Alle publicaties over het plan van de gemeente om een 'zwijnenkerend' raster rond een deel van Epe aan te brengen

hek

Burgemeester blijft tegen beter weten in volhouden: hek werkt goed

Een van de eigenschappen die veel politici en bestuurders hebben en mij gruwelijk tegenstaan, is het narcistische trekje dat ze hun fouten niet willen erkennen. Een beetje om de hete bei heen draaien, halve waarheden verkondigen, feiten interpreteren in plaats van ze als vaststaand gegeven te beschouwen en stug blijven volhouden dat het aan de ander ligt en zichzelf niets te verwijten valt. Bah! Die gedachte speelde door m’n hoofd toen ik de door burgemeester Hans van der Hoeve ondertekende reactie van het college van b en w las op de door vijftien organisaties ingediende petitie tegen het zwijnenkerend raster.

Lees meer...

Eikels

Ze zijn er weer, de Eper zwijnen. Terug van weggeweest, eventjes gehinderd door het inmiddels beruchte zwijnenraster, maar nu nooit meer te stuiten. Rollend over de roosters, gebruik makend van de illegaal geopende hekjes, zoekend naar onderdoorgangen, laten ze trots hun bij nacht en ontij geboekte resultaten in bermen en tuintjes zien. Eigenlijk wel leuk om in een dorp te wonen waar je zo dicht bij de natuur leeft en waar Eikels in overvloed voorkomen….

foto Gerrit van Vemde Customeikels

hallo, hallo, daar zijn we weer, terug van weggeweest
we woelen weer vrolijk in bermen en sappige gazons

het zwijnenraster heeft ons heel even opgehouden
er waren overal roosters en van die schuine hekjes

even wennen aan al dat gaas en dat ijzer in de grond
maar we leren zo snel, we rollebollen over de roosters

en al die hekjes zetten we nu zelf open
maar bij de hertenkamp is het helemaal feest

daar gaan we comfortabel over ‘t asfalt naar het dorp
waar nog veel meer Eikels zijn dan in de eper bossen...

Lees meer...

Hek en wildrooster houden wilde zwijnen niet tegen bij Pelzerkamp

Niets houdt de wilde zwijnen tegen in hun zoektocht naar wat eetbaars. Nadat ze er al een paar keer langs gelopen waren, konden één of meer zwijnen afgelopen nacht de verleiding van de grote groene grasmat niet weerstaan. Op drie plekken wroetten ze in een groot stuk gras bij de appartementen op de Pelzerkamp aan de Officiersweg. ,,Maar dat is toch afgezet met een hek en een wildrooster in de oprijlaan?'' Klopt. Maar dat houdt hongerige wilde zwijnen niet tegen. Net als een paar jaar geleden rollen ze zich gewoon over het wildrooster een weg naar 'binnen'. Om vervolgens Bert Spijker een hoop werk te bezorgen.

DSC 0895

Lees meer...

De wilde zwijnen zijn terug in het dorp

zwijnen 6De wilde zwijnen zijn terug in het dorp. Na afgelopen maanden in de buitenwijken te hebben vertoefd, zijn ze nu weer ver de bebouwde-komgrenzen in getrokken. Afgelopen nachten hebben ze staan wroeten in grasvelden aan De Leegte in de wijk Hoge Weerd. Onder meer op een grasveld dat tussen twee woonblokken ligt hebben ze gegraven. Omwonenden zagen afgelopen weken steeds dichter bij huis wroetsporen. Een kleine twee weken geleden kwam een bewoner van een splitlevel ’s avonds met zijn hond terug van een wandeling en liep een keiler langs de carports. Afgelopen nacht moet er een flinke rotte zijn geweest die verder de wijk is ingetrokken. Ze rukken momenteel op diverse plekken op naar het hart van Epe. Op de Dellenweg lopen de wroetsporen tot de Rozenhof, op de Officiersweg tot de Wachtelenbergweg en op de Tongerenseweg tot vlakbij het steakhouse. En dat alles ondanks een tot nu toe ruim twee ton kostend hek. ,,Ja maar er zijn nu wel heel veel wilde zwijnen. En sommige zeugen hebben al twee keeer jongen geworpen.'' Klopt, maar die jaren hebben we al meer dan honderd jaar zéér regelmatig.

Lees meer...

Het bewijs: wilde zwijnen wandelen over het asfalt van de sluis

door de sluisIn dit artikel meldden we dat omwonenden hebben gezien hoe wilde zwijnen door de sluis bij het hertenkamp aan de Dellenweg liepen. Dat leverde op onze facebookpagina het onomstotelijke bewijs op in de vorm van een paar foto's van Roelien Ravi waarop te zien is dat wilde zwijnen wel degelijk over asfalt wandelen. Zelfs burgemeester Hans van der Hoeve kan dit nu niet langer ontkennen.

Lees meer...

Het wordt nu echt link met de wilde zwijnen

Vooruit, ik besteed nog weer eens aandacht aan onze wilde zwijnen. Niet omdat ze aan de dorpse kant van het ruim twee ton kostende hekwerk lopen, want dat is al lang geen nieuws meer. Maar omdat ze nu tot vlakbij levensgevaarlijke plaatsen zijn opgerukt. De foto's van de omgewroete tuin zijn immers gemaakt op de Tongerenseweg, waar automobilisten ze niet zullen verwachten.

tongerenseweg

Lees meer...

Hek tast open karakter bos aan

Wie de kop hierboven leest, denkt ongetwijfeld meteen aan het ruim 6,5 kilometer lange hek dat de gemeente dwars door het bos heeft laten plaatsen om te proberen wilde zwijnen buiten de bebouwde kom te houden. Mispoes! De gemeente voerde dat bij de Raad van State aan als argument om een vergunning te weigeren voor het hek dat een bewoner van de Torenweg heeft geplaatst.

Lees meer...

Sabotage

Vandaag kregen we weer een foto toegestuurd waarop duidelijk te zien is dat het zwijnenraster wordt gesaboteerd. Niet door weergoden, zoals bij het kromgetrokken hek op de Kamperweg, maar door een tweevoeter. Er is bewust een stukje hout tegen gezet om te voorkomen dat het dichtklapt. Een beetje flauw en ook nergens voor nodig, want de wilde zwijnen hebben al lang wegen gevonden waardoor zij richting bebouwde kom kunnen; zonder dergelijke sabotage is ook wel duidelijk dat het raster niet functioneert. De foto is genomen op de Koepelweg.

Lees meer...

Epe haalt opnieuw landelijk het nieuws met zwijnenraster

En wéér staat Epe landelijk negatief in het nieuws. Dit keer is het De Telegraaf die, in het videokanaal De Telegraaf Vandaag, de aandacht vestigt op het zwijnenraster. Het filmpje wordt hier aangekeild op www.telegraaf.nl en is in z'n geheel hier te zien in de rubriek met de veelzeggende naam 'Weggegooid geld'.  Eerder besteedde SBS6 in het programma 'Van onze centen' al aandacht aan het raster.

 

Zoek de verschillen

Burgemeester Hans van der Hoeve op donderdag 11 mei in de raadscommissievergadering: ,,Al vrij snel hebben we geconstateerd dat poortjes opengezet werden. En dat er mensen doorheen gingen en die de poortjes niet dicht deden. Ik zal niet zeggen wie dat zijn, maar we kennen ze wel.’’ (...) ,,Binnen de kortst mogelijke tijd zagen we dat er paaltjes onder gezet waren zodat de zwijnen twee kanten op konden. Dat heeft ons niet geholpen. Daarna hebben we moeten constateren, met name in het voorjaar en afgelopen weken, dat wekelijks het hek op tientallen plaatsen stukken doorgeknipt werd. We hebben dat regelmatig gerepareerd en toch gaat het iedere keer weer mis.’’

Zaterdag 26 mei in de Stentor: ‘Zeker elf keer zijn er gaten geknipt in het hekwerk dat de zwijnen uit Epe moet weren. Burgemeester Hans van der Hoeve tast in het duister over de daders, maar weet het zeker: dit is sabotage.’ (...) ,,Er zijn sloten vernield, gaten in het hek geknipt en er is zelfs geprobeerd een deel van het hek in brand te steken.’’ (...) ,,Via via hoorden ervan dat mensen poortjes opzettelijk open lieten staan. Dat gebeurde om uiteenlopende redenen. Om ouderen er gemakkelijker door te kunnen laten; omdat de hekken onhandig zijn voor ruiters die moeten op- en afstappen. Maar ook om de zwijnen opzettelijk naar de andere kant te laten.’’

Oplossing: ‘tientallen keren per week’ versus ‘zeker elf keer’.

Over een paar weken is het misschien één keer gebeurd...

Iets melden of vragen?
[email protected]

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Op twitter

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.