Maak het verschil, ga naar Arnhem en steun Ons Mooi Epe

De keuze van Gedeputeerde Staten van Gelderland voor het eigen reconstructieplan voor de Heerderweg betekent dat er op woensdag 15 juni een flinke groep Epenaren en anderen die het met het verzet van Ons Mooi Epe eens zijn naar Arnhem moet. Dan vergadert de terzake doende commissie van Provinciale Staten over dit onderwerp en in tegenstelling tot de Eper gemeenteraad heeft dit bestuursorgaan er blijk van gegeven wèl te willen luisteren naar de ‘stem des volks’ en inhoud te willen geven aan een participerende samenleving.

Tijdens die bijeenkomst (aanvang 18.00 uur) zal een flinke groep Epenaren en andere mensen die voor de (bomen langs de) Heerderweg opkomen duidelijk moeten maken dat de meerderheid van de bevolking voor het alternatieve plan van de vereniging Ons Mooi Epe is. In grote lijnen is het minstens even verkeersveilig als het plan van de provincie, maar het houdt wel veel nadrukkelijker rekening met de bomen. Er kunnen er honderden blijven staan als Provinciale Staten voor die variant kiest, de noordelijke poort van Epe blijft dan groen. Majestueuze bomen hoeven niet gekapt te worden om een paar meter verder plaats te maken voor boompjes met een stamdikte op ooghoogte van iets meer dan tien centimeter. Het zal dan vele decennia kosten voordat de N794 weer een groene weg is en dat maken de meesten van ons niet meer mee.

Het is hèt significante verschil tussen beide plannen. Volgens onafhankelijke verkeersdeskundigen maakt het wat betreft de veiligheid van fietsers, automobilisten en andere weggebruikers niet veel uit voor welke variant wordt gekozen. Er zal dus op z’n minst sprake van twijfel zijn bij de leden van Provinciale Staten. Daarom is het zaak om er voor te zorgen dat de publieke tribune net als tijdens de vergadering van 2 december vorig jaar, waarin Provinciale Staten mede door het breed gedragen verzet in Epe ter plekke besloot dat Gedeputeerde Staten nog maar eens in overleg moest gaan met ‘de Epenaren’, uitpuilt van leden en sympathisanten van (het plan van) Ons Mooi Epe.

Steun in de rug voor Ons Mooi Epe, dat net als tijdens de vorige vergadering gebruik zal maken van haar spreekrecht, is ook het commentaar van de onafhankelijke bezwarencommissie, die de vloer heeft aangeveegd met de wijze waarop de gemeente is omgegaan met de aanvraag voor het kappen van honderden bomen en sterk heeft aangedrongen op maatwerk voor de bomen, precies zoals Ons Mooi Epe met haar plan heeft gedaan. Bovendien is er, zo zal ook de bezwarencommissie concluderen, nog steeds geen sprake van de kap van een ‘beperkt aantal bomen’, zoals in het bestemmingsplan stond aangegeven.

Het is dus uiterst belangrijk voor iedereen die de Heerderweg groen wil houden en tegen de kap van honderden bomen is, op 15 juni naar Arnhem te gaan. Ons Mooi Epe maakt het al die mensen nog makkelijk ook, want ze heeft een bus gecharterd die om vier uur ’s middags vanaf De Loreley vertrekt. Iedereen die een tientje betaalt, kan meerijden. (Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Een handvol Epenaren heeft onvoorstelbaar veel en goed werk verricht en veel kosten gemaakt om het brede verzet in de Eper gemeenschap te bundelen, naar de overheden te verwoorden en vorm te geven. De initiatiefnemers en bestuursleden van Ons Mooi Epe hebben dat gedaan met constructief overleg en een goed doordacht alternatief plan dat ze samen met een bomen-, verkeers- en wegenbouwdeskundige tot in de kleinste details hebben uitgewerkt. Wat de provincie met goed betaalde krachten heeft gedaan, heeft een stel Epenaren met vrijwilligerswerk gepresteerd en dat is uniek. Van alle mensen die zij vertegenwoordigen hebben ze niet meer gevraagd dan hun aanwezigheid bij bijeenkomsten en een vrijwillige financiële bijdrage. Wat dat betreft verdienen ze minstens een lintje en zijn ze kandidaat nummer 1 voor de jaarlijkse vrijwilligersprijs van de gemeente Epe. Maar meer nog verdienen ze op 15 juni brede steun op de publieke tribune in Arnhem. Ben je vóór een groene Heerderweg, kom dan nog één keer in de benen en ga naar de allesbeslissende vergadering. Neem zoveel mogelijk mensen mee en maak het verschil in Arnhem. Het geloof in een goede afloop is er, help mee het ongelijk te bewijzen van alle doemdenkers die niet meer in democratie geloven. Als het lukt Provinciale Staten voor het plan van Ons Mooi Epe te laten kiezen en je na de werkzaamheden over de Heerderweg rijdt, kun je je realiseren dat die mede door jouw kleine inspanning er nog zo mooi groen uitziet.

 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
 • Jan van de Vlekkert

  Inderdaad Peter, mede ingegeven door het opmerkelijke feit dat het onafhankelijke onderzoeksbureau Goudappel Coffeng, dat beide plannen heeft onderzocht, concludeert dat het oorspronkelijke plan va OME voor weggebruikers en fietsers even veilig was als dat van de Provincie.
  Volgens mevr.Borsboom maakt de Provincie ,,integrale,, afwegingen, m.a..w. waarbij niets ontbreekt. Een volledig technisch verhaal dus.
  De zin dat er verschillen zijn over de waarde van bomen t.o.v. mensen doet in deze toch Groene provincie wat wrang aan.
  Helaas dekt het woord ,,integraal,, bij de Provincie dan ook niet de gehele lading.
  Na bij alle voorgaande bijeenkomsten aanwezig te zijn geweest kan ik helaas vanavond er niet zijn. Wat ik tijdens die sessies vooral heb geleerd is dat het verschil tussen zeggen en doen en doen in de politiek voor mij een onbegrijpbaar fenomeen blijft

 • Petra borsboom

  Kleinde kanttekening bij uw betoog. Tijdens zeer intensieve en constructieve sessies is door de ambtelijke organisatie op basis van uitgangspunten van OME de variant uitgewerkt. Er is wel degelijk geluisterd en serieus werk geleverd. Vanuit beide plannen is nu een integraal plan gemaakt waardoor 30 tot 50 procent meer bomen worden gespaard en de sbeleid wordt verlangs. De provincie maakt echter integrale afwegingen en maakt ook keuzes die bij een wegbeheerder passen en bij dr verantwoordelijkheid die de overheid heeft. Het is goed vanavond om te komen kijken hoe het plan doorwerkt op de weg en het aanzicht van de weg. Het alternatief van OME bevatte ook kritische bomen alleen benoemde de belangengroepen deze niet vanuit de visie dat alles technisch in de uitvoering opgelost moet worden. Helaas blijven we ook verschillen over de waarde van bomen ten opzichte van mensen. Maar kom vooral zelf kijken.

 • P schriemer

  Beantwoordde: Petra borsboom

  Interessant wat mevr borsboom, werkzaam bij de provincie ? , zegt. De provincie maakt als wegbeheerder andere afwegingen. O ja? ik dacht dat het om de verkeersveiligheid ging, althans dat is tot nu toe de motivatie geweest om al die miljoenen aan dit project uit te (willen) geven. En het OME plan scoort goed/beter op dit aspect. En natuurlijk verpletterend beter op aspecten milieu, cultuur historie en draagvlak.
  Welke overwegingen vindt de provincie dan belangrijker dan voornoemde? We horen het vast de 15e!

 • Jan van de Vlekkert

  Jan ,jou gloedvolle betoog t.o.v. de inzet van de mensen van OME, en het fantastische vrijwilligerswerk er deze groep is gepresteerd ondersteun ik van harte.
  Vooral om dat de desinteresse van o.a.wethouder Nuys die letterlijk aangeetf; - Wethouder Scholten en ik hebben van gedeputeerde gehoord dat er met de snelheid op sommige punten wat verandert en de 80 kilometer niet meer heilig is-. Dit op vragen van D66 en de VVD die zich verbazen dat er van de audit van OME waar een oplossing voor het veilig maken van de Heerderweg wordt aangedragen waarop wordt gereageerd alsof je vuur ziet branden.
  M.a.w. met zo,n houding van ik wil het niet of ik kan het niet.
  Geachte hr. Nuys, mocht bij u het begrip particepatie werkelijk in uw vocabulaire voorkomen, dat zit u 15 juni vooraan in de bus naar Arnhem.
  Laat dan wel de vertegenwoordiger van Nieuwe Lijn thuis,

Powered door Komento