Wildsluis Dellenweg

 DSC0006 copyVandaag is een begin gemaakt met de aanleg van een hekwerk rond een deel van Epe. De firma Arfman is begonnen met de bouw van een wildsluis op de Dellenweg, ter hoogte van het hertenkamp. De voorzieningen moeten wilde zwijnen buiten de bebouwde kom houden. De gemeente Epe lijkt daarmee met vuur te spelen omdat de procedures nog niet zijn afgehandeld en ze hoogstwaarschijnlijk niet de benodigde ontheffing van de Flora- & Faunawet heeft. De Vereniging Behoud Kwaliteit Epe is dan ook hevig gepikeerd.

De gemeente heeft op 25 juni 2014 een ontheffing gekregen, maar die liep maar tot 1 december van dit jaar. In de voorschriften van de ontheffing staat: ,,Indien blijkt dat de in de ontheffing gestelde termijn niet voldoende is om de werkzaamheden waarop de ontheffing betrekking heeft uit te voeren, dient u, zeker vier maanden voor het verstrijken van deze termijn een nieuwe aanvraag in te dienen. Dit voorkomt onnodige vertraging van het project.”

De gemeente heeft echter pas op 25 november actie ondernomen door verlenging van de ontheffing aan te vragen. Volgens de VBKE is dat niet juist en moet een nieuwe aanvraag worden ingediend, zoals ook in de voorschriften staat.
De gemeente Epe meent dat dat niet nodig is. Ze beweert nu ook dat de bouw van een wildsluis in de bestemming ‘Verkeersdoeleinden’ past en dus los staat van de aanleg van het raster. Maar volgens de VBKE maakt de wildsluis onderdeel uit van het gehele raster en is dat dus een onlosmakelijk deel van het totale bouwwerk. Zo heeft de gemeente dat zelf ook steeds aangegeven in de slepende procedure.

De VBKE staat al in de startblokken om opnieuw bezwaar te maken tegen de verlenging of nieuwe aanvraag. Bij het verlenen van een verlenging gaat het om de procedurele kant van het verhaal, bij een nieuwe aanvraag om inhoudelijke argumenten.

De VBKE laat het er zowiezo niet bij zitten. Ze is bezig een voorlopige voorziening bij de Raad van State te vragen. Wordt die toegekend, dan moet de gemeente de werkzaamheden onmiddellijk staken. Krijgt de gemeente gelijk, dan staat haar nog een bezwarenprocedure tegen het totale plan bij de Raad van State te wachten. Als het hoogste rechtsorgaan van ons land de VBKE gelijk geeft, dan moeten alle al verrichte werkzaamheden ongedaan gemaakt worden. De verwachting is dat die zaak bij de Raad van State op z’n vroegst medio volgend jaar wordt gevoerd. De kans bestaat dus dat als het raster er dan staat, het weer moet worden afgebroken.

Tegen de realisering van de zwijnonvriendelijke voorzieningen zijn 275 bezwaren ingediend. In de rij tegenstanders hebben zich onder meer ook de Vereniging Epe LOKT, Stichting Paardenvierdaagse Epe, Ondernemersvereniging Epe en Faunabeheerseenheid Gelderland (waarin onder meer landgoedeigenaren zoals Gelders Landschap, Natuurmonumenten en Defensie, overheden zoals gemeenten en jagersorganisaties zoals de Vereniging Wildbeheer Veluwe vertegenwoordigd zijn) aangesloten.

 DSC0001

 DSC0002

 DSC0003

 DSC0004

 DSC0005

 DSC0006

 DSC0007

 DSC0008

 DSC0009

 DSC0010

 DSC0011

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Geen reacties gevonden

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.