Alle publicaties over het plan van de gemeente om een 'zwijnenkerend' raster rond een deel van Epe aan te brengen

hek

Het bewijs: wilde zwijnen wandelen over het asfalt van de sluis

door de sluisIn dit artikel meldden we dat omwonenden hebben gezien hoe wilde zwijnen door de sluis bij het hertenkamp aan de Dellenweg liepen. Dat leverde op onze facebookpagina het onomstotelijke bewijs op in de vorm van een paar foto's van Roelien Ravi waarop te zien is dat wilde zwijnen wel degelijk over asfalt wandelen. Zelfs burgemeester Hans van der Hoeve kan dit nu niet langer ontkennen.

Lees meer...

Het wordt nu echt link met de wilde zwijnen

Vooruit, ik besteed nog weer eens aandacht aan onze wilde zwijnen. Niet omdat ze aan de dorpse kant van het ruim twee ton kostende hekwerk lopen, want dat is al lang geen nieuws meer. Maar omdat ze nu tot vlakbij levensgevaarlijke plaatsen zijn opgerukt. De foto's van de omgewroete tuin zijn immers gemaakt op de Tongerenseweg, waar automobilisten ze niet zullen verwachten.

tongerenseweg

Lees meer...

Hek tast open karakter bos aan

Wie de kop hierboven leest, denkt ongetwijfeld meteen aan het ruim 6,5 kilometer lange hek dat de gemeente dwars door het bos heeft laten plaatsen om te proberen wilde zwijnen buiten de bebouwde kom te houden. Mispoes! De gemeente voerde dat bij de Raad van State aan als argument om een vergunning te weigeren voor het hek dat een bewoner van de Torenweg heeft geplaatst.

Lees meer...

Sabotage

Vandaag kregen we weer een foto toegestuurd waarop duidelijk te zien is dat het zwijnenraster wordt gesaboteerd. Niet door weergoden, zoals bij het kromgetrokken hek op de Kamperweg, maar door een tweevoeter. Er is bewust een stukje hout tegen gezet om te voorkomen dat het dichtklapt. Een beetje flauw en ook nergens voor nodig, want de wilde zwijnen hebben al lang wegen gevonden waardoor zij richting bebouwde kom kunnen; zonder dergelijke sabotage is ook wel duidelijk dat het raster niet functioneert. De foto is genomen op de Koepelweg.

Lees meer...

Epe haalt opnieuw landelijk het nieuws met zwijnenraster

En wéér staat Epe landelijk negatief in het nieuws. Dit keer is het De Telegraaf die, in het videokanaal De Telegraaf Vandaag, de aandacht vestigt op het zwijnenraster. Het filmpje wordt hier aangekeild op www.telegraaf.nl en is in z'n geheel hier te zien in de rubriek met de veelzeggende naam 'Weggegooid geld'.  Eerder besteedde SBS6 in het programma 'Van onze centen' al aandacht aan het raster.

 

Zoek de verschillen

Burgemeester Hans van der Hoeve op donderdag 11 mei in de raadscommissievergadering: ,,Al vrij snel hebben we geconstateerd dat poortjes opengezet werden. En dat er mensen doorheen gingen en die de poortjes niet dicht deden. Ik zal niet zeggen wie dat zijn, maar we kennen ze wel.’’ (...) ,,Binnen de kortst mogelijke tijd zagen we dat er paaltjes onder gezet waren zodat de zwijnen twee kanten op konden. Dat heeft ons niet geholpen. Daarna hebben we moeten constateren, met name in het voorjaar en afgelopen weken, dat wekelijks het hek op tientallen plaatsen stukken doorgeknipt werd. We hebben dat regelmatig gerepareerd en toch gaat het iedere keer weer mis.’’

Zaterdag 26 mei in de Stentor: ‘Zeker elf keer zijn er gaten geknipt in het hekwerk dat de zwijnen uit Epe moet weren. Burgemeester Hans van der Hoeve tast in het duister over de daders, maar weet het zeker: dit is sabotage.’ (...) ,,Er zijn sloten vernield, gaten in het hek geknipt en er is zelfs geprobeerd een deel van het hek in brand te steken.’’ (...) ,,Via via hoorden ervan dat mensen poortjes opzettelijk open lieten staan. Dat gebeurde om uiteenlopende redenen. Om ouderen er gemakkelijker door te kunnen laten; omdat de hekken onhandig zijn voor ruiters die moeten op- en afstappen. Maar ook om de zwijnen opzettelijk naar de andere kant te laten.’’

Oplossing: ‘tientallen keren per week’ versus ‘zeker elf keer’.

Over een paar weken is het misschien één keer gebeurd...

Raster woensdagavond in 'Van onze centen' bij SBS 6

Het als zwijnenkerend bedoelde raster is woensdagavond een van de onderwerpen in het nieuwe SBS 6-programma ‘Van onze centen’. SBS 6: ,,In Van onze centen komt André van der Toorn in actie tegen de vaak pijnlijk knullige verspilling van onze belastingcenten. Bewapend met gezond verstand en een flinke dosis humor stellen we de zaken aan de kaak en halen we verhaal bij de verantwoordelijken. Want elk jaar verdwijnen er miljoenen euro's in de bodemloze put van financiële blunders!’’
In de eerste uitzending, vorige week, kwamen onder meer een nauwelijks gebruikte jachthaven die een miljoen euro heeft gekost en een ruim een miljoen kostend ‘kunstproject’ met scheef geplante bomen langs een provinciale Gelderse weg aan bod.
In ‘Van onze centen’ van woensdagavond praat André van der Toorn over het raster met enkele Epenaren en is bovendien te zien voor welke problemen de hekken voor minder-validen, ruiters en menners zorgen. De opnames zijn medio maart gemaakt en eind april aangevuld met commentaar van enkele Epenaren op de reactie van de gemeente Epe op de stelling dat het raster weggegooid geld is. De uitzending begint om 20.30 uur.

SBSweb 1 Custom

 

Regentesk bestuurskwartet ontploft door het woord "regent"

Ineens vloog de vlam in de pan tijdens de ruim vijf uur (!) durende raadscommissievergadering van gisteravond. Tijdens de bespreking van de petitie om het zwijnenkerend raster weg te halen ontplofte Dirk Jan Beumer van de PvdA toen Luuk Lanting van het actiecomité dat tegen het raster strjjdt, het woord ‘regenten’ liet vallen. Woedend verlieten hij, zijn fractiegenote Lenie Boer-Bruin en de wethouders Robert Scholen en Dick van Norel de bijeenkomst.

Lees meer...

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.