epernetbordje

Laatste reacties

Prachtige foto's en super scherp.
Een hele mooie macro reportage, Bert. Complimenten
Vemderweg thv inrit nr 15 t/m 21.
vemderweg, onderaan viaduct.
Mooie serie foto's . Lijkt dat pa&moe het nestkastje niet zelf ingaan ?...

Zoeken

Het heeft iets irritants, maar het is toch ook wel vermakelijk en sneu: al wekenlang is een buitenlander bezig om handmatig onder àl onze meer dan 5000 artikelen een reactie te tikken, om ergens reclame voor te maken. Hij heeft er al een paar duizend gehad. Een heidens karwei. Wat hij niet door heeft, is dat zijn reacties helemaal niet verschijnen. Al die moeite voor niks.


Agenda

Monumentale groentezaak De Groot vanaf morgen verleden tijd

grootsEr zijn van die dingen die niet weg te denken zijn omdat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zon en zomer, een kuiltje voor de jus in de boerenkool, een schuimkraag op een biertje, vissen in een vijver, een toetsenbord op een laptop, de groentewinkel van Ans (64) en Gerrit (66) de Groot in Emst. Maar vanaf morgen is daar aan de Hoofdweg 56 niets meer te koop. Vandaag wordt een punt gezet achter 84 jaar groente- en fruitverkoop in een speciaalzaak in Emst. Dus aan ècht alles komt ooit een eind.

Vader De Groot begon in 1933 met zijn winkel in Emst en na op diverse locaties te hebben gezeten, betrok hij in 1952 het huidige pand. Veertien jaar later ging Gerrit er werken. Hij had ervaring opgedaan bij de Spar aan de Hoge Weerd in Epe, waar hij de leiding had over de groente- en fruitafdeling. In 1968 behaalde hij zijn vakdiploma en enige tijd later nam hij de winkel over van zijn ouders.

Ans doorliep eerst de huishoudschool en ging op 15-jarige leeftijd bij bakker Jonker in de Nieuwe Eisch aan het werk. Vervolgens verkaste ze naar een groentewinkel in Apeldoorn, om in 1973 samen met Gerrit de winkel aan de Hoofdweg in Emst te gaan runnen. Ze zitten dus allebei een halve eeuw in de verkoop.

Hun winkel is er een zoals er vroeger alleen maar waren, maar die zijn vrijwel allemaal door de komst van de supermarkten en door schaalvergroting uit het straatbeeld zijn verdwenen. Overal stop je de groente en fruit die je wilt hebben in een zak, weegt het, plakt er een sticker op en gaat naar de kassa om af te rekenen. Maar bij de De Groot’s vraag je wat je nodig heb en wordt het voor je gepakt, gewogen en ingepakt. Ze kiezen de spullen net zo zorgvuldig uit als ze voor zichzelf zouden doen, dus niemand hoeft bang te zijn met bijvoorbeeld een schimmelende sinaasappel de winkel uit te gaan.

Van verschillende families hebben ze vier generaties als klant gehad. Als ik er vanmiddag ben, komt een vrouw inkopen doen die ook bijkans tot de inventaris behoort. ,,Ik kwam hier voor het eerst met m’n moeder meteen na de oorlog. Er was ook een Engels sprekende man met een gebreide witte wollen trui binnen die heel veel indruk op me heeft gemaakt. Hij ging door zijn knieën en gaf me een hand. Ik zal het nooit vergeten. Sinds die tijd kom ik hier. Mijn oma was hier vaste klant, m’n moeder, ik ben het en heel af en toe komt mijn dochter hier ook.’’

Op hun laatste dag doen Ans en Gerrit hun werk met gemengde gevoelens. Enerzijds is de tijd rijp om te stoppen en zien ze uit naar hun zee van vrij tijd, anderzijds valt het ze zwaar hun trouwe klanten, waaronder ook horecabedrijven, als ondernemers gedag te moeten zeggen. ,,Het is een dag met en lach en een traan. Er zijn mensen die met tranen in de ogen de deur uit gaan. Ze zijn járen hier geweest. Dat is toch fantastisch! Er zijn mensen die hier hun hele leven komen. Van Essen de elektriciën hier tegenover bijvoorbeeld, die loopt hier al zijn hele leven voor groente en fruit. Daar moet je heel trots op zijn, op die mensen. In goede en slechte tijden; ze kwamen.”

Ze hadden eigenlijk na de zomer, per 1 oktober, willen stoppen, maar door de werkzaamheden aan de Hoofdweg hebben ze besloten er nu al een punt achter te zetten. De wegopbrekingen kosten de ondernemers aan de Hoofdweg geld, ze missen de passanten die nu omrijden om oponthoud te voorkomen. Geen eer aan te behalen, de lol gaat er zo snel af.

Ze moeten zelf niet veel hebben van ‘moderne’ groentes. ,,Ik lust graag boontjes’’, zegt Gerrit. ,,en in de winter een lekkere stamppot. Van het heel aparte spul houd ik niet zo, maar bijvoorbeeld een boontje vind ik altijd lekker. ’’ ,,Ach, ik vind alles wel lekker’’, zegt Ans. ,,Oude groentes worden trouwens weinig gekocht.’’

Morgen geven ze een afscheidsreceptie, van 15.00 tot 18.00 uur. Ze verwachten veel mensen en hebben daarom een grote tent en een springkussen voor de kinderen geregeld.

Over hun zee van vrij tijd maken ze zich geen zorgen. ,,Ik ben eerst wel even met m’n knie bezig’’, aldus Ans. ,, Er zit acht jaar een nieuwe in en ze zijn nu op een ontsteking aan het testen. Als die er zit, moet ik een nieuwe. Dus ik moet even afwachten hoe dat afloopt. Maar verder komen de hobby’s vanzelf.’’ ,,O, daar maken we ons absoluut geen zorgen over’’, zegt Gerrit. ,,We hebben een heel stel kleinkinderen en ik heb hier ook nog veel te rommelen om de deur, dus ik heb nog een hele tijd werk.’’

 

Zie ook hier in de serie Mijn winkel.

 

groots 1

groots 2

groots 3

groots 4

groots 5

groots 6

groots 7

groots 8

groots 14

groots 10

groots 11

groots 12

groots 13

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.
  • Daniël Verveer

    Mooie reportage. Er valt weinig aan toe te voegen. Geniet van dit nieuwe hoofdstuk in jullie leven Ans en Gerrit.
    Vervelen zullen jullie je niet. Ik ga ons praatje op de maandag missen !

Iets melden of vragen?
[email protected]

VA05 2018 VP

- Gert van den Esschert presenteert na de zomer ’Epe mien däärpien’ deel 3 met als ondertitel ‘Ik vergeat ’t nooit’. In deze Veluwe Actief de eerste foto’s en een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen.
- De wereldtop van het inline speedskaten komt op 1, 2 en 3 juli naar Heerde voor het WK.
- Deze zomer is het op vijf achtereenvolgende zaterdagen weer tijd voor Jazz Comes To Town. Het bestuur van het muziekevenement is op zoek naar opvolgers.
- Het Eper college van b en w telt één nieuw gezicht: wethouder Lia de Waard-Oudesluijs. Zij geeft antwoord op elf vragen in de rubriek ‘Standpunt’.
- Cliënten en begeleiders van het Los Huus in Epe vertellen over hun werkzaamheden in het dagcentrum aan de Wildforstlaan, maar vooral ook over de klussen die ze ‘buitenshuis’ verrichten.
- Vrijwilliger en spelend lid Wim Rodijk vertelt wat tennisvereniging TV Epe en de sport zo speciaal maken.

Klik hier voor meer informatie!

Op twitter

Agenda Epe

Evenementenagenda Eper Ondernemersvereniging

Za 23 juni - Shantykorenfestival - op diverse plaatsen in het centrum treden koren op
Za 14 juli - 11 aug - Jazz Comes to Town
Vr 13 juli t/m 24 augustus - Braderie, kinderkleedjesmarkt en rommelmarkt
Do 2 augustus - Standwerkersconcours op her horecaplein
Do 30 augustus - Koopjesmarkt
Vr 31 augustus - Muzikale koopavond - Live muziek door het hele centrum
Za 15 september - Kapellenfestival - met o.a. de Eper Bloaskapel en diverse andere orkesten
Za 6 oktober - Smakelijk Epe - Proeverij van hapjes en drankjes nabij het Gruttersplein
Vr 26 oktober - Halloween voor jong en oud
Za 24 november - Intocht Sinterklaas
Za 1 december - Sintkoopdag
14 december - 6 januari - Epe on Ice - ijsbaan in het Dr. Loeffpark
Woe 19, do 20, vr. 21 en za 22 december - Kerstkoopavond met chocolademelk en Glühwein & Play In in de Grote Kerk

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.