Heerde beslist over hondenlosloopgebied op de Renderklippen

De gemeente Heerde neemt deze maand een definitief besluit over onder meer het losloopgebied voor honden op de Renderklippen. Het onderwerp staat gepland voor de commissievergadering van maandag 15 januari - en niet dinsdag 8 januari zoals we eerder meldden - en de raadsvergadering van maandag 29 januari. Het Heerder college van b en w houdt vast aan zijn uitgangspunten en gaat er vanuit dat de meerderheid van de gemeenteraad akkoord zal gaan met onder meer inkrimping van het losloopgebied en de bouw van een restaurant op de plek van de huidige kiosk De Schaapskooi.

In het lange voortraject had de meerderheid van de commissie bezwaren tegen beide onderdelen van het plan onder de noemer Toeristisch Opstap Punt. Maar alle onderdelen van het plan zijn volgens het college onlosmakelijk met elkaar verbonden en het totale plan is nodig omdat ,,breed in onze samenleving het idee leeft dat recreatie en toerisme belangrijk voor ons zijn en dat we ons mooie gebied graag delen met bezoekers. Uiteraard willen we geen overlast veroorzaken, maar wij denken door vast te houden aan een evenwichtige visie een en ander in goede banen te kunnen leiden. We willen in ieder geval niet de kip met de gouden eieren slachten.’’

En over het losloopgebied: ,,De meeste discussie ontstond in februari over het hondenlosloopgebied. Dit zou te beperkend zijn voor de hondenhouders en op de verkeerde plek liggen. Er is op basis van de discussie gekozen voor een ander gebied. Het gebied ten noordwesten van de Schaapskooi. Het biedt hondenhouders de mogelijkheid om een goede ronde te lopen, er zijn verschillende paden, het ligt niet aan de openbare weg, confrontaties tussen hondenhouders en bezoekers die in een gebied zonder honden willen lopen, kunnen vermeden worden en het is (weliswaar aangelijnd) bereikbaar vanaf de parkeerplaatsen. Qua natuurdoelstelling (beperking verstoring) is deze maatregel positief omdat op dit moment gedoogd wordt dat honden op het gehele heideveld van de Renderklippen loslopen. De maatregel heeft een direct verband met de opwaardering van de kiosk. Verwacht wordt dat hierdoor meer bezoekers gebruik zullen maken van het gebied. De extra verstoring als gevolg daarvan wordt gemitigeerd door het aanwijzen van het losloopgebied voor honden. De poel (Wollegrasven) in het gebied, het speelveld en het terrein rond de schaapskooi behoren niet tot het losloopgebied. Onze boswachter geeft aan dat de natuurlijke waarden van de poel teveel verstoord worden door de honden en rond de schaapskooi lopen vaak veel mensen, waaronder ook gezinnen met kinderen. In combinatie met de mogelijke overlast voor de schapen, is het niet geschikt als hondenlosloopgebied. Op het speelveld moet kinderen vrij kunnen spelen. Wij zijn van mening dat met deze oplossing recht gedaan wordt aan de belangen van alle partijen.’’

Een handtekeningenactie tegen aantasting van het hondenlosloopgebied leverde bijna duizend handtekeningen op en honderden boze reacties op sociale media. De handtekeningen zijn een jaar geleden aangeboden. De overgrote meerderheid van de politieke partijen in Heerde was toen tegen inperking van het losloopgebied. Ook tegen de bouw van het restaurant waren veel bezwaren.

Beide vergaderingen beginnen om 19.30 uur. De bespreking van het plan voor de Renderklippen en omgeving gaat op maandag 15 januari om 21.35 uur van start. Het college heeft er een uur voor uitgetrokken. Alle informatie over het plan staat hier, op de site van de gemeente Heerde, bij agendapunt 12.

In dit verhaal op deze site worden vragen over de kwestie beantwoord en staat een kaart van het nieuwe losloopgebied.

Een impressie van het nieuw te bouwen restaurant.


 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Marja van der Helm

  Het zou heel jammer zijn wanneer dit prachtige losloopgebied voor honden zou verdwijnen. Er zijn vrijwel geen terreinen op de Veluwe waar het veilig is voor hond en wild om je hond los te laten lopen. Wij zijn nou eenmaal een land met veel hondenliefhebbers. Laten de gemeentes er dan voor zorgen dat we aan de losloopbehoeftes van onze honden kunnen voldoen, zodat we geen gefrustreerde huishonden gaan creëren met alle problemen vandien.

 • Els

  Een duidelijke uitleg waarom dit onzinnige plan NIET door mag gaan. Wij hoorden dit vanmorgen voor het eerst dat dit weer speelt en zijn heel erg geschrokken. Sinds 1 jaar bezoeken wij de Renderklippen regelmatig met onze hond en het is zo leuk om haar daar te zien genieten juist ook als ze andere honden ontmoet. Het liefst niet in het weekend omdat het dan te druk is ook met ouders en kleine kinderen, mountainbikers en paardrijders. Overigens zou men ook wel eens die mountainbikers op hun gedrag daar mogen aanspreken, want het is ons al meerdere keren gebeurd dat zij op paden rijden waar alleen wandelaars mogen lopen (aangegeven door een bord). Het Zwolse bos is voor onze hond (met een overduidelijk jachtinstinct) niet geschikt om los te lopen, net zo min als het bosje bij Petrea. Juist bij de Renderklippen omdat het een gebied is wat goed is te overzien durven wij haar los te laten. Echter als de schaapskudde daar losloopt lijnen we haar alsnog aan, juist om eventuele problemen te voorkomen.
  Er zijn al zo weinig gebieden waar je je hond rustig los kan laten lopen, waarom moeten ze ons dit nu ook weer afnemen.

 • Betty

  Ik loop dagelijks met mijn honden op de hei en voor al het stukje over de heuvels. Het is één van de weinige plekken waar ik ze los kan laten. In het zwolsebos kan het niet daar loopt te veel wild en het risico dat ik ze kwijt raak wil ik niet lopen. Ik zou het het heel jammer vinden als " ons" mooie rondje zo beperkt gaat worden en met mij vele anderen mensen. Ik kom er al vanaf dat ik een klein meisje was begin jaren 70 en ik heb er nog nooit iets geks mee gemaakt dat honden ruzie hebben of wandelaars lastig vallen dat is ook de verantwoordelijkheid van de baas. Dat de gemeente vindt dat er een restaurant moet komen vind ik verrassend. Komen ze wel eens bij de kiosk? Er is daar zo weinig aanloop dat degene die daar gaat beginnen het heel zwaar zal krijgen. Ik ben tegen dit hele plan! Gun de mensen die daar dagelijks genieten met hun hond nou gewoon hun heide.
  .

 • henk

  Beantwoordde: Betty

  gewoon aanlijnen de hond waarom cl;aimen hondenbezitters natuurgebieden als llosloopgebied? je weet dat je thuis geen ruimte voor de hond hebt om los te lopen waarom neem je dan een hond

 • diana

  Beantwoordde: Betty

  maandag 14 januari Gemeentehuis Heerde om 21.30 uur! laten we met ons allen laten zien dat we dit plan niet willen!

 • Kl Rorije

  Beperkt losloopgebied is een lachertje..
  Zelf grote dierenliefhebber, maar wanneer ik een fietstocht maak over de Dellen, Renderklippen, enz.
  Kom ik op heel veel plaatsen loslopende honden tegen, in de bossen waar dat niet is toegestaan.
  Waar is de handhaving?? Volgens mij nihil.
  De wandelaars met honden weten dit ook.
  Laatste tijd wordt/werdt er veel geklaagd, dat er zoveel reeën zijn doodgebeten.
  Zolang er mensen zijn die zich niet aan de regels kunnen houden,Zou ik zeggen, moeten de goeden maar leiden onder de slechten.
  Dus geen losloopgebied.
  Vanmiddag in de buurt bij de Ossenstal iemand met 2 loslopende honden...
  Na een opmerking hierover krijg je een grote mond.
  Aan u verder de verantwoording voor behoud van de natuur.
  M vr gr Kl Rorije

 • Els

  Beantwoordde: Kl Rorije

  Zeker een vreemde redenatie en ik ben het helemaal eens met Diana. Vorige week zondag nog, 2 mountainbikers rijden op de Renderklippen op een pad wat duidelijk is aangegeven dat er alleen wandelaars mogen komen. Een grote mond toe kan je krijgen.

 • diana

  Beantwoordde: Kl Rorije

  ik vind het een vreemde redenatie: de goeden moeten onder de slechten lijden... dan kunnen we nog wel even doorgaan, wat te denken van hordes e-bike, mountain en racefietsers? je hebt de hond aan de riem en ze gaan rakelings met vliegende vaart langs je....

 • Willem van Putten

  De keuze die de gemeenteraad heeft is eigenlijk een heel eenvoudige: kiezen we voor wat de eigen bevolking wil, of willen we een leuke jaarlijkse pacht vangen voor dat restaurant.
  En wat dat Wollegrasven betreft: ik kan me niet voorstellen dat het dichtgroeien van dit ven komt door honden. In de winter van 2012 werd er nog volop geschaatst. Nu kun je er alleen nog van pol naar pol springen.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.