Het wordt nu echt link met de wilde zwijnen

Vooruit, ik besteed nog weer eens aandacht aan onze wilde zwijnen. Niet omdat ze aan de dorpse kant van het ruim twee ton kostende hekwerk lopen, want dat is al lang geen nieuws meer. Maar omdat ze nu tot vlakbij levensgevaarlijke plaatsen zijn opgerukt. De foto's van de omgewroete tuin zijn immers gemaakt op de Tongerenseweg, waar automobilisten ze niet zullen verwachten.

tongerenseweg

 

Van alle kanten zijn ze op weg naar de bebouwde kom. Niet alleen via de ventweg langs de Tongerenseweg, maar ook via de Dellenweg. Afgelopen week zijn wroetsporen langs de Hoge Weerd ter hoogte van de PWA-sporthal gemaakt. Net als vroeger, toen er nog geen hek stond. Een kleine twee weken geleden liep een rotte bij de kruising Bergweg/Kamperweg-Dellenweg. In een bosje tussen de Vijverlaan en de tuinen van de woningen aan de Bosweg bivakkeert al een aantal weken een flinke groep wilde zwijnen, die volgens omwonenden die ze zijn tegengekomen, onvoorspelbaar gedrag vertonen omdat ze het bos niet in kunnen vluchten. Wandelaars met honden zijn er als de dood. Het met houtsnippers bestrooide terrein rond het terras van brasserie Floor aan de Dellenweg werd afgelopen weken vrijwel dagelijks omgewroet. Het personeel werd er moedeloos van.

Afgelopen periode hebben omwonenden ook gezien dat wilde zwijnen gewoon door de sluis op de Dellenweg wandelden. Volgens de gemeente zouden twee lange hekken aan weerszijden van de weg afdoende zijn om de wilde varkens aan de boskant van het hek te houden, omdat bosvarkens niet over asfalt zouden lopen. Daar werd door mensen die vaak met wilde zwijnen te maken hebben gehad, om gelachen. Voor mensen die in de buurt van de sluis wonen is het triest dat die sceptici gelijk hebben gekregen, want burgemeester Hans van der Hoeve, die zich blijkns het voor hem onvoorspelbare gedrag van de bosvarkens kennelijk stelselmatig door de verkeerde mensen/persoon laat informereen, heeft al aangekondigd dat als de sluis onverhoopt niet zou werken, hij zou overwegen om een wildrooster in de weg te leggen.

In het raster zijn trouwens ‘terugkeervoorzieningen’ gemaakt, zodat wilde zwijnen die aan de dorpse kant van het hek zitten, weer terug naar het bos kunnen. Je houdt het niet voor mogelijk: ze moeten dan zelf een klaphekj openen. Wilde zwijnen zijn slim en kun je net zo veel leren als een hond, dus er zal best wel een moment komen waarop er een gebruik van gaat maken. Het is niet te hopen dat dat een zeug met biggen is, want een wild zwijn dat en poortje open houdt zodat het kleine grut er ook door kan, lijkt me een utopie.

terug jij 

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Bart

    Wat een gezeur over die zwijnen! Van de week zijn ze ook gesignaleerd in de Kortenkampweg en de Rozenhoflaan. Als vanouds. Als er te veel zijn moet er afgeschoten worden. Verder gewoon laten lopen!

 

Iets melden of vragen?
[email protected]

 

Terzijde

Zoals gewoonlijk wordt er vanaf medio oktober 's avonds al weer veel vuurwerk in Epe afgestoken. Voor vele tientallen zo niet honderden honden een hel en voor veel mensen een brok ergernis. Niet dat het veel zal helpen, maar toch: s.v.p. z.s.m. een algeheel vuurwerkverbod!


Wat een akelige dienstklopper die dit heeft gedaan! Ontslaan, die minkukel! En dan de gemeente en politie, die geen reactie willen geven omdat het nog 'onder de rechter' is. Zó flauw, wees een 'vent' en erken gewoon dat er iets gruwelijk is mis gegaan.

IMG 20191005 WA0002

Klik er op voor een vergroting en zie dat alle hoop op ons is gevestigd.


de heerdKlik er op voor meer informatie.


 

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.