epernetbordje

Laatste reacties

Als die kids verkeersexamen hebben gedaan dan weten ze dat ze niet met zijn...
Geachte heer Hanekamp, ik denk dat u de spijker goed raakt. De fietspaden l...
Zo te zien knapt het er mooi van op.
Hey Wiebe, dank voor je deskundige reactie. De naam cotoneaster kreeg ik ec...
Puff....puf.... hijg ....hijg..... mooie stimulans, Henk! Vooral die pina c...

Zoeken

Wees jezelf. Er zijn al anderen genoeg.


 

Agenda

Monumentale groentezaak De Groot vanaf morgen verleden tijd

grootsEr zijn van die dingen die niet weg te denken zijn omdat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zon en zomer, een kuiltje voor de jus in de boerenkool, een schuimkraag op een biertje, vissen in een vijver, een toetsenbord op een laptop, de groentewinkel van Ans (64) en Gerrit (66) de Groot in Emst. Maar vanaf morgen is daar aan de Hoofdweg 56 niets meer te koop. Vandaag wordt een punt gezet achter 84 jaar groente- en fruitverkoop in een speciaalzaak in Emst. Dus aan ècht alles komt ooit een eind.

Vader De Groot begon in 1933 met zijn winkel in Emst en na op diverse locaties te hebben gezeten, betrok hij in 1952 het huidige pand. Veertien jaar later ging Gerrit er werken. Hij had ervaring opgedaan bij de Spar aan de Hoge Weerd in Epe, waar hij de leiding had over de groente- en fruitafdeling. In 1968 behaalde hij zijn vakdiploma en enige tijd later nam hij de winkel over van zijn ouders.

Ans doorliep eerst de huishoudschool en ging op 15-jarige leeftijd bij bakker Jonker in de Nieuwe Eisch aan het werk. Vervolgens verkaste ze naar een groentewinkel in Apeldoorn, om in 1973 samen met Gerrit de winkel aan de Hoofdweg in Emst te gaan runnen. Ze zitten dus allebei een halve eeuw in de verkoop.

Hun winkel is er een zoals er vroeger alleen maar waren, maar die zijn vrijwel allemaal door de komst van de supermarkten en door schaalvergroting uit het straatbeeld zijn verdwenen. Overal stop je de groente en fruit die je wilt hebben in een zak, weegt het, plakt er een sticker op en gaat naar de kassa om af te rekenen. Maar bij de De Groot’s vraag je wat je nodig heb en wordt het voor je gepakt, gewogen en ingepakt. Ze kiezen de spullen net zo zorgvuldig uit als ze voor zichzelf zouden doen, dus niemand hoeft bang te zijn met bijvoorbeeld een schimmelende sinaasappel de winkel uit te gaan.

Van verschillende families hebben ze vier generaties als klant gehad. Als ik er vanmiddag ben, komt een vrouw inkopen doen die ook bijkans tot de inventaris behoort. ,,Ik kwam hier voor het eerst met m’n moeder meteen na de oorlog. Er was ook een Engels sprekende man met een gebreide witte wollen trui binnen die heel veel indruk op me heeft gemaakt. Hij ging door zijn knieën en gaf me een hand. Ik zal het nooit vergeten. Sinds die tijd kom ik hier. Mijn oma was hier vaste klant, m’n moeder, ik ben het en heel af en toe komt mijn dochter hier ook.’’

Op hun laatste dag doen Ans en Gerrit hun werk met gemengde gevoelens. Enerzijds is de tijd rijp om te stoppen en zien ze uit naar hun zee van vrij tijd, anderzijds valt het ze zwaar hun trouwe klanten, waaronder ook horecabedrijven, als ondernemers gedag te moeten zeggen. ,,Het is een dag met en lach en een traan. Er zijn mensen die met tranen in de ogen de deur uit gaan. Ze zijn járen hier geweest. Dat is toch fantastisch! Er zijn mensen die hier hun hele leven komen. Van Essen de elektriciën hier tegenover bijvoorbeeld, die loopt hier al zijn hele leven voor groente en fruit. Daar moet je heel trots op zijn, op die mensen. In goede en slechte tijden; ze kwamen.”

Ze hadden eigenlijk na de zomer, per 1 oktober, willen stoppen, maar door de werkzaamheden aan de Hoofdweg hebben ze besloten er nu al een punt achter te zetten. De wegopbrekingen kosten de ondernemers aan de Hoofdweg geld, ze missen de passanten die nu omrijden om oponthoud te voorkomen. Geen eer aan te behalen, de lol gaat er zo snel af.

Ze moeten zelf niet veel hebben van ‘moderne’ groentes. ,,Ik lust graag boontjes’’, zegt Gerrit. ,,en in de winter een lekkere stamppot. Van het heel aparte spul houd ik niet zo, maar bijvoorbeeld een boontje vind ik altijd lekker. ’’ ,,Ach, ik vind alles wel lekker’’, zegt Ans. ,,Oude groentes worden trouwens weinig gekocht.’’

Morgen geven ze een afscheidsreceptie, van 15.00 tot 18.00 uur. Ze verwachten veel mensen en hebben daarom een grote tent en een springkussen voor de kinderen geregeld.

Over hun zee van vrij tijd maken ze zich geen zorgen. ,,Ik ben eerst wel even met m’n knie bezig’’, aldus Ans. ,, Er zit acht jaar een nieuwe in en ze zijn nu op een ontsteking aan het testen. Als die er zit, moet ik een nieuwe. Dus ik moet even afwachten hoe dat afloopt. Maar verder komen de hobby’s vanzelf.’’ ,,O, daar maken we ons absoluut geen zorgen over’’, zegt Gerrit. ,,We hebben een heel stel kleinkinderen en ik heb hier ook nog veel te rommelen om de deur, dus ik heb nog een hele tijd werk.’’

 

Zie ook hier in de serie Mijn winkel.

 

groots 1

groots 2

groots 3

groots 4

groots 5

groots 6

groots 7

groots 8

groots 14

groots 10

groots 11

groots 12

groots 13

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Iets melden of vragen?
[email protected]

Op twitter

Warm aanbevolen!

boek 1Nieuw boek van Bert op komst!
Epe op z'n mooist in beeld.

Klik hier voor informatie.boek 2

Copyright www.epernet.nl

Niets mag zonder toestemming van de redactie worden overgenomen.