nòg meer mensen buiten die periode. We wonen hier voor onze rust, maar daar is het mee gedaan als wij in de minderheid en vakantiegangers in de meerderheid zijn. We kunnen dan onze auto niet kwijt in het dorp, mijden vrijdagsavonds het centrum vanwege de voor toeristen georganiseerde braderie die ons de strot uit komt, fietsen in files over onze fietspaden, staan in lange rijen in de supers. We zijn altijd blij als de vakantieperiode weer voorbij is en we weer onder elkaar zijn. Met de ‘grijze golf’ die dan nog volgt hebben we niet zo veel moeite, maar veel groter hoeft ook die van ons niet te worden.

De 20 die gekozen zijn om namens ons beslissingen te nemen, leven inmiddels in hun eigen wereldje, weten niet wat er leeft onder de mensen die op hen gestemd hebben en doen net alsof ze doof zijn als andersdenkenden zich laten horen. Andersdenkenden zoals wij van Epernet en de vele dorpsgenoten die hier wel eens kritisch zijn, worden weggezet als ‘stoker’ of ‘zeurpiet’ in plaats van als een kritische volger die het goed voor heeft met z’n dorp en inwoners en oprecht is. Jullie horen daar nu dus ook bij. Dat geeft niks; jullie hebben donderdagavond in de raadszaal van het gemeentehuis zelf geconstateerd hoe bedroevend het niveau van een aantal leden van dit clubje bestuurders is. Wijlen mijn schoonvader zou zeggen: ‘Liever dat hij het zegt dan iemand met z’n volle verstand.’ Het was een beschamende demonstratie van oud zeer, vooringenomenheid, onkunde, gebrek aan fatsoen, nuchter verstand en empathie en een blindelingse volgzaamheid. Er zullen buiten de woordvoerders van de VVD en D66 en de individualist van de Lijst Kooman best meer verstandige mensen in dat groepje hebben gezeten wier nuchtere verstand dacht dat een gemeente dit absoluut niet kan maken, maar die zich aan de fractiediscipline hielden en dus als stemvee lieten misbruiken.

Het lijkt me sterk dat dat groepje het over een jaar, na de gemeenteraadsverkiezingen, nog steeds voor het zeggen heeft. Maar tot die tijd zitten jullie wel met de gebakken peren. Sorry daarvoor. We zullen ons best doen om na de gemeenteraadsverkiezingen voor een frisse wind te zorgen en trachten een aantal nog te repareren besluiten zo snel mogelijk terug te laten draaien. We gaan daar met een groot aantal andere verontruste en teleurgestelde dorpsgenoten en diverse groeperingen actie voor ondernemen. Jammer dat jullie geen stemrecht hebben, want we hebben straks iedereen met nuchter verstand en liefde voor Epe hard nodig om ons doel te bereiken. Het zou ons wel helpen als jullie de 'verhuurplicht' aanvechten en de bestuurders die jullie woonplezier in Epe proberen te vergallen, daarmee ongelooflijk te kakken zetten, ook al kan ons dat als permanente inwoners van Epe weleens veel geld kosten. We wensen jullie daarmee veel succes.


Met vriendelijke groet, ongetwijfeld namens veel dorpsgenoten,

 

Jan

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Haverkamp

  Prachtig geschreven Jan!
  Raadsleden horen het college te controleren, in plaats daarvan schurkt het merendeel lekker warm tegen elkaar aan.
  Maar waar het warm is stinkt het en die stank is niet meer te harden!
  Tijd voor grote schoonmaak, te beginnen met de grootste manipulator van deze Junta!

 • Jan van de Vlekkert

  Geachte hr.Verveer,

  We hebben het hier gewoon over plaatselijke politiek.
  Het kan zijn dat het openen van een flesje als hilarisch sluitstuk in uw betoog u wat in verwarring heeft gebracht, in dat geval zou ik u willen adviseren de grondbeginselen van het Liberalisme als politieke stroming er nog eens op na te lezen.
  Wellicht kunt u zich er dan voortaan van onthouden om dit soort stuitende teksten, die nota bene niets met deze discussie te maken hebben voor eigen rekening te houden.
  Het slaat werkelijk nergens op en sta dan ook volledig achter het antwoord van Ellis de Vries, gericht aan uw persoon.

 • Daniël Verveer

  Beantwoordde: Jan van de Vlekkert

  Geachte heer van de Vlekkert,

  Ik denk dat u niet mijn antwoord op de reactie van Mw. de Vries heeft gelezen. Mijn eerste stukje is een cynische voorspelling van wat we kunnen verwachten bij de volgende verkiezingen van de gemeenteraad. Zoals de VVD blind stemmen kreeg bij de recente verkiezingen, zal de
  'bende van twintig' - lokaal - stemmen krijgen volgend jaar.

  Dat is de strekking van mijn stuk. Dat u het anders leest, is uw verantwoording.

  Ik heb het nog even opgezocht, om zeker te weten dat ik het goed begrijp :

  "Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt.
  Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de
  macht van de staat en de kerk beperken."


  Dat valt dus niet samen met het gedrag van de vorige regering Rutte ; dat ging er feitelijk recht tegenin.
  Ergo : de VVD van Rutte is géén liberale partij !

  Mijn tekst zal zeker stuitend zijn voor diegene die - blind- heeft gestemd op de VVD, in de veronderstelling dat de naam van de partij de
  lading dekt. Hoe ontnuchterend moet dat zijn, als je al 50 jaar VVD-er bent...

  Mijn 'stuitende tekst' is om de lezer wakker te schudden, wat niet lukt gezien uw reactie.

  Volgens mij staat mijn naam erbij : hoezo is mijn schrijven dan niet voor "..eigen rekening.." ?

  Misschien had u vóór u reageerde, even verder kunnen lezen wat ik schreef ná de reactie van Mw. de Vries.

  En neen : ik stem niet op mevrouw de Vries, zolang ze bij de VVD zit. Bij een andere partij wel ; " Liberalen Lokaal ", OME misschien ?
  Of gewoon een lokale fractie van Forum voor Democratie, de enige échte liberalen op dit moment.

 • Rik

  Helemaal mee eens Jan!!

 • Harm Scholten

  Blijft er nog een partij over waar ik volgend jaar op kan stemmen?

 • RvD

  Dank Jan voor dit hartje onder onze riem.
  Wij gaan vechten voor het recht op de vruchten van ons eigendom.

 • Daniël Verveer

  Jan, ik ben het volledig met je eens, net als bijna al de andere 31.880 inwoners van de gemeente die niet in de raad en/of het college zitten...

  Maar ik ben bang dat je geen gelijk gaat krijgen, hoe graag ik het ook zou willen. We hebben net verkiezingen voor de 2e kamer gehad.
  Wat was ook al weer de mening over Rutte;
  - waar blijft mijn € 1000 ;
  - géén geld meer naar Griekenland;
  - géén "ja" tegen de Oekraïne deal...

  Wie zit er straks in het torentje : die zelfde leugenaar/oplichter ANTI vrijheid, ANTI volk, ANTI democratie ...

  Ik zie dezelfde twintig over een jaar weer gezellig een flesje samen opentrekken ! :(

 • Ellis de Vries

  Beantwoordde: Daniël Verveer

  Beste Daniel,
  Dat Rutte fouten heeft gemaakt, dat klopt, die fouten heb ik ook gezien. Rutte heeft de fouten ook ruiterlijk toegegeven.
  Maar afgelopen donderdag stond NIET Rutte 3 uur lang te vechten om dit bizarre plan van tafel te krijgen!
  Dat waren wel Hans de Goede van D66 en ik. Wij zijn lokale raadsleden met een enorm hart voor de zaak.
  We komen dus niet op voor Haagse thema's. We komen op voor de belangen van Epe. Dat is een heel groot verschil.
  Hans en ik hebben in de voorbereiding op deze Raadsvergadering vele stukken gelezen en met vele mensen gesproken.
  Dat is onze taak als vertegenwoordigers van de inwoners van Epe. We weten daarom dat het besluit objectief gesproken rammelt aan alle kanten.
  Het doordrukken van het besluit om de tweede vakantie vakantiehuis eigenaren zo hun bezit af te pakken, is ronduit stuitend!
  Afgelopen donderdag heb ik als een zwarte bladzijde in onze gemeentelijke democratie ervaren, simpelweg omdat alleen de macht van de PvdA en NieuweLijn wethouders de doorslag hebben gegeven. Dus de inhoud waarop het besluit gebaseerd is doet niet terzake, enkel de werking van de applausmachine.
  VVD en D66 doen daar niet aan mee.

 • Daniël Verveer

  Beantwoordde: Ellis de Vries

  Geachte mevrouw de Vries,

  U bent een gedreven mens en recht-door-zee ; de tegenpool van de 'bende-van-twintig' zeg maar. Helaas gaat u niet 75% van de stemmen halen. Als het zo zou verlopen dat u genoeg stemmen krijgt , dan moet u met één van hen gaan samenwerken. Soort VVD/GL huwelijk zeg maar... Dat wordt een héél moeilijk. Maar 'uw club' heeft de laatste jaren wél de 'juiste geluiden' laten horen, dat weet ieder die een schuin oog op de lokale politiek heeft. Maar hoe komt u van de kern van het probleem af : motie van wantrouwen ? Afijn, wie dan leeft, wie dan zorgt.

  Beleefde groet,

  Daniël Verveer

 • Haverkamp

  Beantwoordde: Ellis de Vries

  Hulde Ellis!

Laad meer

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.