Vergiet mede oorzaak afschot wilde zwijnen in bebouwde kom

,,We gaan een zwijnenkerend raster neerzetten omdat ik wil dat er nooit meer binnen de bebouwde kom op wilde zwijnen moet worden geschoten.’’ In dergelijke bewoordingen motiveerde burgemeester Hans van der Hoeve twee jaar geleden het besluit om een hek rond een deel van Epe te plaatsen. Maar nu heeft de gemeente besloten tòch weer binnen de bebouwde kom te gaan schieten, meldt de Stentor. Er zitten weer zo veel zwijnen aan de dorpse kant, dat dat nodig wordt geacht. Dat ligt niet aan het hek, maar aan mensen die het gaas kapot knippen en de hekken laten open staan, zegt de gemeente. Je moet wel ziende blind en horend doof zijn of tot de firma Leugen & Bedrog horen om dat te blijven beweren.

Twee jaar geleden hebben onverlaten inderdaad op een paar plekken het gaas doorgeknipt. En ook stonden er al dan niet opzettelijk vaak hekken open. Maar die tijd is al lang en breed voorbij. Wie de boel wil saboteren om wilde zwijnen aan de dorpse kant van het hek te krijgen, zou wel dubbel gek zijn om dat nu nog te doen. Het hek is immers een vergiet.

Al lang is bekend dat de sluis op de Dellenweg als een welkomstpoort dient, in plaats van dat zwijnen zich er door laten weerhouden naar de bebouwde kom te gaan. Volgens de gemeente lopen wilde zwijnen niet op asfalt en is een sluis voldoende. Kenners van het gedrag van wilde zwijnen hebben dat altijd als lariekoek bestempeld. Omwonenden en mensen die er in het donker regelmatig doorheen rijden, hebben met eigen ogen hele rottes gezien die er van beide kanten op hun dooie gemak doorheen wandelden. Er zijn ook beelden als onomstotelijk bewijs van.

De gemeente zou nu overwegen een wildrooster bij de sluis in de Dellenweg te leggen. Maar ook dat vormt geen beletsel, omdat de dieren daar op hun rog gewoon overheen rollen. Maar de burgemeester zal binnenkort toch wel met dat voorstel komen en als ook dat niet werkt, weer de schuld geven aan mensen die gaas kapot knippen en hekken open laten staan.

Het hek houdt op bij De Jagerstee aan de Officiersweg. De bermen langs de Jagtlustweg en Lichttorenweg bewijzen dat de wilde zwijnen ook langs die kant naar het dorp zijn gewandeld, want die zitten vol wroetsporen. Eerst alleen nog in de buurt van de Koekenbergweg, maar elke nacht schoven ze een stukje verder op richting dorp, tot ze bij de bebouwde kom waren.

Bovendien komen ze uit het noorden Epe binnen. Op camping De Beekhorst en in villapark De Eper Sprengen zitten ook wroetsporen. Omwonenden hebben zelf gezien dat ze daar via de Sprengen aan de dorpse kant van het hek lopen. Er hangen zware ijzeren kettingen onder het fietspad waar de Sprengen onderdoor loopt. Die kettingen zouden de bosvarkens moeten tegenhouden. Dat deden ze heel even. Tot de slimme beesten ontdekten dat ze er best doorheen konden rennen als ze een aanloopje namen. Zoals ze ook weten dat het maar heel even pijn doet als ze hard door een stroomdraad banjeren.

Wilde zwijnen laten zich nauwelijks tegenhouden. Ook deze generatie Epenaren zal moeten leren met ze te leven, zoals alle generaties in de honderd jaar hiervoor ook hebben gedaan. (Zie dossier 100 jaar overlast van wilde zwijnen)

Het ene jaar zijn er veel die de bebouwde kom binnen dringen, het andere jaar minder. Nu zijn het er veel (naar verluidt zo’n 50). Dat komt vooral doordat er zo veel wilde zwijnen op de Veluwe zijn, ondanks dat veel biggen de extreme droogte niet hebben overleefd. Ze vreten hun buik vol eikels, waarmee het bos bezaaid ligt. Daar zit looizuur in, waardoor ze op den duur last krijgen van hun maag. Die klachten kunnen ze verhelpen door dierlijke eiwitten te eten. Die zitten vooral onder het gras. En het meeste gras staat langs de wegen in de door mensen bewoonde wereld. Dus zullen ze ten bate van hun eigen gezondheid altijd proberen naar het dorp te trekken.

Al eerder verkondigde burgemeester Van der Hoeve dat er extreem veel wilde zwijnen rond Epe en op de rest van de Veluwe zitten. Tegenstanders van de jacht vinden dat je de natuur z’n gang moet laten gaan. De zwakke dieren sterven door een tekort aan voedsel, de sterkere overleven. Dan krijg je dus toestanden zoals in de Oostvaardersplassen, waar dieren een ellendige dood sterven. Afschieten is humaner.

Je kunt betwijfelen of Epe het wat dat betreft wel goed geregeld heeft. Het jachtrecht in de bossen is voor erg veel geld verpacht aan oud-reder Heuvelman, die het heeft doorverpacht aan Martin van Vianen van de Van der Valk-restaurants. Hij heeft een afschotverplichting, moet er voor zorgen dat er niet te veel wilde zwijnen zitten. Maar aan die zorgplicht heeft hij niet voldaan, getuige het grote aantal zwijnen dat er nu zit. Het ware beter geweest als Epe het jachtrecht had verpacht aan jagers uit de omgeving, die zich als wildbeheerders gedragen, zich verantwoordelijk voelen, onmiddellijk kunnen uitrukken en veel meer tijd hebben om tussen de bedrijven door wat zwijnen te schieten dan iemand uit het midden van het land voor wie de jacht pure hobby is.

Waarom juist nu wilde zwijnen binnen de bebouwde kom moeten worden geschoten is niet duidelijk. Al sinds het begin van de zomer lopen zéér regelmatig wilde zwijnen over onder meer de Hoge Weerd en zelfs bij de woningen aan De Leegte. In het gebied tussen de bordjes ‘Epe’ (begin/einde bebouwde kom) en het raster wordt het hele jaar al geschoten. De gemeente heeft daar toen ontheffing voor gekregen. Vervelend voor bewoners van dat gebied is dat ze van niets wisten en zich behoorlijk zorgen maakten toen er vlakbij hun huis werd geschoten. Op 1 februari kregen we daar al een melding over: ‘Nadat ik vannacht rechtop in mijn bed zat heb ik vanmorgen de gemeente gebeld om navraag te doen en blijkt er dus een ontheffing te zijn. Aangegeven dat het wel handig zou zijn dit richting burgers te communiceren. Hij zou dit doorgeven en zei dat direct betrokkenen geïnformeerd waren. Als er voor mijn raam geschoten wordt voel ik mij direct betrokken, maar dus geen info en ook nog nergens online te vinden.’

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Daniël Verveer

  Wat raar. Een publicatie van de Provincie. Dit doet faunabeheer toch al : " .. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming verleend voor het doden van edelhert (Cervus elaphus), damhert (Dama dama), wild zwijn (Sus scrofa) en ree (Capreolus capreolus) en het vangen van wild zwijn in het kader van schadebestrijding en populatiebeheer..."

 • p schriemer

  Oplossing is dat iedereen die zijn tuin wil beschermen een stuk van het raster ophaalt en dat om zijn tuin zet.

  Het raster is een veiligheidsvoorziening. Dat is de grond waarmee de portefeuille houder veiligheid (de burgemeester) het erdoor gedrukt heeft.

  Kies waar je je het onveiligst bij voelt:

  A) Een amateur schiet in het donker met scherp in de bebouwde kom.
  (Hoeveel jacht ongelukken zijn er?)

  B) een varken scharrelt rond
  (Hoeveel slachtoffers van zwijnen zijn er?)

  Wat als een aangeschoten zwijn in paniek raakt. En vluchtroute geblokkeerd door het raster. Wat dan? En een schot met licht kaliber heeft een lagere mortaliteit. Ofwel kans op onnodig dierenleed is ook aanwezig.

  Wie is er gek?
  Stop met het hek!

 • Jan van de Vlekkert

  Er had natuurlijk moeten staan ,, Mensen plegen vandalisme door gaten in het hek te knippen,,.
  Excuus.

 • Jan van de Vlekkert

  Het wordt nu wel een beetje vervelend door steeds weer te stellen dat burgers verantwoordelijk te stellen voor de schade aan het raster.
  ,,Mensen plegen vandalisme door gaten het het te knippen en hekken bewust open te laten staan,, aldus de gemeente. Erg gemakkelijk om een falend beleid in deze van je af te schuiven. Een beetje vandaal heeft tegenwoordig wel wat anders te doen, die schuiven kiosken tegen de vlakte ......
  Varkens zitten hier en blijven hier, wat voor maatregelen je ook neemt. Trouwens behalve dat malle hek, vond ik die poging tot verdrijving met een alarmpistool wel het meest kolderiek. Gekker kan bijna niet.
  Zomaar wilde zwijnen binnen de bebouwde kom gaat zo maar niet, daar is wet en regelgeving voor nodig. Daar is geen plaats voor particuliere jagers maar een WBE met een gedegen beheersplan.
  En nu de gemeente constant maar met de handen in de hoogte blijft staan, vraag ik mij af wie de verantwoordelijkheid voor dit afschot wil nemen.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.