Ons Mooi Epe wint kort geding: weer uitstel reconstructie Heerderweg

De rechtbank in Arnhem verbiedt voorlopig de kap van 299 bomen langs de Heerderweg, waaronder de bomen in de Norelbocht. De rechtbank is van oordeel dat voor deze waardevolle bomen alsnog een kapvergunning moet worden aangevraagd. De gemeente zal die aanvragen in het kader van de nieuwe Wet Natuurbescherming boom voor boom zorgvuldig moeten beoordelen. Dat kan volgens de inschatting van de vereniging Ons Mooi Epe, dat een kort geding daarover heeft gewonnen, niet in één week gebeuren.

Hoewel de rechtbank het betoog van OME op dit belangrijke onderdeel heeft gevolgd, staat OME niet te juichen: het vonnis betekent opnieuw een vertraging in het al meer dan een jaar lang slepende proces. ,,Waarom duurt het allemaal zo lang? De provincie blijft hardnekkig communiceren dat er ‘maar liefst’ 376 bomen behouden zijn. Deze bomen zijn niet behouden dankzij de inspanning en welwillendheid van de provincie en/of het gemeentebestuur van Epe, maar dankzij de niet aflatende inspanning van de inwoners van Epe: de vele bezwaarschriften tegen de door B&W verleende kapvergunningen wegens een zeer slechte communicatie, de aangespannen voorlopige voorziening in november 2015 om het daadwerkelijk kappen te voorkomen, de busreizen van de inwoners van Epe naar de provincie in Arnhem (tot twee keer toe!) om GS te overtuigen, de veiligheidsaudit van Goudappel Coffeng, de vele notities en tekeningen met alternatieve plannen die namens OME aan de provincie zijn voorgelegd en als dieptepunt opnieuw twee (!) door OME aangespannen spoedprocedures en een WOB-verzoek, omdat er niet op de gewone manier kon worden gecommuniceerd.

M.a.w. de beweging die de provincie heeft gemaakt is nimmer een gevolg geweest van welwillendheid aan die kant, maar steeds gedwongen door procedures en op aandringen van de kant van PS’’, aldus OME in een persbericht.
Ons Mooi Epe had de provincie in een uiterste poging om overeenstemming te bereiken een schikkingsvoorstel – het fietspad in de Norelbocht verbreden naar twee in plaats van drie meter om daar veel bomen te kunnen behouden – gedaan, maar dat heeft de provincie afgewezen.

,,Indien de provincie het zoveelste schikkingsvoorstel van OME deze week had geaccepteerd, had er komende maandag begonnen kunnen worden met de reconstructie van de Heerderweg en waren daarvoor noodzakelijke bomen gekapt; nu de rechter een uitspraak heeft gedaan, zijn de provincie en de gemeente aan die uitspraak gebonden en zal een daadwerkelijke aanvang van de reconstructie nog langer op zich laten wachten.’’

,,De rigide opstelling van de provincie en de afwachtende, passieve opstelling van de gemeente hebben tot gevolg dat we nu met een vervelende situatie zitten: nóg meer vertraging, verziekte verhoudingen en weinig tot geen vertrouwen (meer) in bestuurders en de politiek.

Maar liefst 376 bomen van de oorspronkelijke 603 zijn door de burgers van Epe gered en uitdrukkelijk NIET omdat men in Arnhem zo redelijk is geweest en NIET omdat de gemeente Epe zo behoedzaam met onze markante, groene dorpsentrée is omgesprongen.’’

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • DaniĆ«l Verveer

    Gelukkig heeft OME de rechtbank nog mee. Wat ik in de hele discussie niet begrijp, is waarom de Dophoeveweg niet tot fietspad is benoemd,
    en verder alleen toegankelijk voor aanwonenden [ met gemotoriseerd verkeer ]. Aan de westkant had het fietspad kunnen komen over het oude spoortraject ; dat is er dus al ! Aanwonenden zouden een stukje over het voetpad moeten/mogen fietsen tot ze bij een zijstraat naar het 'echte' fietspad kunnen. Maar het meest vreemd is nog wel dat het voornamelijk wordt aangepast om ongelukken met fietsende schooljeugd te voorkomen. Laat er nu door "ontgroening" over twintig jaar vrijwel geen schooljeugd meer zijn, als ik de cijfers van de provincie voor de gezinsopbouw mag geloven ?! Dan is er ook geen busdienst meer, maar zelf rijdende "OV-pods" die je van deur-tot-deur brengen..

  • Haverkamp

    Beter dan niks!
    En dat arme VVD provinciaaltje, mevrouwtje Conny Bieze maar slapeloze nachten hebben omdat haar prestige project alweer vertraging oploopt.

Terzijde

samen

Houd vol, we moeten met z'n allen door deze crisis. Houd rekening met elkaar en wees extra lief voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.