Honden houden de vrijheid op de Renderklippen

Hondenbezitters die hun viervoeter op de Renderklippen de vrijheid geven, hoeven zich geen zorgen meer te maken. Een grote meerderheid van de Heerder gemeenteraad is absoluut tegen de voorgenomen beperking van het losloopgebied.

Dat bleek vanavond in de vergadering van de raadscommissie Ruimte. De fracties van het CDA (4 van de 17 zetels), CU/SGP (4 zetels) en PvdA (2 zetels) gaven onomwonden te kennen voor handhaving van het huidige losloopgebied te zijn. De VVD (2 zetels) zet zich ook af tegen het voorstel van het college om alleen een strookje vlak langs de Elburgerweg beschikbaar te houden, maar kwam wel met een alternatief voorstel: stel een aanlijngebod in voor het gedeelte tussen de Elburgerweg en het brede fietspad/ruiterpad voorbij de schaapskooi, zodat de schaapskudde en het langgerekte ven dat daar een paar honderd meter vandaan ligt, gevrijwaard worden van loslopende honden, maar de honden wel een groot aaneengesloten gebied (inclusief Eper grondgebied) hebben om hun energie kwijt te kunnen. De gecombineerde fractie D66/GroenLinks (2 zetels) liet doorschemeren ook weinig te voelen voor een zeer beperkte losloopstrook, maar vond wel dat er iets moet gebeuren om vermeende overlast van honden te beperken, bijvoorbeeld door op borden duidelijk aan te geven waar en wanneer honden los en/of aangelijnd mogen lopen. Gemeentebelangen Boerenpartij (3 zetels) is wel positief over het totale plan, maar miste een onderbouwing van het voorstel om het losloopgebied voor honden te beperken.

De uitspraken van de meeste raadsleden werden met applaus begroet door de vele aanwezigen, van wie de meesten in de trouwzaal moesten plaatsnemen omdat de raadszaal te klein was. Vijf hondenliefhebbers pleitten als insprekers voor instandhouding van het losloopgebied. Eén van hen bood niet minder dan 946 handtekeningen aan van mensen die het voor de honden opnemen. PvdA-raadslid Henk Kanter maakte bekend dat de poll van de PvdA op facebook door 16.000 mensen was bezocht en 380 reacties had opgeleverd, waarvan 365 vóór het handhaven van het huidige losloopgebied.

De meeste fracties vonden dat het totale plan, waarvan ook een forse vergroting van de kiosk De Schaapskooi, het intensiveren van recreatief gebruik van de veldschuur, de aanleg van een verhard fietspad van de kiosk naar het Heerderstrand en het kappen van het blokjesbos, slecht onderbouwd was, vol tegenstrijdigheden en vage aannames zat en een enorme reeks vragen opriep. Onder druk van een overvolle agenda kreeg wethouder Gerrit van Dijk geen gelegenheid om de talrijke vragen te beantwoorden. Wel liet hij zich ontvallen dat het voorstel om het losloopgebied te beperken, een compenserende maatregel is om de verwachte toenemende drukte bij de kiosk en dus op het gehele natuurgebied te compenseren. Hij maakte zich daar de impopulairste persoon van de avond mee.

De betrokken ambtenaren en wethouder nemen uitgebreid de tijd om alle vragen schriftelijk te beantwoorden. Ook ogenschijnlijk waardevolle suggesties van de vereniging voor veldbiologie KNNV om het gebied nòg mooier te maken worden daarbij meegenomen. Op maandag 10 april wordt de discussie vervolgd. Het is wel zaak dat ook dan veel hondenliefhebbers de bijeenkomst bijwonen, voor het geval politici in de tussentijd op andere gedachten komen.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Terzijde

Ons buitengebied is vergeven van percelen waarop kerstbomen, buxussen en ander landschaps ontsierend groen wordt geteeld. Wij vinden dat verschrikkelijk. En het ergste is, dat de gemeente er nog vrolijk aan meewerkt ook om nog eens een terrein van 36 voetbalvelden groot te bestemmen voor kerstbomen. Hoe haal je het in je hoofd! Vraag eens rond hoeveel mensen dat wèl mooi vinden. Nog even en we houden geen weiland meer over. Bescherm het landschap eens, in plaats van een bedrijf dat te laten verpesten! Hé, 'bescherm het landschap' is ook de naam van een actiegroep en website die zich daar tegen verzet. Goed werk mensen! Hulde!Laten we het netjes houden: de actieve communicatie die burgemeester Hans van der Hoeve in zijn nieuwjaarstoespraak beloofde, laat nog wat te wensen over. Zo heeft de gemeente niet het (slechte) nieuws gecommuniceerd dat ze de komst van nog meer megastallen mogelijk heeft gemaakt. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA toonden voldoende gezond verstand om daar tegen te zijn. Gelukkig is er een actiegroep met een website die dat nieuws bekend maakt en er tegen in het verweer komt. Ook onder de vlag van 'bescherm het landschap'!De inspraakprocedure loopt nog, de Tweede Kamer moet er nog over praten, de EU is er nog niet uit, maar Cora van Nieuwenhuizen verkondigt nu al: Lelystad Airport gaat door, we krijgen hier op de Veluwe een bonk herrie boven onze hoofden. Lak aan de democratie, lak aan het volk, lak aan Natura 2000.Dit verhaal van Daniël Verveer deed me denken aan een verhaal dat ik een tijd geleden toegestuurd kreeg. De grootste klimaatvervuilers zijn de generaties na onsVA01 2019 VP

Alles over de nieuwe VA-krant die deze week verschijnt is hier te lezen.Een wel heel intrigerende foto uit Syrië in de Volkskrant staat hier.Wat een geweldige serie is Tyisch Veluwe, van maandag t/m donderdag vanaf 19.15 uur op NPO 2. Mensen om van te houden, in al hun eenvoud. Een absolute aanrader.Leuk interview in NRC met Marc Overmars over zijn werk.Epe mien däärpien deel 3 van Gert van den Esschert ligt nog in de winkel en daar is nu deel 1 ook bij gekomen. Het is de vierde herdruk van het succesvolste boek uit de serie, waar nog steeds veel vraag naar is. Snel naar de winkel of bestellen bij Uitgeverij Gelderland, voordat het weer uitverkocht is!Het is al even geleden dat het geplaatst is, maar daarom niet minder actueel en de moeite waard: Simon Kuper in het AD over hoe het zo ver heeft kunnen komen met de Brexit. Een kostelijk en verhelderend verhaal! Klik hier.Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.