Laatste reacties

Hallo Willem,
Elly zat volgens mij in de klas bij mijn oudste broer Doede Keuning. Onze ouder waren bevriend met de fam. Van Doornum. Ook mijn vader ...
Op zoek naar Jeanette Jurriens kwam ik deze foto tegen. Haar ouders hadden vroeger een delicatessenzaak in Epe. Ze is waarschijnlijk rond 1952 geboren...
Goedemorgen!
Hoewel dit een oud bericht is, toch even proberen! Hebben jullie toevallig een adres voor mij? Dit lijkt mij een prachtige plek om te f...
Beste heer Van den Esschert,
Verrassend om op deze pagina iets over mijn grootvader te lezen! Ik weet dat hij ruim 20 jaar schoolhoofd in Epe is gewe...
Jammer dat ik daar maar één keer heb doorkruist. Nostallgie!

Zoeken

Argument voor verhuurplicht recreatiewoningen pure kolder

Wie zich een beetje verdiept in de (ver)huurmogelijkheden van vakantiehuisjes in Epe en omgeving, vraagt zich af waar het college van b en w in hemelsnaam mee bezig is nu het in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied een verhuurplicht wil instellen voor eigenaren van recreatiewoningen. Het argument van het dagelijks bestuur van de gemeente is dat het aanbod moet worden vergroot om nòg meer toeristen naar Epe te kunnen trekken. Pure kolder.

Het is eind maart, de meeste mensen hebben hun zomervakantie al geboekt. Als ik in mijn favoriete vakantiebestemmingen nog een huis wil huren, ben ik al te laat. De spoeling is dun, wat ons wel iets lijkt, is in de zomervakantie al verhuurd.

Maar in Epe is nog plek zat. Ik heb me altijd laten vertellen dat ‘wij’ het vooral van vakantiegangers uit het noorden en westen moeten hebben. De regio Midden (o.a. de Randstad) is van 8 juli t/m 20 augustus op vakantie, de regio Noord van 22 juli t/m 3 september. De laatste twee weken van juli en de eerste drie van augustus vormen blijkens de bezettingsgraad van vakantieaccommodaties en campings in deze regio het hoogseizoen van de zomervakantie, dus ga ik eens kijken of ik nu nog vanaf 5 augustus voor twee weken een vakantiewoning in Epe kan huren. Jawel hoor, geen enkel probleem. Op de meeste parken is nog van alles te huur. Bijvoorbeeld in het veelgeprezen vakantiepark De Bosrand aan de Elspeterweg in Vaassen, dat vrijwel tegen het Kroondomein ligt, maar ook in de populaire Jagerstee aan de Officiersweg in Epe is nog plek zat. Ook bij andere parken kan ik nog makkelijk slagen en zelfs kiezen. Allerlei reisbureaus die vakantiewoningen in Epe verhuren hebben nog lang niet alles volgeboekt in de drukste tijd van het jaar en ook op sites waar particulieren hun recreatiewoning verhuren kan ik nog goed terecht. En anders zijn er altijd nog hotels en vooral B&B’s waar ik in de drukste tijd van het jaar nog twee weken heerlijk kan genieten van Epe en omgeving. Ik wilde aanvankelijk een lijstje aanleggen van de huurmogelijkheden, maar het zijn er zó veel, dat dat geen doen is.

Buiten die paar weken hoogseizoen is het helemaal geen probleem om een vakantiewoning te vinden in Epe. Pak een plattegrond van Epe, gooi met de ogen dicht een pijltje en informeer bij het dichtst bij de plek waar de pijl in de kaart is gekomen gelegen vakantiepark of er nog iets te huur is. Tien tegen één dat het antwoord ‘ja hoor, volop’ zal zijn.

Wat moeten die recreatiewoningen die als tweede huis worden gebruikt dan nog toevoegen aan de markt? Als die verplicht verhuurd moeten worden, gaat het college er kennelijk vanuit dat ze in de hoogzomer verhuurd worden, want in de rest van het jaar is het aanbod vele malen groter dan de vraag. Maar wie geeft die garantie? Wie zegt dat die huizen dan daadwerkelijk te huur komen en ook verhuurd worden? Wat als de eigenaren daar in die periode vrienden of familie in laten vertoeven? Of zelf in gaan zitten? Dan komen ze dus op de markt in perioden buiten het hoogseizoen, waarin het aanbod van vakantiewoningen in Epe overweldigend is en de meeste recreatiewoningen leeg staan. Dus in plaats van dat ze gebruikt worden door de eigenaren die hier geld uitgeven, staan ze leeg. Is dat een zinvolle bijdrage aan het aanbod van toeristisch recreatieve verblijfsmogelijkheden? Varen de Eper ondernemers daar wel bij? Zijn de eigenaren/exploitanten van bungalowparken en andere vakantieparken waar vakantiewoningen worden verhuurd er blij mee als ze concurrentie van particuliere eigenaren krijgen?

Kortom, het slaat helemaal nergens op, die verhuurplicht. Kennelijk heeft iemand in het gemeentehuis geroepen 'Ik heb een briljant idee' en hebben de collegeleden en coalitiepartijen dat onmiddellijk omarmd als het ei van Columbus, zonder zich er in te verdiepen. Maar het lijkt meer op het pesten van mensen die zich een tweede woning kunnen veroorloven dan op beleid dat aan iets zinvols bijdraagt.

 

En dan nog wat. Stel dat de mensen die een recreatiewoning als tweede huis hebben al die rompslomp en ellende van een verplichte verhuur niet zien zitten en hun huis te koop zetten om elders een tweede woning te zoeken. Hoe zit het eigenlijk met het aanbod van te koop staande recreatiewoningen? Dat weet funda. Er staan er nu 56 bij tien makelaars te koop in de gemeente, in prijs variërend van 27.500 tot 298.000 euro. Niet zo veel als in de periode waarin de gemeente Epe een heksenjacht hield op mensen die al dan niet noodgedwongen in een recreatiewoning woonden, maar toch nog een flink aantal. Afgelopen jaar zijn 28 vakantiewoningen verkocht. Daar ben je klaar mee als je die markt nu ook op moet met je recreatiewoning!

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • WJ Kip

    Je kunt zelf je verhuurprijs bepalen? Dan zo'n hoge prijs vragen aan huur dat je het toch niet verhuurt. Kun je er mooi zelf in blijven zitten, want je hebt het toch te huur aangeboden?

  • Willem van Putten

    Als het de gemeente het er om te doen is zoveel mogelijk overnachtingen in Epe te realiseren, op zich een loffelijk streven, waarom helpt zij dan de camperstaanplaatsen in Epe en Vaassen om zeep? Het camperseizoen moet nog beginnen maar ik heb er in Epe de afgelopen weken toch al een stuk of 10 geteld.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.